Κοροναϊός: Πλησιάζουν τα 2.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Πότε θα δούμε καθοδική πορεία της καμπύλης
Όπως τονίζει καθημερινά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε σχετικά με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Η πανδημία του νέου κορoναϊού είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 65.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ωστόσο στην Ελλάδα, η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι πολύ καλύτερη, αφού δεν έχει παρατηρηθεί εκθετική αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων.
Ωστόσο, όπως τονίζει καθημερινά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε σχετικά με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Απάντες θεωρούν ότι η κρισιμότερη περίοδος είναι το Πάσχα. Αυτό άλλωστε επεσήμανε και την Κυριακή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλίας τονίζοντας ότι μία μέρα να υπάρξει χαλάρωση μπορεί να δημιουργηθούν εστίες που θα τινάξουν όλα στον αέρα. Επομένως αυτή τη στιγμή δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Είμαι μόνο προσηλωμένος στο πώς η πατρίδα μας και όλοι μαζί θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την Κυριακή, τα κρούσματα στην Ελλάδα έφθασαν τα 1.735, ενώ 73 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό.
Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας άλλωστε ισχύουν έως και τις 27 Απριλίου, όπου τότε θα εκτιμηθεί η πορεία συνέχισης ή μη.
Ενας από τους παράγοντες θα είναι εάν στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει καθοδική πορεία της καμπύλης, σε συνδυασμό πάντα υπό την αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε αναφέρθηκε η Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνοντας μια πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας, αναφορικά με την πορεία του ιού στην Ελλάδα.
Σύψα: Σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης
«Θεωρώ είμαστε στη φάση που μπορούμε να βλέπουμε σταδιακά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν θέλω να παρερμηνευτεί», τόνισε η κα Σύψα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. «Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γιαυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, λιγότερο από 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα νοσεί από κοροναιό. Παράλληλα, η κα Σύψα εξήγησε θα πρέπει να φανταστούμε ότι αυτοί οι 73 θάνατοι, που καταγράψαμε στη χώρα μας, στην ουσία προκύπτουν από κρούσματα 20 μέρες πριν και με μια μέτρια εκτίμηση για την θνητότητα, ότι είναι περίπου 1%, αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 έως 10.000 κρούσματα πριν από 20 μέρες.
«Αβέβαιο το πόσα είναι τα κρούσματα από κοροναϊό στην πραγματικότητα».
Σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, η κα Σύψα διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα είναι αβέβαιο το πόσα ακριβώς είναι τα πραγματικά κρούσματα, καθώς δεν ξέρουμε αρκετά ακόμη για τον ιό. Οπως δήλωσε η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, δεν μπορούμε μέσα από την απλή καταγραφή των κρουσμάτων, στην πράξη να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας, γιαυτό είναι απαραίτητη χρήση ιατρικών στατιστικών μοντέλων.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι πληροφορίες που συλλέγουμε για την χώρα μας σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού που ως ένα βαθμό τα ξέρουμε αρκετά καλά πια αλλά και από τα όσα συμβαίνουν στις άλλες χώρες, προσπαθούμε όλα αυτά να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για το μέλλον να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και το ποια θα είναι η πορεία της επιδημίας.
Δημόπουλος: Τα δεδομένα δεν δείχνουν απότομη έξαρση των νοσηλευόμενων
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την μέχρι στιγμής «πορεία» του κοροναϊού στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ο Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στο MEGA.
O Πρύτανης στο ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα «τα δεδομένα δεν δείχνουν απότομη έξαρση των νοσηλευόμενων. Αυτή είναι ένδειξη ότι τα μέτρα αποδίδουν». Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι επικρατεί «αισιοδοξία, αλλά συγκρατημένη», τονίζοντας την ανάγκη «να στηρίξουμε τα μέτρα προστασίας και να συμβάλουμε όλοι στην πιο πιστή εφαρμογή τους».
Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος χαρακτήρισε σωστή την παράταση των μέτρων προστασίας, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης τους, απάντησε πώς αυτό θα κριθεί από την αποδοτικότητα των τρέχοντων μέτρων.
Σε αυτό, πρόσθεσε, ότι «η Ελλάδα τα πάει καλά με τον κοροναϊό, αλλά περιβαλλόμαστε από κράτη που δεν τα πάνε αντιστοίχως καλά».
Σύμφωνα με τον Πρύτανη, στόχος είναι «να μη μπουν στα γενικά νοσοκομεία ασθενείς με κοροναϊό, να προστατέψουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και να γίνει έγκαιρη διάγνωση και υποστήριξη των ασθενών με κοροναϊό».
Μόσιαλος: Για την επόμενη μέρα
Με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κοροναϊό.
«Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα» σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται ως τις 27 Απρίλη.
Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως σε άλλες χώρες που τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν εκτοξευτεί δεν μιλούν για την επόμενη μέρα.
«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν. Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις» είπε.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την Κυριακή, οι χώρα έχει συνολικά 1.735 τα κρούσματα , ενώ στους 73 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό.
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών