Κοροναϊός : Η επόμενη ημέρα στην οικονομία – Ποιοι κλάδοι πλήττονται
Περί τις 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή οι 3 στις 4 έχουν ενταχθεί στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης και καθηλώθηκαν, βάζοντας «λουκέτο» στις δραστηριότητές τους.
Στην επόμενη ημέρα μετά τον κοροναϊό καθώς και στην προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας είναι στραμμένο το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Βλέποντας τα σημάδια της ύφεσης η κυβέρνηση προετοιμάζεται προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα στο οικονομικό μέτωπο, στο οποίο η μάχη προβλέπεται να είναι πολύ σκληρή.
Οι εκτιμήσεις
Αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος μοιάζει αναπόφευκτη, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο λόγω και του «βάρους» του τουρισμού. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εκτιμήσει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα κυμαίνεται από 1 έως 3%. Από την πλευρά του η έκθεση του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) προβλέπει μηδενική ανάπτυξη λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.
Η Morgan Stanley προβλέπει ύφεση 5,3% για την Ελλάδα το 2020, αλλά και ανάπτυξη 6,3% το 2021. Το επόμενο έτος θα “σβήσει” όποια πληγή απέκτησε η οικονομία το 2020, ενώ προβλέπει για φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα -1,3% και δημόσιο χρέος στο 189,3% του ΑΕΠ. Η ύφεση για ολόκληρη την Ευρωζώνη τοποθετείται στο 5% για το 2020, για τη Γαλλία στο 4,8%, τη Γερμανία στο 4,5%, την Ιταλία στο 5,8%, την Πορτογαλία στο 5,3% και την Ισπανία στο 5,5%.
Ωστόσο, κρίνοντας ότι η πανδημία του κοροναϊού θα έχει αντιμετωπιστεί τους επόμενους μήνες, βλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη για τις ευρωπαϊκές οικονομίες το 2021 με ρυθμούς 4-5%.
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) εκτιμά ότι η παγκόσμια αύξηση της ανεργίας θα κυμανθεί ανάμεσα στα 5,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τα 24,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στο χειρότερο σενάριο οι απώλειες θέσεων εργασίας θα ξεπεράσουν τα 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που ήταν οι άμεσες απώλειες από την οικονομική κρίση του 2008-2009. Αντίστοιχα, εκτιμά ότι η απώλειες εισοδήματος για τους εργαζομένους παγκοσμίως θα κινηθούν ανάμεσα στα 860 και τα 3.440 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κορκίδης: Θα χρειαστεί «λευκή επιταγή» της ΕΕ με ανοιχτή ημερομηνία
Μιλώντας στο in.gr o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης αναφέρει ότι «η πραγματική οικονομία για να επανεκκινήσει την επόμενη μέρα θα χρειαστεί «λευκή επιταγή» της ΕΕ με ανοιχτή ημερομηνία. Τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη μέρα είναι, πότε και πως θα έρθει, σε τι κατάσταση θα βρεί την οικονομία και την αγορά. Επιπλέον που θα έχει φτάσει ο λογαριασμός του κοροναιού και με ποιο τρόπο θα πληρωθεί. Το ετήσιο ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ-27 είναι 15,5 τρισ. ευρώ και η ύφεση για το πρώτο εξάμηνο εκτιμάται από 8-10% που αντιστοιχεί σε ετηλσια βάση περίπου 1,5 τρισ. ευρώ».
Ποιοι κλάδοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις
Οι κλάδοι της οικονομίας που δεν ανήκουν στο χώρο των τροφίμων και των φαρμάκων, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις από τη μεγάλη κρίση και πολλές, ιδίως ΜμΕ, που όσο παρατείνεται ο χρόνος αναστολής της λειτουργίας τους, κινδυνεύουν να μην ξαναεκκινήσουν, ενώ αναμένεται έκρηξη της ανεργίας.
«Κάνεις δεν γνωρίζει την επόμενη μέρα, ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη της αγοράς, εάν θα υπάρχει ζήτηση, εάν θα υπάρχουν όλοι οι πελάτες και προμηθευτές του, πόση ρευστότητα θα χρειαστεί, πως θα αντικαταστήσει τα εμπορεύματα του και πότε θα πληρωθεί», σημειώνει ο κ. Κορκίδης.
Τα μέτρα οικονομικής τόνωσης, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο, είναι απαραίτητα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την υγειονομική κρίση. Η ΕΕ, σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, οφείλει να κοστολογήσει τον λογαριασμό του κοροναϊού με τα σημερινά δεδομένα και να εφαρμόσει ένα πακέτο στήριξης για την επόμενη μέρα που δεν θα εξαιρεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε μια εποχή που όλοι κατανοούμε πως οι περισσότεροι εθνικοί πόροι πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού με καθημερινά έκτακτα μέτρα, θα ήταν παράλληλα χρήσιμη η εφαρμογή μίας προσέγγισης της ΕΕ, χωρίς καθυστέρηση, για επιχειρήσεις και απασχόληση.
Οι δύο προτάσεις του ΕΒΕΠ είναι αφενός τα διαθέσιμα 14 δις ευρώ του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθούν ευέλικτα για κεφάλαιο κίνησης σε ειδικούς εξωλογιστικούς λογαριασμούς ΜμΕ, αφού χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη και αφετέρου οι μειώσεις φόρων του 2021 να εφαρμοστούν από φέτος για να εκτονωθούν οι συσσωρευμένες αναστολές πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.
Τα συνεκτικά μέτρα στήριξης, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, κυρίως με ιδίους πόρους, σχεδόν για όλες τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους θα τα χαρακτηρίζαμε κυρίως μέτρα αναστολής, στήριξης και ανακούφισης, που είναι πιθανό να χρειαστεί επαναληφθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σίγουρα όμως, συνεχίζει λέγοντας ότι, δεν επαρκούν για να χαρακτηριστούν μέτρα επανεκκίνησης, που ενδεχομένως με σημερινές εκτιμήσεις θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ, αν αναλογιστεί κάνεις πως το ΧΑ έχασε 22 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ των περίπου 190 δις ευρώ, εκτιμάται ότι θα απολέσει φέτος από 5-8%.
Το σχέδιο
Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το συντομότερο να σχεδιαστεί ένα «ολοκληρωμένο πακέτο» για την επόμενη ημέρας με μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και θα επικεντρώνεται σε ενέσεις ρευστότητας με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου πρέπει να εξεταστούν και οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που εκτιμάται ότι θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις