Δακρυγόνα, ξυλοδαρμοί και χλωρίνη: Τα πιο ακραία μέτρα στο όνομα του κοροναϊού
Στην Κένυα η αστυνομία χθες εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» για το 13χρονο αγόρι που δέχθηκε τα θανάσιμα πυρά της αστυνομίας ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στο Ναϊρόμπι.
- «Καρδιακή προσβολή» για την Ευρώπη η κυβερνητική κατάρρευση στη Γερμανία – Πολιτικός κατακερματισμός για το Βερολίνο
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
Ενώ οι καραντίνες εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, δισεκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά περιορισμών άνευ προηγουμένου, με την αστυνομία να έχει το ελεύθερο να συμπεριφέρεται με τρόπο που κανονικά θα θεωρούταν ακραίος ακόμη και σε ένα αυταρχικό κράτος.
Στην Κένυα η αστυνομία χθες εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» για το 13χρονο αγόρι που δέχθηκε τα θανάσιμα πυρά της αστυνομίας ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στο Ναϊρόμπι.
«Μας πλησιάζουν ουρλιάζοντας και μας χτυπούν σαν αγελάδες και είμαστε νομοταγείς πολίτες», κατήγγειλε στον βρετανικό Guardian ο Χουσέιν Μόγιο, ο πατέρας του παιδιού που δολοφονήθηκε από την αστυνομία.
Οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ταπεινωτικές ποινές κατά την επιτήρηση των μέτρων καραντίνας στις πιο φτωχές και ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων φυσικά δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και την πείνα.
Πριν λίγες μέρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απάνθρωπα βίντεο με μετανάστες εργάτες στην Ινδία να είναι στριμωγμένοι στην άκρη του δρόμου και να τους ρίχνουν χημικά, σε μια προσπάθεια να τους «απολυμάνουν» προτού εισέλθουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Οι εργάτες που επέστρεφαν από το Δελχί ψεκάστηκαν με λευκαντική ουσία και υποχλωριώδες νάτριο που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα, στα μάτια και στους πνεύμονες, όπως επισημαίνει η Indian Express.
Εχθροί της κοινωνίας
Στο Πουντζάμπ της Ινδίας, άνθρωποι που έσπασαν την καραντίνα υποβλήθηκαν σε καψόνια του στυλ να κάνουν κάμψεις ενώ παράλληλα έπρεπε να τραγουδούν: «Είμαστε εχθροί της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο σπίτι».
Στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Asunción, Alberto Ruíz, μέλος μιας κοινωνικής οργάνωσης κατοίκων στην υποβαθμισμένη συνοικία Tacumbú, είπε στον Guardian ότι οι αρχές είχαν κάνει ελάχιστα για να στηρίξουν τις οικογένειες που έμειναν χωρίς εισόδημα.
Σχεδόν όλοι οι πολίτες της χώρας περιορίζονται στα σπίτια τους. «Μας λένε μείνετε στο σπίτι, για να προστατεύσετε την οικογένειά σας. Αλλά στις φτωχές γειτονιές, πρέπει να βγεις για να κερδίσεις τα προς το ζην: εάν δεν το κάνεις, θα πεθάνεις από την πείνα», δήλωσε ο Ruíz.
Σε πρόσφατη έκθεσή του , η Human Rights Watch ανέφερε ότι η ελευθερία έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση πρέπει να προστατεύονται από τις κυβερνήσεις. Παρότι θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ορισμένοι περιορισμοί, όπως εκείνοι που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία, η ομάδα ζήτησε διαφάνεια και «σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ευρωπαϊκό μέτωπο για το κράτος Δικαίου
Την ανησυχία τους για τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού εκφράζουν 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, σε κοινή δήλωσή τους.
Τη δήλωση υπογράφουν Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία και αναφέρει πως «σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων».
«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις προαναφερόμενες αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθερία του Τύπου», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των 13 χωρών της ΕΕ.
«Συνεπώς, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης και καλούμε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα, όταν αυτό είναι απαραίτητο», καταλήγει η κοινή δήλωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις