Ελευθέριος Βενιζέλος : Γιατί φεύγουν οι υγιείς – Σε «νοσοκομείο» μετατρέπεται το πλοίο
Στόχος είναι να προστατευτεί η ομάδα των ανθρώπων που δεν νοσούν και να σταματήσει η μετάδοση του ιού στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο οποίο επιβεβαιώθηκαν 119 κρούσματα κοροναϊού μεταξύ των επιβατών.
Η αντιμετώπιση των 119 επιβατών στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, λαμβάνει υπόψη της τους κανονισμούς που προβλέπονται σε ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συμμετέχει και στη 12μελή ομάδα που συνέταξε τις οδηγίες αυτές.
Ολα τα πρωτόκολλα
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι για το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, σημειώνοντας πως η διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανθρώπων που είναι υγιείς, και όχι αντίστροφα, καθώς οι θετικοί στον ιό στο εν λόγω πλοίο ήταν πάρα πολλοί.
Φωτογραφία Eurokinissi
Στόχος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να προστατευτεί η ομάδα των ανθρώπων που δεν νοσούν και να σταματήσει η μετάδοση του ιού.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την επιλογή, καθώς όσοι είναι θετικοί στον ιό είναι πάρα πολλοί. Διαφορετικά θα κάναμε το αντίθετο. Οσοι βρίσκονται στο πλοίο και είναι καλά στην υγεία τους, θα βρίσκονται σε απομόνωση, θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη και αν χρειαστεί θα πάρουν κάποια θεραπεία. Θα λειτουργούμε δηλαδή περίπου σαν να είναι σε νοσοκομείο».
Δειγματοληψίες
Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη δειγματοληψία των επιφανειών από το συγκεκριμένο πλοίο, ανέφερε ότι πάρθηκαν δείγματα και από διάφορες επιφάνειες του πλοίου για να εντοπιστεί αν υπάρχει επιμόλυνση, μιας και ο κοροναϊός φαίνεται πως επιβιώνει για κάποιες ημέρες πάνω στις επιφάνειες.
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ότι εφόσον κάποιος από τους επιβάτες του πλοίου αντιμετωπίσει κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας, θα γίνει άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο απολύμανσης των χώρων του πλοίου, τόνισε ότι μόλις τελειώσουν όλα και αποχωρήσουν οι επιβάτες, θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση του πλοίου, όπως προβλέπεται σε ειδικό πρωτόκολλο.
Φωτογραφία Eurokinissi
«Εχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο για αυτήν την απολύμανση, καθώς αντίστοιχο πρωτόκολλο απολύμανσης είχε εφαρμοστεί σε μια άλλη περίπτωση και αφορούσε ένα πλοίο στην Ολλανδία» είπε.
Ο έλληνας ακαδημαϊκός, εξηγώντας τους βασικούς άξονες των ευρωπαϊκών οδηγιών, σημείωσε πως η ομάδα στην οποία συμμετέχει, έχει ξεκινήσει από το 2006 την ενασχόλησή της με αυτούς τους κανονισμούς και συντονίζει μέχρι σήμερα ελέγχους πλοίων σε όλη την Ευρώπη.
«Ευρωπαϊκό εγχειρίδιο»
«Στα πλαίσια αυτών των πρωτοκόλλων διαμορφώσαμε οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν ζητήματα υγιεινής, για την ασφάλεια τροφίμων και για τα λοιμώδη νοσήματα πάνω στα πλοία.
Φωτογραφία Eurokinissi
»Εχουμε ετοιμάσει και ένα ευρωπαϊκό εγχειρίδιο γι’ αυτά τα ζητήματα, που αφορά τα κρουαζιερόπλοια. Εχει οδηγίες για την επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων, για την υγιεινή των τροφίμων, για το νερό κτλ.. Είναι ένα εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται από όλη την Ευρώπη.
»Εμείς λοιπόν συντονίζουμε τους ελέγχους που γίνονται στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, που ξεπερνούν τους 100 ελέγχους κάθε χρόνο» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής.
- Πετρούσεφ: «Ο Αταμάν παίζει με επτά παίκτες και έχει τρεις τίτλους σε τέσσερα χρόνια»
- ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις διοδίων: Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα ταπείνωσης της αγοραστικής δύναμης
- Νέα Ορλεάνη: Ποια ήταν τα θύματα της επίθεσης – Νέοι, φοιτητές και εργαζόμενοι ανάμεσα στους νεκρούς
- Ο Φοίβος Δεληβοριάς, η παλαιστινιακή μαντίλα και η εμπέδωση του ΤΙΝΑ
- Αποτυχίες
- Το κλάμα που έγινε viral και ράγισε καρδιές: Γκραντ μάστερ στο σκάκι χάνει τον αγώνα και ξεσπά σε λυγμούς