Οι τροφές και οι συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος
Τις τελευταίες εβδομάδες, η πανδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει -λιγότερο ή περισσότερο- τη ζωή όλων μας και το άγχος έρχεται ως η απάντησή μας στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Τις τελευταίες εβδομάδες, η πανδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει -λιγότερο ή περισσότερο- τη ζωή όλων μας και το άγχος έρχεται ως η απάντησή μας στη νέα καθημερινότητα που βιώνουμε.
Τώρα, λοιπόν, που το στρες έχει «χτυπήσει κόκκινο», είναι σημαντικό να βοηθάμε τον εαυτό μας να βρίσκει ηρεμία. Η διατροφή παίζει και αυτή τον ρόλο της, αφού μπορεί να μας αποφορτίσει.
Ας δούμε, λοιπόν, μερικές τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το άγχος.
*Σολομός. Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, ο σολομός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους προωθώντας την καλή εγκεφαλική λειτουργία.
*Χαμομήλι. Το χαμομήλι φαίνεται να βοηθάει στη μείωση του άγχους λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του.
*Κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα άγχους.
*Μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση του άγχους λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, αλλά και της ικανότητάς της να αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης.
*Γιαούρτι. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και τα επίπεδα άγχους.
*Γαλοπούλα, μπανάνα, βρώμη. Είναι καλές πηγές του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη στο σώμα και μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το άγχος.
*Αυγά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όλα παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αμινοξέων που παράγουν τους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και σεροτονίνη. Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη συνδέονται με καλή ψυχική υγεία.
*Βατόμουρα. Τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση να βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος.
Οι συνήθειες που μειώνουν το άγχος
Πίνουμε αρκετό νερό
Όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό νερό, ο όγκος του αίματός μας πέφτει και η καρδιά πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για να μας κρατήσει λειτουργικούς. Έτσι, αν νιώθουμε ήδη αποδυναμωμένοι, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν μείνουμε χωρίς νερό. Όταν νιώθουμε διψασμένοι, σημαίνει ότι είμαστε ήδη 2% αφυδατωμένοι, οπότε δεν πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο.
Γυμναζόμαστε
Η σωματική άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική μας υγεία και παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το άγχος. Το γεγονός ότι τα γυμναστήρια έχουν κλείσει δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γυμναστούμε από την άνεση του σπιτιού μας.
Κοιμόμαστε επαρκώς
Η ορμόνη του ύπνου, η μελατονίνη, αυξάνεται τη νύχτα αλλά μειώνεται όταν είμαστε σε διέγερση. Αποφεύγουμε την καφεΐνη τα βράδια -ακόμη και το τσάι χωρίς καφεΐνη, που μπορεί να περιέχει ακόμη και 30% λιγότερη καφεΐνη.
Επίσης, αποφεύγουμε τις οθόνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας και φροντίζουμε να έχουμε τη σωστή θερμοκρασία σώματος. Όταν νιώθουμε πολύ ζεστοί, το σώμα μας μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση της μελατονίνης, επομένως αποφεύγουμε να τρώμε πικάντικα φαγητά τα βράδια ή να κάνουμε καυτό ντους προτού ξαπλώσουμε.
Καλό είναι να κάνουμε ένα δροσερό ντους και να επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, που μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της σεροτονίνης και την ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα.
Μην ξεχνάτε ότι…
Οι παραπάνω τροφές δεν είναι «μαγικές», δηλαδή δεν πρόκειται να καταπολεμήσουν αυτόματα το άγχος, αλλά βοηθούν όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις συνταγογραφούμενες αγωγές κατά του άγχους και αν νιώθετε το στρες να σας κατακλύζει καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις