Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τι βλέπουν οι ειδικοί για τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα

Κοροναϊός : Τι βλέπουν οι ειδικοί για τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα

Κι ενώ τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται, μαζί τους και οι πολίτες, αυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι πότε θα τελειώσει ο κοροναϊός.

Ο κοροναϊός ήρθε για να μείνει, αλλά όχι για πάντα.

Μπορεί ο ύπουλος ιός να βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές χώρες του πλανήτη, ενώ άλλες να ετοιμάζονται για ραγδαία εξάπλωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο στην Ελλάδα οι επιστήμονες βλέπουν φως στο μακρύ τούνελ.

Κι ενώ τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται, μαζί τους και οι πολίτες, αυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του κοροναϊού.

Με τα σκληρά μέτρα για την Ελλάδα να έχουν εφαρμοστεί από νωρίς, πλέον η κλασική ερώτηση είναι πότε πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα μιας και τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι θετιά αφού δεν υπάρχει ραγδαία εξάπλωση και χιλιάδες νεκροί όπως σε άλλες χώρες.

Πότε λοιπόν οι πόλεις και τα χωριά θα ζωντανέψουν ξανά και θα «σπάσει» το λουκέτο στα καταστήματα που μαραζώνουν;

Πότε θα έρθει η ώρα που τα παιδιά και οι φοιτητές θα περάσουν ξανά το κατώφλι του σχολείου ή του πανεπιστήμιού τους αντίστοιχα και κυρίως πότε θα βγούμε από τα σπίτια μας χωρίς να σκεφτούμε ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα στο 13033;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που σίγουρα οι περισσότεροι σκέφτομαι καθημερινά;

Ακριβής απάντηση δεν υπάρχει ακόμη, αλλά από τις απαντήσεις και εκτιμήσεις των επιστημόνων μπορούμε να σχηματίσουμε μία εικόνα.

Απρίλιος, ο πιο κρίσιμος μήνας

Στην κρισιμότητα του μήνα Απριλίου για την εξέλιξη των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», «ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει μια γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Φαίνεται πως θα είναι ήπια η αύξηση», ενώ συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο κοροναϊός θα έχει κάνει τον κύκλο του στη χώρα μας.

Επίσης, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι οι γιατροί είναι πλέον βάσιμα αισιόδοξοι ότι απομακρύνεται το φαινόμενο της Ιταλίας και της Ισπανίας, όσον αφορά στα κρούσματα και τα θύματα από τον κοροναϊο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εντατική προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως για να βρεθούν τα κατάλληλα φάρμακα για τον κοροναϊό, εκτιμώντας ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα. «Σχεδόν όλοι οι ασθενείς μπαίνουν στις μελέτες για τα φάρμακα, κάτι που μας βοηθά» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε θα δούμε φως στο «τούνελ της επιδημίας» – Οι προβλέψεις των επιστημόνων για επιστροφή στην κανονικότητα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της ομάδας επιστημόνων για τον κοροναϊόστη χώρα μας, αναφέρθηκε επίσης και στον περιορισμό των κρουσμάτων του ιού στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα προσωπικής προστασίας για όλους.

Τέλος, υπογράμμισε ότι γίνεται ξεκάθαρη η ανάγκη να στηριχθούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας από το κράτος, τονίζοντας τον αγώνα που κάνουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να κατανοηθεί η επιδημία και να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το πιο κρίσιμο τεστ

Κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού εντός του Απριλίου «βλέπει» και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης.

Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο ενώ επισήμανε πως «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε δευτερόλεπτο. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ. Το πρώτο. Το τονίζω σε κάθε τόνο, καθώς δεν πρέπει να θεωρηθεί πως η περιπέτεια στην οποία έχει μπει η πατρίδα μας θα τελειώσει σύντομα».

Τώρα πρέπει να δείξουμε πειθαρχία

Για την κρισιμότητα των επόμενων δύο εβδομάδων μίλησε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών την Τρίτη (31/3/2020).

«Την ώρα που η Ιταλία και Ισπανία βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη του κορωνοϊού και οι ΗΠΑ αποτελούν τη νέα μεγάλη εστία διασποράς του ιού με την κατάσταση και εκεί να λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις, η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες σχετικά με την εξάπλωση του ιού. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και γι’αυτό προειδοποιούν ότι όλοι πρέπει να τηρούν με ευλάβεια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και τους κανόνες προστασίας όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού για τα απαραίτητα ψώνια», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Η στρατηγική για επιστροφή στην κανονικότητα

Για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, όταν δηλαδή λήξει η καραντίνα και στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επανέλθουμε στην κανονικότητα αναφέρεται η Βάνα Σύψα  οποία βρίσκεται πίσω από τα «μαθηματικά μοντέλα» στη χώρα μας.

Αλήθεια τι θα γίνει την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή έρθει η ώρα να βγούμε από τα σπίτια μας και να εκτεθούμε όλοι στον Covid-19;

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αρθούν οι περιορισμοί από τη μία μέρα στην άλλη και θα επιστρέψουμε κανονικά στη ρουτίνα μας. Τα μέτρα περιορισμού δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν για πολύ, αλλά σίγουρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο» τονίζει με συνέντευξή της στο ΑΠΕ.

Η κ. Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, μιλώντας για πρώτη φορά, αποκλειστικά στο ΑΠΕ αποκαλύπτει πως «ο εκτεταμένος έλεγχος σε συνδυασμό με απομόνωση των κρουσμάτων και καραντίνα των οικείων τους θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική, με βάση την εμπειρία άλλων χωρών» για την επόμενη μέρα.

Τα μαζικά τεστ

Σε ερώτηση για τον αν η χρήση πολλών τεστ στον πληθυσμό θα έδινε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας, η αν. καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει ότι «τα μαζικά τεστ θα ήταν μία χρήσιμη πληροφορία για τις προβλέψεις».

Όμως, όπως εξηγεί, «μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις και χωρίς αυτήν» την πληροφορία. Ωστόσο παραδέχεται ότι «ο μαζικός έλεγχος έχει άλλα πλεονεκτήματα» όπως φάνηκε από το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, όπου «ο μαζικός έλεγχος σε συνδυασμό με την απομόνωση των κρουσμάτων και τον έλεγχο των επαφών τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης».

Κλειδί οι ασυμπτωματικοί. Δεν τα γνωρίζουμε όλα. Μας βοηθά η εμπειρία λαών χωρών με Covid-19

Στη χώρα μας, και σε άλλες χώρες, τα μέτρα δεν υιοθετήθηκαν με βάση τις εκτιμήσεις ενός μοντέλου, εξηγεί. «Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό η εμπειρία χωρών που είχαν «προηγηθεί» χρονικά στην επιδημία. Εξαίρεση αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο όπου είμαι σίγουρη ότι η δουλειά των ερευνητών του Imperial College πίεσε την κατάσταση και οδήγησε σε μία αλλαγή πολιτικής».

Must in

Ο Τζο Μπάιντεν τιμά τον Λιονέλ Μέσι με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα τιμήσει τον σούπερ σταρ της Ίντερ Μαϊάμι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο