Μουχίκα: Ο κοροναϊός δεν θα σταματήσει τον καπιταλισμό
Σε ηλικία 84 ετών πια ο Μουχίκα ζει στη δική του «απομόνωση» σε ένα αγρόκτημα έξω από το Μοντεβιδέο και συνεχίζει να υπερασπίζεται με σθένος τις απόψεις του.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Για την καραντίνα που έχουμε όλοι μπει λόγω κοροναϊού, τον καπιταλισμό, την παγκοσμιοποίηση αλλά και τον εγωισμό που πρέπει όλοι να καταπολεμήσουμε μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Πέπε Μουχίκα.
Ο «πρόεδρος των φτωχών», όπως έμεινε στην ιστορία αρνήθηκε πριν λίγους μήνες την «απαίτηση» προσωπικοτήτων της Αριστεράς να επιστρέψει στην προεδρία, την οποία είχε αφήσει το 2015.
Σε ηλικία 84 ετών πια ο Μουχίκα ζει στη δική του «απομόνωση» σε ένα αγρόκτημα έξω από το Μοντεβιδέο και συνεχίζει να υπερασπίζεται με σθένος τις απόψεις του.
Ο Μουχίκα μίλησε στον δημοσιογράφο Τζορντί Έβολε για όλα όσα διακυβεύονται σήμερα.
«Όχι, δεν θα είναι ο ιός που θα αποφασίσει το τέλος του καπιταλισμού. Αυτό θα πρέπει να προέλθει από την οργανωμένη βούληση των ανθρώπων, που ήταν εκείνοι που τον δημιούργησαν», αναφέρει ο ίδιος, σύμφωνα με το https://www.pressenza.com/ και συνεχίζει: «είναι ο άνθρωπος που πρέπει να τον καταστρέψει. Ο θεός της αγοράς είναι η φανατική θρησκεία της εποχής μας, κυβερνά τα πάντα αλλά δεν νομίζω ότι ο κοραναϊός θα τον σταματήσει».
«Δεν ξέρω αν είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε για να γίνει. Αυτός ο ιός μας φοβίζει και παίρνουμε μέτρα σε ορισμένο βαθμό ηρωικά. Όσον αφορά την αγορά και την παγκοσμιοποίηση, ορισμένα όρια και ορισμένες παράμετροι πρέπει να τηρούνται και να μην υπερβαίνονται», πρόσθεσε ο πρώην Πρόεδρος.
Όσον αφορά τα θετικά που μπορεί να προκύψουν από αυτή την παγκόσμια κρίση ο Μουχίκα ανέφερε: «Χάρη σε αυτή την παγκόσμια τρομοκρατία, θα μπορούσε να προκύψει λίγο περισσότερη γενναιοδωρία και λιγότερος εγωισμός. Αλλά αναρωτιέμαι γιατί οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να συσσωρεύουν άχρηστα χρήματα. Μιλώ για τους δισεκατομμυριούχους, τους ανθρώπους που γερνούν συγκεντρώνοντας πλούτο».
«Δεν είμαστε σε πόλεμο, αυτή είναι μια πρόκληση που η βιολογία και η Γη θέτουν για να μας υπενθυμίσουν ότι δεν είμαστε οι απόλυτοι ιδιοκτήτες του κόσμου, ακόμα κι αν έτσι νομίζουμε. Αυτή η σοβαρή κρίση μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι τα παγκόσμια προβλήματα είναι επίσης τα προβλήματά μας» τόνιε ο ίδιος..
Ο Μουχίκα είχε επίσης την ευκαιρία να ξεκινήσει μια έκκληση: «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον εγωισμό που φέρνουμε μέσα μας για να ξεπεράσουμε τον κορωνοϊό, πρέπει να ενωθούμε κοινωνικά». Δηλώνει εκνευρισμένος και απογοητευμένος με τους ηγέτες του κόσμου, οι οποίοι “έκαναν ελάχιστα ή τίποτα για να θέσουν τέρμα στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις