Κοροναϊός : Τι θα γίνει με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα – Φόβοι για τεράστια διασπορά του ιού στα καμπ
Την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης των προσφυγικών δομών, φέρνει στο προσκήνιο ο εντοπισμός 23 κρουσμάτων στο καμπ της Ριτσώνας.
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των προσφυγικών δομών φέρνει στο προσκήνιο η διαπίστωση 23 κρουσμάτων κοροναϊού στο καμπ της Ριτσώνας, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Τα υπερπλήρη hot spots είναι επί τοις ουσίας υγειονομικές «βόμβες» που είναι έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή.
Ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός σε κάθε δομή για πρόσφυγες και μετανάστες είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί, αφού οι σκηνές και τα κοντέινερς βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και σε κάθε ένα από αυτά διαβιούν πολλά άτομα, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς στις περισσότερες περιπτώσεις.
Μηταράκης : Απίθανο να μη νοσήσουν πρόσφυγες
Διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις στην Ελλάδα, απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των προσφυγικών δομών ωστόσο αυτή κωφεύει.
Κι αυτό παρά το ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο MEGA , παραδέχτηκε πως είναι απίθανο να μη νοσήσουν πρόσφυγες.
«Έχουμε 100.000 πρόσφυγες που βρίσκονται είτε σε δομές, είτε σε διαμερίσματα, είτε σε ξενοδοχεία. Είναι δεδομένο ότι σε μια κρίση δημόσιας υγείας δεν θα μείνουν απ’ έξω» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των τοπικών αρχών με την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου από κοινού να προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες. «Είναι σημαντικό οι τοπικοί άρχοντες να προστατεύσουν τον τόπο τους και να βοηθήσουν την κεντρική κυβέρνηση που δίνει μαζί τους τη μεγάλη μάχη».
Όλες οι δομές θεωρούνται πιθανές εστίες επιδημίας
«Στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα.
Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «attack rate», δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται και κολλάει ο ένας τον άλλον και πόσο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό προσβάλλονται, είναι πολύ υψηλά σε αυτές τις καταστάσεις» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Όλες οι δομές που φιλοξενούν μικρές ή μεγαλύτερες ή και πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων, τους λεγόμενους κλειστούς πληθυσμούς, θεωρούνται πιθανές εστίες επιδημίας. Και είχαν από την πρώτη στιγμή χαρτογραφηθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της προετοιμασίας.
Η καραντίνα της Ριτσώνας
Η περίτπωση της Ριτσώνας έφερε στο προσκήνιο τους φόβους ότι ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει τεράστια διασπορά του ιού. Φόβοι που υπάρχουν και για άλλες υπερπλήρεις δομές, όπως η Μόρια, όπου εκατοντάδες άτομα μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι στη Ριτσώνα, μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών της γυναίκας, φιλοξενούμενης της δομής, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό και νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών, αποφασίστηκε το καμπ να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.
Κατά την ιχνηλάτηση των επαφών της βρέθηκαν 23 θετικοί στον κοροναϊό . Σημειώνεται, ότι συνολικά στο hotspot της Ριτσώνας, φιλοξενούνται 3.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στην περιοχή αποστέλλονται τρόφιμα για όλη την εβδομάδα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τα μέτρα περίφραξης, ενώ περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο το προσωπικό για να προστατευτούν τόσο οι διαμένοντες στη δομή όσο και η κοινωνία.
Ανησυχία ΔΟΜ για τα κρούσματα στη Ριτσώνα
Την ανησυχία του για τα αυξημένα θετικά κρούσματα κοροναϊού στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι αυτός ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει, τόσο τις μεταναστευτικές, όσο και τις τοπικές κοινότητες, δηλώνει ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην πρόληψη, στους ελέγχους και στη θεραπεία για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα και τα νησιά».
Ανάγκη μεταφοράς προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα
Ο οργανισμός ζητάει να μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα το συντομότερο δυνατόν και προσθέτει ότι «είναι έτοιμος να συμβάλει με την κατασκευή κατάλληλων καταλυμάτων για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες».
Επιπλέον, ο κ. Ρόκο κάνει έκκληση για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, για την επείγουσα μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων μεταναστών, σε ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μοιραστούν την ευθύνη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κρίση».
Κουμουτσάκος : Δύσκολο να μεταφερθούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα
Η κυβέρνηση πάντως, προς το παρόν δε φαίνεται διατεθιμένη να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των προσφυγικών δομών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο MEGA ξεκαθαρισε ότι η μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν είναι εύκολη, λόγω και της πανδημίας.
Όπως είπε ο συνδυασμός του προσφυγικού με την έξαρση της πανδημίας αποτελούν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να τα αντιμετωπίσει.
Σημείωσε ότι η περίπτωση της Ριτσώνας διαμορφώνει «ένα προηγούμενο που μας δίνει την εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια ανάλογη κατάσταση», ενώ για τις άλλες δομές ανέφερε ως μέτρα προστασίας τα μηνύματα σε όλες τις γλώσσες, την αποφυγή συγχρωτισμού εντός των δομών, τον περιορισμό μετακινήσεων των φιλοξενούντων και τη δημιουργία χώρων για την παροχή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Επικρίσεις από διεθνείς οργανώσεις
Οι πρακτικές ωστόσο της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις διεθνών οργανώσεων. Η Human Rights Watch, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, ότι οι ελληνικές αρχές θέτουν αυθαίρετα υπό κράτηση σχεδόν 2.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο υπό απαράδεκτες συνθήκες και τους στερούν το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου σε δύο καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν πρόσφατα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
«Εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να εμποδίσει την μετάδοση του COVID-19 και της ασθένειας στον πληθυσμό των μεταναστών και αιτούντων άσυλο, χρειάζεται να αυξήσει τους ελέγχους, να παρέχει περισσότερα αντίσκηνα, να τους προσφέρει αρκετές τουαλέτες, νερό και σαπούνι και να θεσπίσει παρεμβάσεις πρόληψης», είπε η Belkis Wille, ανώτερη ερευνήτρια σε θέματα Κρίσης και Συγκρούσεων της Human Rights Watch.
Η Ελλάδα προβαίνει σε κρατήσεις μεταναστών λόγω του καθεστώτος τους ως μεταναστών και δεν τους παρέχει τα κατάλληλα μέσα υγειονομικής προστασίας όπως αυτά περιγράφονται στους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς ή στην τρέχουσα κατευθυντήρια οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρει η HRW.
Γυναίκες, άνδρες και παιδιά κρατούνται υπό ανθυγιεινές και ασφυκτικές συνθήκες, ανεξάρτητα από το εάν η χώρα από όπου έφθασαν κατατάσσεται στις χώρες με υψηλό κίνδυνο COVID-19 και χωρίς ένδειξη για το εάν θα αφεθούν ελεύθεροι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Όπως είπε σε αποκλειστική του συνέντευξή προς τη Deutsche Welle o αρχιτέκτονας της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους: «Συνήθως είναι καλό να επικεντρώνεις στους πιο αδύναμους, όπως είναι τα ασυνόδευτα παιδιά. Στην παρούσα φάση όμως δεν έχουμε κανονικές συνθήκες. Γι΄ αυτό και θα έπρεπε να επικεντρώσουμε σε ενέργειες που μπορούν να συνδράμουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας. Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλοί έχουν παιδιά. Όλοι τους θα έπρεπε να φύγουν από εκεί. Τα παιδιά με γονείς δεν είναι πιο ασφαλή από τα ασυνόδευτα ανήλικα».
Το ερώτημα, σύμφωνα με τον αυστριακό ειδικό, είναι πώς μπορείς να μεταφέρεις γρήγορα 35.000 ανθρώπους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα εν καιρώ πανδημίας. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στα νησιά. Μια κρίση που έχει προαναγγελθεί, αλλά μπορεί ακόμη να αποτραπεί. Για μεγάλο διάστημα οι συνθήκες εκεί ήταν τρομακτικές.
Σκεφθείτε τι θα γίνει εάν προστεθεί τώρα και ο κοροναϊός. Και αυτό σε μια ομάδα 20.000 ανθρώπων που ζουν ο ένας πάνω στον άλλο στη Λέσβο, που δεν πλένουν τα χέρια τους. Και τη στιγμή που υπάρχουν μόνον έξι κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Σε αυτά τα συμφραζόμενα είναι σαφές γιατί πρέπει να δράσουμε. […] Γιατί περιμένουμε ακόμη; Δεν είναι μόνον για το καλό των προσφύγων αλλά και της Ελλάδας και της ΕΕ εν γένει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις