Αμήχανη η στάση της Ευρώπης απέναντι στη δικτατορία Όρμπαν
Κανείς εκ των Ευρωπαίων ηγετών ούτε εκ των επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ δεν έχει βγει για να καταδικάσει το γεγονός ότι πλέον μία χώρα της ένωσης έχει ουσιαστικά δικτατορία.
Παρά το ότι o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, με αφορμή την κρίση του κορονaϊού έδωσε στον εαυτό του υπερεξουσίες που του επιτρέπουν να μείνει επ’ αόριστον στην εξουσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρίζει αδιάφορα.
Κανείς εκ των Ευρωπαίων ηγετών ούτε εκ των επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ δεν έχει βγει για να καταδικάσει το γεγονός ότι πλέον μία χώρα της ένωσης έχει ουσιαστικά δικτατορία.
Η Κομισιόν, η οποία με ζήλο έτριζε τα δόντια στην Ελλάδα για τα μνημόνια και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει τώρα απλά την ανησυχία της.
Στην ίδια λογική κινούνται και δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – οι οποίες προειδοποιούν με κοινή ανακοίνωση κατά των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας Covid-19, χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν την Ουγγαρία.
Ανησυχεί, αλλά δεν καταδικάζει η Κομισιόν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα «ιδιαιτέρως ανήσυχη» για την κατάσταση στην Ουγγαρία.
«Κατανοώ ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την άμεση υγειονομική κρίση. Αλλά ανησυχώ για ορισμένα μέτρα που είναι υπερβολικά. Και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Λαμβάνουμε μέτρα αν είναι αναγκαία, όπως το έχουμε κάνει κατά το παρελθόν», πρόσθεσε.
.@EU_Commission will closely monitor, in a spirit of cooperation, the application of emergency measures in all Member States. We all need to work together to master this crisis. On this path, we’ll uphold our European values & human rights. This is who we are & what we stand for.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 31, 2020
Ηδη χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε προειδοποίηση μέσω γραπτής δήλωσης για τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη της Ενωσης. Αλλά δεν κατονόμασε την Ουγγαρία.
«Οι κυβερνήσεις έχουν ανάγκη από εργαλεία για να δράσουν με ταχύτητα για να προστατεύσουν την δημόσια υγεία και πολλά κράτη μέλη το κάνουν», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Παρακολουθούμε και εξετάζουμε την κατάσταση εν γένει, όμως τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι περιορισμένα στο αναγκαίο, πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικά, δεν πρέπει να διαρκούν επ΄αόριστον και, το πολύ σημαντικό, πρέπει να υπόκεινται σε συστηματική εποπτεία», είπε.
«Καμπανάκι» από την Ελλάδα και άλλα 13 κράτη, χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν την Ουγγαρία
Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά κράτη προειδοποιούν κατά των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας Covid-19, «φωτογραφίζοντας» αυτό που συμβαίνει στην Ουγγαρία, χωρίς ωστόσο να την κατανονομάζουν.
«Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση, είναι νόμιμο τα κράτη μέλη να υιοθετούν μέτρα εξαιρετικού χαρακτήρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να ξεπεράσουν την κρίση», διαπιστώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λετονία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.
«Ωστόσο, ανησυχούμε σοβαρά για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την υιοθέτηση ορισμένων έκτακτων μέτρων», αναφέρεται στο κείμενο.
«Τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να είναι περιορισμένα στο απολύτως αναγκαίο, να είναι φύσει αναλογικά και προσωρινά» και « να υπόκεινται σε συστηματική επανεξέταση», αναφέρουν οι 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπογράfουν την κοινή διακήρυξη.
«Δεν θα πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ούτε την ελευθερία του Τύπου», αναφέρουν στο κείμενο.
Η κοινή ανακοίνωση είναι ανοικτή στα υπόλοιπα μέλη της Ενωσης (12, χωρίς την Ουγγαρία) που θα ήθελαν να την υπογράψουν. Ανάμεσά τους η Πολωνία, η οποία αποτελεί συχνά στόχο επικρίσεων για την παραβίαση του Κράτους Δικαίου.
Οι υπερεξουσίες του Όρμπαν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Όρμπαν έλαβε την Τετάρτη το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 και την οποία η ουγγρική αντιπολίτευση θεωρεί «δυσανάλογη».
Τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται ότι το νέο καθεστώς αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση του ελέγχου εκ μέρους της εθνικιστικής/υπερσυντηρητικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιδημία.
Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.
Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος προβλέπεται επίσης η επιβολή ποινής φυλάκισης μέχρι πέντε ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για τον ιό ή για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, με το δεδομένο ότι στην Ουγγαρία οι κατηγορίες για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» χρησιμοποιούνται συστηματικά από τις αρχές κατά του ανεξάρτητου Τύπου.
Ο Βίκτορ Όρμπαν δέχεται συχνά τις επικρίσεις των Βρυξελλών για την μεταχείριση της ουγγρικής αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των προσφύγων…
Η Ουγγαρία είναι στόχος διαδικασίας στο πλαίσιο του άρθρου 7 της συνθήκης της Ενωσης, η οποία, θεωρητικά, μπορεί να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης.
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;