Ο κοροναϊός σκεπάζει τον πλανήτη – Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα και 50.000 νεκροί
Ο μισός πλανήτης είναι σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω του κοροναϊού.
- Στη φυλακή ο 49χρονος για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς
- «Ο Πούτιν δεν τρώει ανθρώπους», απαντά ο Πεσκόφ στον ισχυρισμό της Χάρις ότι θα είχε τον Τραμπ για μεσημεριανό
- «Να γίνει επιτέλους η δίκη» για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στο Ναυτοδικείο Πειραιά ζητούν επιζώντες
- Mια ΕΕ με «ακέφαλη» Γερμανία και αμερικανικούς δασμούς ξημερώνει – Θα σώσουν οι πρόωρες εκλογές την κατάσταση;
Μια «σχεδόν εκθετική» εξάπλωση: Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να μεταμορφώνει τον κόσμο, όπου πλέον καταγράφονται πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 50.000 θάνατοι, τα 3/4 εκ των οποίων στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστήμιου Johns Hopkins, τα κρούσματα παγκοσμίως είναι 1.002.519 και οι θάνατοι 51.355.
Από αυτούς πάνω από 37.709 εντοπίζονται στην Ευρώπη, την πλέον πληττόμενη ήπειρο. Με 13.915 θανάτους, η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ισπανία (10.096), τη Γαλλία (5.387) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (5.648).
Πάνω από τα μισά κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, 235.900 στις ΗΠΑ και τον Καναδά και τουλάχιστον 112.061 στην Ασία.
Ο αριθμός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ο μισός πλανήτης σε κατ’ οίκον περιορισμό
Περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, στο εξής καλούνται ή εξαναγκάζονται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο από τη βάση δεδομένων του.
Τα μέτρα αυτά – συνιστώμενος ή υποχρεωτικός περιορισμός, απαγόρευση της κυκλοφορίας, καραντίνα – αφορούν περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη.
Οι περισσότεροι – τουλάχιστον 2,78 δισεκατομμύρια κάτοικοι 49 χωρών και εδαφών – υπόκεινται σε εντολή υποχρεωτικού περιορισμού.
Καμία περιοχή του κόσμου δεν έχει εξαιρεθεί: η Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία…), η Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα…), η Μέση Ανατολή (Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Ισραήλ…), η Αφρική (Νότια Αφρική, Μαρόκο, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε …), η Αμερική (Κολομβία, Αργεντινή, Περού, μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών…) και η Ωκεανία (Νέα Ζηλανδία).
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν ωστόσο να βγουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά, στην αγορά για τα είδη πρώτης ανάγκης, στο φαρμακείο ή στον γιατρό για να φροντίσουν την υγεία τους.
Άλλα εδάφη (τουλάχιστον δέκα με 600 εκατομμύρια κατοίκους) ζητούν από τον πληθυσμό τους να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν αναγκαστικά μέτρα. Αυτή είναι κυρίως η περίπτωση του Μεξικού, των μεγαλύτερων πολιτειών της Βραζιλίας, του Ιράν, της Γερμανίας, της Ουγκάντας και του Καναδά.
Τουλάχιστον 26 άλλα κράτη ή εδάφη (με σχεδόν 500 εκατομμύρια κατοίκους) έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας μη επιτρέποντας τις μετακινήσεις το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική
Τέλος, τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επιβάλει καραντίνα στις μεγαλύτερες πόλεις τους, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτές.
Η Ιταλία στο έλεος του κοροναϊού – Δεν έχουν πού να βάλουν τους νεκρούς
Δεν μπορεί να πάρει ανάσα η Ιταλία, καθώς μπορεί τη μία μέρα να παρουσιάζει μειωμένα κρούσματα και θανάτους, την επόμενη όμως η καμπύλη πηγαίνει ξανά προς τα πάνω.
Έτσι και την Πέμπτη, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κοροναϊού στην Ιταλία είναι 115.242. Οι νεκροί έφτασαν τους 13.915.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 760 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.668 νέα κρούσματα. 1.431 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Μάλιστα, τα νούμερα αυτά ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ο αληθινός αριθμός κρουσμάτων και νεκρών να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού και ο αριθμός των νεκρών σημειώνει και πάλι ελαφρά αύξηση.
Το μεγαλύτερο κρεματόριο του Μιλάνου έκλεισε την Πέμπτη τις πόρτες του, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση.
Το κυριότερο κρεματόριο του Μιλάνου χρειάστηκε να διαχειριστεί «μια συνεχή και προοδευτική αύξηση σορών προς αποτέφρωση», επισημαίνει η δημοτική αρχή.
Σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα αναμονής ήταν 20 ημέρες. Εάν αυτό το διάστημα συνέχιζε να αυξάνεται, αυτό θα προκαλούσε «προβλήματα υγιεινής και υγείας». Το κρεματόριο δεν θα δέχεται πλέον σορούς για έναν μήνα.
ΗΠΑ: «Λυγίζει» η Νέα Υόρκη – Φόβοι για εξάπλωση και σε άλλες πολιτείες
Ο COVID-19 στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 884 ανθρώπους στις ΗΠΑ την Τετάρτη. Ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των θανάτων έφθασε έτσι τους 4.475 συνολικά στις ΗΠΑ από το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού.
Καταγράφηκαν επίσης 25.200 κρούσματα σε μία ήμερα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 213.372.
Τα στοιχεία για τη Νέα Υόρκη, ειδικά, είναι συγκλονιστικά αφού συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά από τα συνολικά νούμερα: 2.373 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενώ τα κρούσματα είναι πάνω από 92.000.
Η Νέα Υόρκη έχει επαρκές απόθεμα αναπνευστήρων για άλλες έξι ημέρες, δεδομένου του ρυθμού που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς της νόσου Covid-19, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας.
Τώρα, οι αρχές των ΗΠΑ αρχίζουν και φοβούνται για περαιτέρω εξάπλωση του ιού και σε άλλες πολιτείες, καθώς, Βιρτζίνια, Οχάιο, Νιού Τζέρσεϊ, Ντιτρότι και Μίσιγκαν καταγράφουν ραγδαία αύξηση σε κρούσματα και ανθρώπινες απώλειες.
Βρετανία: Σχέδιο για 100.000 τεστ την ημέρα
Ο Ματ Χάνκοκ, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, ο οποίος νόσησε και ο ίδιος από τον κοροναϊό, παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο για την αύξηση των τεστ επιβεβαίωσης για τον κορονοϊό, με στόχο να φτάσουν τα 25.000 ημερησίως μέχρι το τέλος του Απριλίου, και τα 100.000 ημερησίως για κάθε είδος εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων των τεστ για αντισώματα στον ιό), επίσης μέχρι το τέλος του μήνα.
Ανακοίνωσε επίσης και την πρωτοφανή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να διαγράψει το χρέος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ύψους 14,5 δισ. λιρών, και τη διάθεση 300 εκατομμυρίων λιρών προς τα φαρμακεία.
Η Βρετανία κατέγραψε σε μία ημέρα 569 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ένα νέο ρεκόρ που σηματοδοτεί την επιτάχυνση του ρυθμού διασποράς του ιού, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να υπερβαίνει πλέον τους 2.900.
Από την αρχή της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 2.921 θανάτους ασθενών σε νοσοκομεία και σχεδόν 34.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις