Κοροναϊός : Μένουμε Σπίτι για να έρθει η… Ανάσταση – Πότε υπολογίζεται η αποκλιμάκωση των μέτρων
«Το τέλος της αρχής». Αυτό το λογοπαίγνιο του πρωθυπουργού χρησιμοποιούν άπαντες για να περιγράψουν το πού βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κοροναϊού
«Το τέλος της αρχής». Αυτό το λογοπαίγνιο του πρωθυπουργού χρησιμοποιούν άπαντες για να περιγράψουν το πού βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Είναι γενική ομολογία, ότι στην αντιμετώπιση του φονικού ιού η χώρα μας παίρνει πολύ καλό βαθμό και τα νούμερα είναι εκεί για να αποδείξουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Ωστόσο τα καλά νέα σταματούν εκεί. Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας θα βρίσκονται σε ισχύ έως και την 27η Απριλίου, δηλαδή για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ακόμα.
Την ίδια στιγμή, ενώ πλέον οι ειδικοί είναι σε θέση να μας πουν πως εφόσον συνεχίσουμε στην τήρηση των μέτρων δεν θα γίνουμε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, είναι σίγουροι πως εάν εφησυχάσουμε, η τροχιά προς αυτές τις τρεις χώρες είναι προδιαγεγραμμένη.
Έτσι λοιπόν έρχεται στο προσκήνιο η έκφραση «το τέλος της αρχής». Από δω και πέρα καλούμαστε να πατήσουμε πάνω σε ότι έχουμε χτίσει μέχρι στιγμής και φτάσουμε ως το τέλος με τις λιγότερες πιθανές απώλειες, ώστε να μπορούμε μια μέρα να πούμε ότι κερδίσαμε τον κοροναϊό και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Για να γίνει αυτό, ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που καλούμαστε να κάνουμε, είναι να ξεχάσουμε το Πάσχα, όπως το ξέρουμε. Το Πάσχα θα έρθει. Αρνί θα ψήσουμε στον φούρνο μας και όχι στη σούβλα με φίλους. Τις μέρες μας θα τις περάσουμε στη μόνιμη κατοικία μας και όχι στο εξοχικό μας. Χρόνια πολλά στους δικούς μας ανθρώπους θα πούμε τηλεφωνικά, ή μέσω βιντεοκλήσης και όχι κατά τη διάρκεια επισκέψεων. Και οι πιστοί θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και θα προσευχηθούν από το σπίτι τους και όχι στις εκκλησίες.
Αυτές είναι κάποιες από τις θυσίες που καλούμαστε όλοι να κάνουμε για να μπορούμε να γιορτάσουμε το επόμενο Πάσχα με λαμπρότητα, όπως μόνο εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε.
«Η Εβδομάδα των Παθών καταλήγει στην Ανάσταση»
Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με το φετινό Πάσχα.
Ο κ. Χαρδαλιάς, μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι «δεν μπορεί κάποιος να πάει στο χωριό του. Άλλωστε ήδη οι μετακινήσεις απαγορεύονται» και συμπληρώνει:
«Δεν θα πάμε στην εκκλησία φέτος το Πάσχα. Νομίζω πως έχει γίνει κατανοητό… Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών… Οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν, αλλά εμείς θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας και θα έχουμε κατά νου ότι πάντα η Εβδομάδα των Παθών καταλήγει στην Ανάσταση».
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ολική απαγόρευση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ σε ό,τι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την πανδημία Covid-19 επισήμανε ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».
«Μία μέρα να υπάρξει χαλάρωση μπορεί να δημιουργηθούν εστίες που θα τινάξουν όλα στον αέρα. Επομένως αυτή τη στιγμή δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Είμαι μόνο προσηλωμένος στο πώς η πατρίδα μας και όλοι μαζί θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο» συμπλήρωσε.
Μόσιαλος: Καμία άρση μέτρων μέσα στον Απρίλιο
Βέβαια, όσο πειθαρχημένοι και αν είμαστε οι Έλληνες, ένα είναι το ερώτημα που τριγυρίζει στο μυαλό όλων.
Το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Φυσικά, αυτό είναι αδύνατο να το προβλέψει ακόμα και ο πιο έμπειρος επιστήμονας, μιας και η κατάσταση με τον ιό επαναξιολογείται μέρα με τη μέρα.
Τα μέτρα, όπως ήταν αναμενόμενο, παρατάθηκαν έως τις 27 Απριλίου, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να λάβουν νέα παράταση και τον Μάιο.
Σύμφωνα πάντως με τον Ηλία Μόσιαλο, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στους Διεθνείς Οργανισμούς για τον κοροναϊό και καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, «κανένα μέτρο δεν θα αρθεί μέσα στον Απρίλιο».
Μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο κ. Μόσιαλος εκτιμά πως ορισμένα από τα μέτρα θα διατηρηθούν, με την αποκλιμάκωση να είναι μερική και όχι ολική.
«Όσο εύκολο είναι να λάβεις μέτρα τόσο δύσκολο είναι να τα πάρεις πίσω» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πότε και πώς θα γίνει η αποκλιμάκωση
Ερωτηθείς για τη σειρά που θα ακολουθηθεί στην άρση των μέτρων και εάν θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της χρονικής σειράς που επιβλήθηκαν, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι «οι προτεραιότητες θα τεθούν ανάλογα με το τι είναι πιο ασφαλές για την υγεία των πολιτών». Εκτιμά, πάντως, ότι η αποκλιμάκωση δεν θα ξεκινήσει με το άνοιγμα των σχολείων.
«Τα σχολεία τα κλείσαμε πολύ γρήγορα, καθώς οι μαθητές μπορεί να γίνουν super spreaders του ιού και να τον μεταδώσουν πολύ εύκολα και γρήγορα στην κοινότητα».
Τέσσερις παραμέτρους θα λάβει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση για να ξεκινήσει να παίρνει πίσω περιοριστικά μέτρα, κατά τον καθηγητή του LSE. Αυτά είναι: Η έκταση που θα έχει λάβει η επιδημία, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, η αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η ασφάλεια των πολιτών.
Μάλιστα, κατά την άποψή του, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρίσκεται σε σύμπλευση με την Ευρώπη, η Ελλάδα να συντονιστεί με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι άλλες χώρες και στις ελληνικές αποφάσεις να ληφθεί υπόψη η πορεία που θα έχει τη στιγμή εκείνη η πανδημία στις άλλες χώρες.
«Γιατί με τη διακίνηση αγαθών και προσώπων μπορεί, ενώ έχουμε πάει καλά, να έχουμε αύξηση κρουσμάτων», εξηγεί.
Προσθέτει, δε, ότι στη Δανία οι συζητήσεις για έναρξη της αποκλιμάκωσης θα ξεκινήσουν τα τέλη Απριλίου, με κάτι τέτοιο να είναι πιθανό και στη χώρα μας.
Καθοριστική η περίοδος του Πάσχα
Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κοροναϊό.
«Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα» σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται ως τις 27 Απρίλη.
Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως σε άλλες χώρες που τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν εκτοξευτεί δεν μιλούν για την επόμενη μέρα.
«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν. Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις» είπε.
«Πράξαμε όμως το σωστό. Ενώ όμως είναι τεχνικά πιο εύκολο να παίρνεις μέτρα περιορισμού είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αποκλιμακώνεις σταδιακά και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικά» συνέχισε ο κ. Μόσιαλος για τα περιοριστικά μέτρα που έφεραν την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Να μην καταστρέψουμε όσα έχουμε καταφέρει
Έτσι λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι η κρισιμότερη περίοδος στη μάχη κατά του κοροναϊού είναι αυτή του Πάσχα. Εάν χαλαρώσουμε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστρέψουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ότι χτίζουμε από τον Φεβρουάριο.
Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως όλοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως αν χαλαρώσουμε τα μέτρα, είμαστε δύο εβδομάδες μακριά από το να γίνουμε Ιταλία. Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, πως αν εφησυχάσουμε ο ιός «θα μας διαλύσει γρήγορα».
Έτσι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εδώ και αρκετές ημέρες νέο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός νομού μόνο με έντυπο από το Taxis που θα δηλώνει ότι το μέρος στο οποίο μεταβαίνουν είναι η μόνιμη κατοικία τους, ενώ δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.
Παράλληλα, όσον αφορά στις λειτουργίες, θα γίνονται σε κάποιες εκκλησίες σε κάθε περιφέρεια και θα μεταδίδονται τηλεοπτικά για να μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει από το σπίτι του.
Αστακοί οι Εθνικές Οδοί
Μεγάλα μπλόκα έχει στήσει η Αστυνομία στις Εθνικές Οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας από τις οποίες κανείς δεν περνάει χωρίς έλεγχο.
Σε όλο το μήκος της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου είναι έντονη η παρουσία από περιπολικά αυτοκίνητα όσο και από μοτοσικλέτες της ΕΛΑΣ, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν ελέγχους είτε με σταθερά μπλόκα είτε εν κινήσει όπου καλούν τους προπορευόμενους οδηγούς να σταματήσουν τα οχήματά τους για να τους ελέγξουν.
Τα μέτρα για την πιο αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω του κοροναϊού περιέγραψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Είπε, ότι αν χρειαστεί θα κλείσουν ακόμα και τα διόδια. Εξήγησε ωστόσο, ότι αυτά τα μέτρα δεν θα θίξουν τους πολλούς και συνεπείς αλλά εκείνους που νομίζουν ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε κορόιδα.
Απαγορεύει η ΑΑΔΕ την αλλαγή μόνιμης κατοικίας
Σε ακόμα ένα μέτρο για την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του κοροναϊού, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με καταγγελίες, πολίτες επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες για εφάπαξ μετακίνηση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, τροποποιώντας ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους στην Εφορία και δηλώνοντας ως μόνιμη κατοικία το χωριό τους ή το μέρους που βρίσκεται το εξοχικό τους, προκειμένου να μεταβούν εκεί για το Πάσχα.
Με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σταματούν να εξετάζουν τις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας, που κάνουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά, με στόχο την αποτροπή κατάχρησης του δικαιώματος μεταβολής μόνιμης κατοικίας.
Άλλα μέτρα που εξετάζονται
Παράλληλα, στο πλαίσιο των νέων περιορισμών η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το χρονικό όριο στις μετακινήσεις (π.χ. δύο ή τρεις ώρες), αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν κάποιους από τους αριθμούς μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί.
Επίσης, στη «φαρέτρα» υπάρχει και η κατάργηση της χειρόγραφης βεβαίωσης, αφού θεωρείται αδύνατο οι ηλικιωμένοι να καταφέρουν να εξοικειωθούν με τα SMS.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Τέλος, αναφορικά με τις εκκλησίες εντός της εβδομάδα η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει για τις Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα υιοθετηθεί η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες από την Κυριακή των Βαΐων και μετά κεκλεισμένων των θυρών.
Ωστόσο ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο συρροής πιστών ακόμη και έξω από τους ναούς εξακολουθεί να υφίσταται.
Σημαντική κρίνεται και η απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Ανάστασης το βράδυ της «απόδοσής» της, δηλαδή στις 26 Μαΐου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις