Μία περίεργη αίσθηση άφησε η χθεσινή συζήτηση στη βουλή καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνθηκαν την ανάγκη να τονίσουν την προσήλωσή τους στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.

Ηταν η πρώτη ίσως φορά μετά από πολλά χρόνια όπου ο πολιτικός πολιτισμός ήταν κυρίαρχος και η εθνική ομοψυχία έναντι της κρίσης που περνά η χώρα ήταν παρούσα.

Αλλωστε, στις μείζονες κρίσεις οι πολίτες συσπειρώνονται στην κυβέρνησή τους κι εκ των πραγμάτων η αντιπολίτευση δεν έχει δική της ατζέντα.

Το έδειξαν και οι χθεσινές δημοσκοπήσεις όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί τις κινήσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα σχεδόν 7 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι κι αυτοί σύμφωνοι με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό.

Η λογική του «θα λογαριαστούμε» έχει υποχωρήσει και η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι βάζουν πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση. Και η στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνεται θετικά από τους πολίτες.

Σε γενικές γραμμές είναι φανερή μια ουσιαστική συμπόρευση όλων των κομμάτων, παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν και την κριτική που πρέπει να γίνει.

Αλλάζει η ροή της ιστορίας

Το σήμα το έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του, καθώς φρόντισε καταρχάς να ξεκαθαρίσει ότι τα περιοριστικά μέτρα σε αυτές τις συνθήκες δεν θα βάλουν σε διακινδύνευση τον κοινοβουλευτισμό.

Επέκρινε μάλιστα με σφοδρότητα την αντιδημοκρατική εκτροπή, κατ’ ουσίαν την κήρυξη δικτατορίας με κοινοβουλευτικό μανδύα από τον Όρμπαν στην Ουγγαρία, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

«Απορρίπτω κάθε αυταρχικό περιορισμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ο δικός μας δρόμος, λοιπόν, είναι αδιαπραγμάτευτος. Είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

«Η έκτακτη περίσταση που βιώνουμε δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναστείλει την κοινοβουλευτική διαδικασία» είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας

Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να προσθέσει ότι μαζί με τη δημόσια υγεία «οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Φώφη Γεννηματά παρομοίασε με «μαύρο κύκνο» που «αλλάζει τη ροή της ιστορίας» την πανδημία και ευχήθηκε στο τέλος αυτής της κρίσης να έχει ηττηθεί ο λαϊκισμός.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε μια επισήμανση σύμφωνα με την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως βάζει σε καραντίνα όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την συνδικαλιστική δράση.

Οι παραπάνω αναφορές των πολιτικών αρχηγών δείχνουν ότι η υγειονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία και συνακόλουθα αυτής η οικονομική κρίση είναι πολύ πιθανό να έχουν επιπτώσεις πολιτικές και θεσμικές.

Και μάλιστα τόσο σοβαρές που ούτε στα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας της κρίσης και των μνημονίων δεν είχε βιώσει η χώρα μας.

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας έβαλαν σε καραντίνα παλιότερου τύπου μεταξύ τους πολιτικών αντιπαραθέσεων και κράτησαν πολύ χαμηλούς όρους.

Το ιδεολογικό χρώμα της πανδημίας

Ουσιαστικά επιχείρησαν να υπερασπιστούν ο καθένας από την πλευρά τους τα δικά τους πολιτικά και ιδεολογικά αφηγήματα για να εξηγήσουν τη στάση τους απέναντι στην πανδημία και την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να εξάρει πάρα πολλές φορές το ρόλο του ιδιωτικού τομέα αλλά και των «ειδικών» και «τεχνοκρατών».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα απάντησε  και στις συζητήσεις που έχουν ανοίξει διεθνώς και στη χώρα μας με αφορμή τα πρωτόγνωρα μέτρα που λαμβάνονται τόσο σε επίπεδο κρατικού σχεδιασμού για την υγειονομική και οικονομική κρίση.

 «Κάποιοι διάλεξαν, δυστυχώς, να δώσουν ιδεολογικό χρώμα σε αυτή την πανδημία. Ότι συντελείται το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Μερικοί άλλοι έσπευσαν να μιλήσουν για θρίαμβο του κρατισμού. Λυπάμαι αλλά όλες αυτές οι αναλύσεις είναι απλά εκτός θέματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε πως «σε αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας» συμπληρώνοντας πως «το κράτος μας αποδεικνύει, ευτυχώς, ότι πράγματι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ένα κράτος το οποίο προστατεύει αλλά δεν καταπιέζει, ένα κράτος το οποίο καθοδηγεί χωρίς να ποδηγετεί».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον υποτονικός και χωρίς διάθεση σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, απέφυγε να υιοθετήσει τη λογική του «μετά θα λογαριαστούμε».

Έρχεται νέο μνημόνιο;

Αυτό που ο κ. Τσίπρας ανέδειξε περισσότερο αφού συντάχθηκε όπως και η Φώφη Γεννηματά με τον κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου, τον κάλεσε να «δαπανήσει» όσα περισσότερα γίνεται μέχρι την έκδοσή του.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε μια νεοκεϋνσιανή λογική προκειμένου να συγκρατηθεί το εύρος και το βάθος της επερχόμενης ύφεσης.

Από την μεριά του πάντως ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σε ήπιο ύφος κριτική, υποστηρίζοντας πως η πλειοδοσία από μεριάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για οριζόντιες παροχές σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους οδηγεί σε νέο μνημόνιο.

Πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Από τα αξιοσημείωτα πάντως είναι και το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα της και ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά έρχονται πιο κοντά λόγω της πανδημίας και χαιρέτισε την στάση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως υιοθετεί προτάσεις και θέσεις του ΚΙΝΑΛ.

Ενώ την ίδια στιγμή η κα Γεννηματά άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δείχνει έλλειψη γενναιοδωρίας σε σχέση με τη στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Πάντως με αφορμή το θέμα του ευρωομολόγου στο οποίο συντάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ήτα και η αφορμή για να μιλήσει ο πρωθυπουργός για «θανάσιμο κίνδυνο» που απειλεί την ΕΕ αν δεν υιοθετήσει μια τέτοια πολιτική.