Με τη ζωή στο μεγαλύτερο κομμάτι των ΗΠΑ να έχει τραβήξει ‘χειρόφρενο’ και την οικονομία να οδεύει προς ύφεση, οι Αμερικανοί φάνηκαν να μην έχουν όρεξη για πρωταπριλιάτικα αστεία φέτος.

Παραδοσιακά, μια τέτοια μέρα, οι φαρσέρ δίνουν νέα διάσταση στην έννοια του αληθοφανούς, κατασκευάζοντας φανταστικές ειδήσεις, συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ελπίδα να ξεγελάσουν τους εύπιστους και να προκαλέσουν γέλιο. Ωστόσο φέτος πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζητούν από τους φιλόδοξους φαρσέρ να αφήσουν στην άκρη τα αστεία και τις πλάκες, όσο καλοπροαίρετα κι αν είναι.

«Συμφωνώ 100% με το μορατόριουμ για την Πρωταπριλιά φέτος», έγραψε στο Twitter ο χρήστης Μάικ Ντράκο από το Σαν Φρασίνσκο. Χθες, το Twitter πλημμύρισε με αναρτήσεις που ζητούσαν από τον κόσμο να αφήσει στην άκρη τις φάρσες καθώς ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότητα της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Πληροφοριακά, η Πρωταπριλιά ακυρώνεται! Αρκετά τραυματικές εμπειρίες είχαμε ήδη», έγραψε άλλος χρήστης από το Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα.

Ακόμα και η Google, μια εταιρία που αγαπά τα πρωταπριλιάτικα αστεία, έκανε έκκληση φέτος να μην γίνουν φάρσες, εν μέρει προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της για παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης για την COVID-19. Η Google ζήτησε από στους εργαζομένους της να ξεχάσουν τις πρωταπριλιάτικες πλάκες και τα αστεία έως το 2021, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της εταιρίας, το οποίο αρχικά παρουσίασε το Business Insider.

Ειδικοί ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι το χιούμορ είναι απαραίτητο για να συνεχίσουμε να έχουμε προοπτική και ελπίδα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αλλά προτείνουν μια πιο ήπια μορφή αστείων και χιούμορ σε σχέση με τις τυπικές φάρσες και τα ψέματα της πρωταπριλιάς.

«Κάντε το αντίθετο την Πρωταπριλιά και συμπεριφερθείτε όμορφα στους άλλους και με ήρεμο τρόπο, αντί να κάνετε φάρσες», δήλωσε η ψυχολόγος Ράντι Κάμεν, που έχει ασθενείς μεταξύ άλλων στη Νέα Υόρκη. «Αυτή τη στιγμή είμαστε εύθραυστοι. Με το να παραπληροφορούμε και να λέμε ‘Απλά έκανα πλάκα’, πραγματικά δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε. Μοιάζει σαν να είναι Πρωταπριλιά κάθε μέρα, άρα γιατί να ενισχύσουμε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση;».

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Παραδοσιακά, η Πρωταπριλιά είναι μια ημέρα για φάρσες και αθώα ψέματα και στην Ασία. Ωστόσο την εποχή του κορονοϊού, κανείς δεν έχει όρεξη για κάτι τέτοιο ενώ ορισμένες ασιατικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει ακόμα και με φυλάκιση όσους λένε ψέματα για την πανδημία.

Ένας Νοτιοκορεάτης σταρ της K-pop, ο Τζαετζούνγκ, μέλος του συγκροτήματος JYJ, άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι νοσηλεύεται λόγω της Covid-19. Οι φαν του, ανήσυχοι για την υγεία του, τού έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης και ευχές για γρήγορη ανάρρωση. Ωστόσο μια ώρα αργότερα, επικαιροποίησε την ανάρτησή του και αποκάλυψε ότι επρόκειτο για ένα αστείο με στόχο να «ευαισθητοποιήσει». Στο εξωτερικό όπως και στη χώρα του, πολλοί έσπευσαν να επικρίνουν αυτό το άσχημο αστείο, χαρακτηρίζοντάς το «ακατάλληλο» και «όχι διασκεδαστικό». «Παρόλο που ήταν υπερβολικό ως πρωταπριλιάτικο ψέμα, πολλοί ανησύχησαν για μένα», έγραψε αργότερα ο σταρ. «Είμαι έτοιμος να υποστώ τις όποιες συνέπειες με αυτή την ανάρτηση».

Από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία, το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες, περιπλέκοντας τις πολιτικές αντιμετώπισης που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις.

Σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ταϊβάν, όσοι γράφουν αστεία για τον κορονοϊό απειλούνται ακόμα και με φυλάκιση. Η νησιωτική χώρα προειδοποίησε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για παραπλανητικές πληροφορίες κινδυνεύουν με φυλάκιση έως τρία χρόνια και πρόστιμο 3 εκατ. δολαρίων Ταϊβάν (90.000 ευρώ).

«Την Πρωταπριλιά, μπορούμε να κάνουμε χιούμορ αλλά όχι φάρσες για την πανδημία με τον κίνδυνο να παραβούμε τον νόμο», προειδοποίησε στο Facebook η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν. «Εύχομαι σε όλο τον κόσμο μια Πρωταπριλιά όχι μόνο γεμάτη από χιούμορ, αλλά γεμάτη από υγεία και ασφάλεια», πρόσθεσε η πρόεδρος στην ανάρτησή της την οποία συνόδεψε με τη φωτογραφία μιας από τις γάτες της.

Το υπουργείο Υγείας της Ταϊβάν από την πλευρά του χρησιμοποίησε μια μασκότ, την Ζονγκτσάι. «Η Ζονγκτσάι σάς ζητά να μην κάνετε φάρσες για την επιδημία. Σας παρακαλούμε, να σκέφτεστε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στις επιδημίες», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε σήμερα στην σελίδα του υπουργείου.

Εξίσου αυστηρή γραμμή υιοθέτησε και η Ταϊλάνδη, με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με πενταετή φυλάκιση. «Είναι ενάντια στον νόμο να προσποιείται κανείς ότι έχει προσβληθεί από την Covid-19 την ημέρα της Πρωταπριλιάς», ανέφερε η κυβέρνηση στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ