Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μέσα στις αγορές της Ασίας όπου «δημιουργούνται» επιδημίες

Κοροναϊός : Μέσα στις αγορές της Ασίας όπου «δημιουργούνται» επιδημίες

«Αν πάρεις άγρια ζώα και τα βάλεις σε μία αγορά, όπου υπάρχει ευκαιρία να περάσει ένας ιός από το ένα είδος στο άλλο, τότε δημιουργείς μία... λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας για να περάσουν ιοί από τα ζώα στον άνθρωπο»

Μία δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας αναφέρει ότι ο νέος κοροναϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο. Όμως, το πραγματικό «εργαστήριο» κατασκευής επιδημιών είναι οι δρόμοι και οι αγορές των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου ζώα φυλάσσονται και σφάζονται σε άθλιες συνθήκες.

Σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδία, ζώα για όλα… τα διατροφικά γούστα προσφέρονται στους καταναλωτές: ελάφια, κροκόδειλοι, ρακούν, γάτες και σκύλοι που ζουν σε πανβρώμικες συνθήκες, υποφέροντας από αρρώστιες, πείνα και έλλειψη νερού.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Τα ζώα σφάζονται μπροστά στους πελάτες. Πωλητές και αγοραστές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κομμάτια ζώων, υγρά που εκκρίνονται από τα πτώματά τους και αίμα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τόσο ο SARS όσο και νέος κοροναϊός προήλθαν από τέτοιες αγορές.

Στην Ινδία σφάζουν κάθε είδους ζώο μες στη μέση του δρόμου

Ερευνητές από τη φιλοζωική ΜΚΟ Animal Equality αναφέρουν ότι από το 2014 στην Ινδία πωλούνται ζώα στον δρόμο και στα μαγαζιά, δημιουργώντας το τέλειο έδαφος επώασης για αρρώστιες που περνούν από τα ζώα στον άνθρωπο.

Κατσίκες, πρόβατα, κοτόπουλα, ακόμα και χελώνες και άλλα μέρη άγριων ζώων πωλούνται σε μικρά κελιά.

Οι σκηνές θυμίζουν την αγορά της Ουχάν από όπου προήλθε ο Covid-19.

Είναι κοινή πρακτική το σφάξιμο των κοτόπουλων στον δρόμο.

«Οι αγορές αυτές είναι βρώμικα, εφιαλτικά μέρη. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον φόβο που αισθάνονται αυτά τα ζώα. Από τις αγορές αυτές προήλθαν επικίνδυνοι ιοί – αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία», σημειώνει η διευθύντρια της Animal Equity.

Οι παγκολίνοι (φολιδωτοί μυρμηγκοφάγοι) σφάζονται για τις φολίδες τους και μετά πωλούνται στη μαύρη αγορά ως παραδοσιακά ασιατικά φάρμακα. Σύμφωνα με έρευνες, είναι αρκετά πιθανό ο νέος κοροναϊός να προήλθε από τους παγκολίνους.

Σαύρες που πιάνονται στην Ινδία στη συνέχεια πωλούνται διεθνώς για τα μέρη του σώματός τους.

Τι γίνεται στην Κίνα

Πρόσφατα, στην Κίνα άνοιξαν και πάλι οι αγορές που πουλούν άγρια ζώα, μετά την απαγόρευση λειτουργίας τους τον Φεβρουάριο.

Την Τετάρτη, η πόλη Σενζέν (Shenzhen) έγινε η πρώτη στην Κίνα που απαγόρευσε μόνιμα την κατανάλωση και παραγωγή κρέατος σκύλου, γάτων και άγριων ζώων σε καταστήματα, αγορές και εστιατόρια.

Επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία τέτοιες αγορές

Ακτιβιστές από όλον τον κόσμο ζητούν το μόνιμο κλείσιμο τέτοιων αγορών, όχι μόνο για να μπει ένα τέλος στα βασανιστήρια των ζώων, αλλά και επειδή αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

«Τα ζώα μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο και στριμώχνονται μαζί σε κελιά. Εκλύουν κάθε είδους παθογόνα, γιατί βρίσκονται σε πίεση και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε καταστολή», σχολιάζει ο καθηγητής Ζωολογίας, Άντριου Κάνινγκχαμ.

«Αν πάρεις άγρια ζώα και τα βάλεις μαζί με εξημερωμένα ζώα σε μία αγορά, όπου υπάρχει ευκαιρία να περάσει ένας ιός από το ένα είδος στο άλλο, τότε δημιουργείς μία… λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας για να περάσουν ιοί από τα ζώα στον άνθρωπο», προειδοποιεί στον Independent o λοιμωξιολόγος ‘Ιαν Λίπκιν.

Sports in

«Σακίλ Ο’ Νιλ και Αντετοκούνμπο σχολιαστές στο Παναθηναϊκός – Σέλτικς»

Η πρόταση της Euroleague για μια αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τους Σέλτικς φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι Σακίλ Ο’ Νιλ και Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι οι σχολιαστές του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024