Προς αυστηροποίηση των μέτρων για να μην «χυθεί η καρδάρα» εν όψει του δεύτερου κύματος κοροναϊού
Σε μπούμερανγκ μπορεί να μετατραπεί η αρχική επιτυχία στην συγκράτηση της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα. Κι αυτό διότι την ώρα που πλησιάζει το κρίσιμο δεύτερο κύμα της επιδημίας, που αναμένεται χειρότερο από το πρώτο, παρατηρείται χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων της απαγόρευσης στην μετακίνηση
Σε μπούμερανγκ μπορεί να μετατραπεί η αρχική επιτυχία στην συγκράτηση της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα. Κι αυτό διότι την ώρα που πλησιάζει το κρίσιμο δεύτερο κύμα της επιδημίας, που αναμένεται χειρότερο από το πρώτο, παρατηρείται χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων της απαγόρευσης στην μετακίνηση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η παραβίαση των μέτρων καθώς η χώρα μπορεί να βρεθεί από τα τέλη Απριλίου σε μια αναγέννηση «τρόμου» της επιδημίας.
Το μήνυμα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ότι δεν θα επιτραπεί να «χυθεί η καρδάρα» τώρα, μετά από τόσες θυσίες.
«Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε» ξεκαθάρισε.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε έξαρση με μαζικούς θανάτους -ίσως και περισσότερους από 500-1000- σε μία ξαφνική και επικίνδυνη «δεύτερη φάση» της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, αν συνεχισθεί η μαζική παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας.
Κάποιοι χαλάρωσαν…
Παρότι οι πολίτες είναι πιο προσεκτικοί όπως έχει παρατηρηθεί το τελευταίο τριήμερο, οι καταγεγραμμένες από την ΕΛ.ΑΣ παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων έχουν γίνει περισσότερες από 2.000-3.000 ημερησίως όταν μέχρι τώρα ήταν 800-1000, χωρίς να υπάρχει αύξηση των «μπλόκων» και των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ, ενώ οι αστυνομικοί σταματούν αναγκαστικά μικρό ποσοστό των οχημάτων.
Κι ενώ αρχικά υπήρχε περιορισμός της κυκλοφορίας, της τάξης του 80-90%, τώρα αυτός δείχνει να πέφτει στο 60% και η πόλη ξαφνικά να… γεμίζει ΙΧ και να παρουσιάζονται και ορισμένα κυκλοφοριακά προβλήματα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τους συνωστισμούς στα ΑΤΜ ή τις βόλτες χιλιάδων Θεσσαλονικέων στην παραλία.
Η εικόνα αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σήμερα περίπου 1300 με τάσεις ανόδου στις 2300-2500 για τις επόμενες ημέρες (σσ. αυτό σημαίνει περίπου 25000 αφανείς νοσούντες). Έτσι αν αρχίσει η κυκλοφορία στις πόλεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα, θα αντιμετωπίσουμε τους εφιάλτες των άλλων χωρών που από αυτούς τους αριθμούς ξεκίνησαν (με αναφερόμενη μεγάλη καθυστέρηση) τις καραντίνες, χωρίς να αποφύγουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Αυτό φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα με την επικίνδυνη κλιμάκωση της επιδημίας σε δεύτερη χρονικά φάση.
Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν, μιλώντας προς «Το Βήμα» υπηρεσιακοί παράγοντες που παρακολουθούν την εξέλιξη της διασποράς του κοροναϊού στη χώρα μας και τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που φαίνεται να παραβιάζονται ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες φαίνεται ότι… ξεθάρρεψαν, γιατί θεώρησαν, ίσως, ότι η επιδημία στη χώρα μας ήταν μέχρι τώρα εξαιρετικά ήπιας μορφής, ακούν τελικώς ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι περιορισμένος και παρουσιάζουν σημεία κόπωσης από τον εγκλεισμό στα σπίτια για τρεις εβδομάδες.
Ωστόσο άπαντες ξεκαθαρίζουν πως αν συνεχισθεί αυτή η παραβίαση των μέτρων και υπάρχει σημαντική κίνηση στους δρόμους, μπορεί η χώρα μας να βρεθεί από τα τέλη Απριλίου σε μια αναγέννηση «τρόμου» της επιδημίας.
Χρονικοί περιορισμοί στις εξόδους
Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει χρονικούς περιορισμούς στις εξόδους των πολιτών με SMS κι άλλα μέτρα προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ακόμη ειδικά μέτρα με ελέγχους σε διόδια, περιφερειακούς δρόμους, σταθμούς λεωφορείων κλπ., θα ληφθούν εν όψει του Πάσχα με τον φόβο μαζικής «απόδρασης» προς τη επαρχία.
Τέλος θεωρείται πιθανόν η κυβέρνηση -μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Εκκλησίας και του Μεγάρου Μαξίμου- να επιτρέψει την Μεγάλη Εβδομάδα τη διεξαγωγή λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, όπως το ζήτησε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με σαφείς εντολές να μην χρησιμοποιηθούν μεγάφωνα και να αποτρέπονται στον περίγυρο οι συγκεντρώσεις πιστών.
Μητσοτάκης: «Αν κριθεί αναγκαίο θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα»
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη στήριξη ευάλωτων πολιτών
«Περάσαμε στους πολίτες, στους δημότες το μήνυμα ότι “Μένουμε Σπίτι”. Ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες» είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως αν χρειαστεί η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
«Θεωρώ ότι είμαστε εδώ πάντα να μπορούμε να διορθώνουμε και να παρεμβαίνουμε όταν βλέπουμε φαινόμενα τα οποία μας δημιουργούν προβληματισμό. Καλή ώρα παρενέβησαν η Περιφέρεια και ο Δήμος για να ελέγξουν το ζήτημα στη Νέα Παραλία, έγινε άμεσα μία παρέμβαση στις τράπεζες και με ειδικό spot -το οποίο έχει από χθες δοθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- εξηγούμε στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας γιατί δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν στις τράπεζες. Μάλιστα ζητούμε και τη συστράτευση των νεότερων γενιών, να βοηθήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, να τους εξηγήσουν ότι μπορούν ορισμένες από τις πράξεις αυτές να τις κάνουν από το σπίτι, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πίεση» είπε και κατέληξε πως.
«Κι αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε».
Πέτσας: Να συνδυάσουμε τον χρονικό περιορισμό και την αποστολή στο 13033
Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε την Τετάρτη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι εξετάζεται ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις καθώς παρατηρείται κατάχρηση τόσο στον ημερήσιο αριθμό των μετακινήσεων όσο και στο χρόνο αυτών.
Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να τεθούν συγκεκριμένοι χρονικοί περιορισμοί με τους πολίτες «να βγαίνουν μία-δύο φορές, συνδυάζοντας τις μετακινήσεις τους, να είναι σύντομες» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να συνδυάσουμε τον χρονικό περιορισμό και την αποστολή στο 13033 ώστε να αναφέρεται η ώρα».
Επίσης η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης να ισχύσει και για άλλες περιοχές σε άλλες πόλεις όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.
Σκληρά μέτρα αναμένονται ενόψει του Πάσχα και την πιθανή μετακίνηση πολιτών στην επαρχία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν θα μετακινηθούν οι πολίτες στην επαρχία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι φέτος δεν θα ψήσουμε αρνί, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει εφικτή η τήρηση αυτής της απαγόρευσης.
«Έχουμε προειδοποιήσει ότι αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό μας, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησίες μας, θα γιορτάσουμε με την πίστη μέσα μας γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια στιγμιαία επιπολαιότητα να μας στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπάμε. Κανένα Πάσχα δεν θα είναι το ίδιο αν εξαιτίας αυτής της επιπολαιότητας χάσουμε ανθρώπους που αγαπάμε…», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Χαρδαλιάς: «Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαραδαλιά.
«Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά για περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητά μας είναι για τους κάποιους λίγους συμπολίτες που αδιαφορούν, που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια, υποδειγματική για πολλές χώρες».
Προειδοποίησε τους «ελάχιστα σε αριθμό αδιάφορους και απερίσκεπτους που δυσκολεύονται να σκεφτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κινδύνους της δημόσιας υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους. Δεν θα κάνω βήμα πίσω».
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών, αναγνωρίζοντας τις μέχρι σήμερα θυσίες τους και τόνισε πως «μαζί τους αγωνιζόμαστε καθημερινά».
Περαιτέρω μέτρα
Συμπληρωματικά μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.) εφαρμόζονται με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλλουν.
Αναλυτικά, προβλέπονται:
– Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
– Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
– Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.
Τι ισχύει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.
Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.
Καραντίνες και μέτρα σε δήμους
Σε καραντίνα τέθηκε η κοινότητα Φούστανη, στη δημοτική ενότητα Εξαπλατάνου του Δήμου Αλμωπίας στην Πέλλα, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς.
Η καραντίνα θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ της Τετάρτης και θα διαρκέσει για 14 ημέρες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, από χθες σε καραντίνα τέθηκαν οι δήμοι Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης, στους οποίους απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί της επόμενης και η είσοδος – έξοδος από τους δήμους.
Παράλληλα, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τις εξής περιστάσεις:
- Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (Κατηγορία 4)
- Μετάβαση σε τελετή (Κατηγορία 5)
- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο (Κατηγορία 6)
Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα μπορούν να βγαίνουν για βόλτα μόνο 15 λεπτά γύρω από το σπίτι.
Ενώ, τέλος, στα σούπερ μάρκετ των δήμων αυτών θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά, ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι από την μια πλευρά του δρόμου.
Ακόμα, σε καραντίνα τέθηκε η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστορίας για 14 μέρες από τις 8 το βράδυ της Τρίτης 31 Μαρτίου έως τις 8 το βράδυ της 14ης Μαρτίου.
Απαγόρευση πτήσεων ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων
Την άμεση απαγόρευση των πτήσεων ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς στο πλαίσιο νέων περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κοροναϊού.
Διάταξη για τις λαϊκές
Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε τα εύσημά του για τη σημερινή βελτιωμένη εικόνα στις τράπεζες και τις λαϊκές αγορές.
Ανακοίνωσε ότι προωθείται διάταξη για τις λαϊκές έτσι ώστε, όταν κριθεί αναγκαίο, θα λειτουργούν νέες λαϊκές σε άλλους δρόμους των ίδιων περιοχών για αποφυγή συγχρωτισμού.
- Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζει η μητέρα του 9χρονου που έχασε τη ζωή του στο μακελειό – Η σπαρακτική ανάρτησή της
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα προϋπολογισμός εποχής Ψυχρού Πολέμου για αμυντικές δαπάνες
- Βρετανία: Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Η ακατανόητη αποβολή του Μουτίνιο που άλλαξε τα δεδομένα στο ΟΑΚΑ (vid)
- Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα κόντρα στον Ατρόμητο (pic)