Αποκάλυψη Forbes, Wall Street Journal: Πώς παρακολουθούν τους πολίτες από τα κινητά τους λόγω… κοροναϊού
Ήδη συμβαίνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Σε μία απίστευτη αποκάλυψη σχετικά με το πώς υπηρεσίες και κέντρα ελέγχου ανά την υφήλιο μαρκάρουν τις τοποθεσίες πολιτών μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, προχώρησαν με δημοσιεύματά τους η Forbes και η Wall Street Journal.
Τα κινητά λοιπόν φαίνεται πως αποτελούν έναν χάρτη παρακολούθησης του πληθυσμού προκείμενου να γίνεται γνωστό ανά πάσα ώρα και στιγμή αν τηρούνται τα μέτρα που έχει επιβάλει το εκάστοτε κράτος.
Σύμφωνα με την Forbes η τακτική που ξεκίνησε από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα ως μέτρο αυστηρού περιορισμού, πλέον έχει επεκταθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Αποδεικνύεται μάλιστα πως παρά την συνεχής επίκριση των χωρών της Δύσης για τις μεθόδους επιτήρησης που ακολούθησαν οι χώρες της Ασίας, πλέον και αυτές εξετάζουν την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων των πολιτών.
Παρακολούθηση τηλεφώνων σε Ευρώπη
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα είναι οι δηλώσεις των αρμοδίων της Αρχής Δεδομένων και Ιδιωτικού Απορρήτου της Βρετανίας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δεδομένα κινητού τηλεφώνου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου Πληροφοριών της Βρετανίας δήλωσε ότι «η προστασία δεδομένων δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανταλλαγή δεδομένων – με στόχο την προστασία από σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία. Ο νόμος για την προστασία δεδομένων επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων προς το δημόσιο συμφέρον».
Υπάρχουν ήδη αναφορές ότι η τηλεφωνική παρακολούθηση λαμβάνει χώρα σε Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Ο κόσμος μετά τον κοροναϊό – Ο Μεγάλος Αδερφός επιστρέφει και σε παρακολουθεί
Σύμφωνα με τη Forbes μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητούσε μια πιο συντονισμένη συνεργασία με την Ένωση Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας GSMA.
Υπήρξαν μάλιστα αναφορές ότι η GSMA θα εξέταζε να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για την αναζήτηση πολιτών μέσω smartphones για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μοιράστηκαν τέτοια δεδομένα με τις υγειονομικές αρχές.
Πως γίνεται ο γεωντοπισμός μέσω κινητού στην Αμερική
Από την άλλη πλευρά, η Wall Street Journal εξηγεί πως γίνεται ο γεωεντοπισμός μέσω κινητού στην Αμερική.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δεδομένα του γεωεντοπισμού του κινητού προέρχονται από τις διαφημίσεις των κινητών και όχι από τους ίδιους τους παρόχους κινητής.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, από κοινού με την ομοσπονδιακή και τις περιφερειακές κυβερνήσεις, λαμβάνουν τέτοιες πληροφορίες από τα κινητά του κόσμου, ιδιαίτερα σε περιοχές «γεωγραφικού ενδιαφέροντος».
Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός χάρτη με γεωπληροφορίες από 500 και πλέον αμερικανικές πόλεις, ώστε να καθοριστεί ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών με την πολιτική της κοινωνικής απομάκρυνσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος τρόπος παρακολούθησης απέδωσε πρόσφατα καρπούς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό συσκευών σε πάρκο της Νέας Υόρκης και ενημέρωσαν τις τοπικές Αρχές.
Η πρωτότυπη εφαρμογή από μαθητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Την ίδια ώρα, μία ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάζεται στη δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά που θα μπορούσε να επιταχύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων νέου κορονοϊού ανάμεσα στις κοινότητες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του livescience, η εφαρμογή τηλεφώνου θα καταγράφει την επαφή του κατόχου με άλλους χρήστες εφαρμογών. Εάν ένας χρήστης εφαρμογής διαγνωσθεί με τον ιό, οι πρόσφατες επαφές του θα λαμβάνουν μηνύματα που θα τους συμβουλεύουν να απομονωθούν.
Ο David Bonsall, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι «τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι δεν χρειάζεται όλοι να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να λειτουργήσει και να έχει αποτέλεσμα. Εάν με τη βοήθεια της εφαρμογής η πλειοψηφία των ατόμων απομονωθεί στο σπίτι τους μόλις εμφανίσει συμπτώματα τότε θα έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε την επιδημία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις