Κοροναϊός : Ο πόλεμος της μάσκας και άλλες ιστορίες πανικού
Χώρες όπως η Γερμανία και η Ρωσία αποθηκεύουν μάσκες και προστατευτικά ιατρικά υλικά - κάτι που σημαίνει πως περιορίζονται οι ε τουξαγωγέςς στα είδη αυτά
- Η Αθηνά Λινού κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη των Σπαρτιατών - Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας
Αμερικανοί αγοραστές που κουνούσαν δεσμίδες με δολάρια κατάφεραν να αρπάξουν ένα φορτίο από προστατευτικές μάσκες που ήταν έτοιμο να φορτωθεί στο αεροδρόμιο της Σαγκάης και να σταλεί σε μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές με κορωνοϊό στη Γαλλία. Οι Αμερικανοί προσέφεραν τριπλάσια τιμή από εκείνη των Γάλλων και, όπως περιγράφει ένας γάλλος γιατρός που ήταν παρών, ουσιαστικά έγινε μάχη πλειοδοσίας στο αεροδρόμιο για το ποιος θα αγοράσει τελικά τις μάσκες που, πλέον, είναι δυσεύρετες παντού. Παρόμοιες καταγγελίες έκανε και η κυβέρνηση της Βραζιλίας και του Καναδά.
Τέτοιες σκηνές θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά καθώς η επιδημία εξαπλώνεται σε πολλές χώρες με γοργό ρυθμό. Προχθές ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν το 1.000.000, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό συνεχίζει να καλπάζει στην Ιταλία και την Ισπανία.
Ο ιός έχει σκοτώσει παγκοσμίως πάνω από 60.000 ανθρώπους, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, μετά στην Ισπανία και έπειτα στις ΗΠΑ. Τα πρώτα 100.000 κρούσματα αναφέρθηκαν σε περίπου 55 ημέρες και τα πρώτα 500.000 σε 76 ημέρες. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε 1.000.000 μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες.
Καθώς παρατηρούνται ήδη ελλείψεις και ασκείται μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας, χώρες όπως η Γερμανία και η Ρωσία αποθηκεύουν μάσκες και προστατευτικά ιατρικά υλικά – κάτι που σημαίνει πως περιορίζονται οι ε τουξαγωγέςς στα είδη αυτά. Η Τουρκία πήγε ένα βήμα πιο πέρα, διότι όχι μόνο απαγόρευσε τις εξαγωγές τέτοιων υλικών, αλλά κατέσχεσε και μάσκες που ήδη είχε πουλήσει στο εξωτερικό και έτσι πολλές μάσκες που είχαν προορισμό το Βέλγιο και την Ιταλία δεν έφτασαν ποτέ εκεί, σύμφωνα με καταγγελίες.
Ο μεγάλος ασθενής
Στις ΗΠΑ η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Πάνω από το 22% των συνολικών κρουσμάτων παγκοσμίως έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν η καθεμία καταγράψει το 11% των παγκόσμιων κρουσμάτων.
Σε αυτές τις δύο ευρωπαϊκές χώρες πάντως το χειρότερο φαίνεται να περνάει σιγά σιγά, καθώς οι αριθμοί νέων κρουσμάτων και θυμάτων μειώνονται καθημερινά, έστω και με αργούς ρυθμούς. Η κατάσταση παραμένει απελπιστική σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η Ευρώπη συνολικά μετρά πάνω από τα μισά κρούσματα και άνω του 70% των θανάτων που συνδέονται με τον ιό. Το μεγαλύτερο κρεματόριο του Μιλάνου έκλεισε την Πέμπτη τις πόρτες του, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση.
«Νοσεί» και η οικονομία
με τη δημόσια υγεία, τεράστιο πλήγμα δέχεται σε όλες τις χώρες και η οικονομία, καθώς πολλές κυβερνήσεις παίρνουν επιθετικά μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναζητούν επιδόματα ανεργίας καθως η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις κλείνουν – προσωρινά ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της καραντίνας.
Στις ΗΠΑ, 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά περισσότεροι από 10 εκατομμύρια πολίτες έμειναν άνεργοι στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η κατάσταση είναι ανάλογη και σε άλλες χώρες. Στη Γαλλία περίπου 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι υπέβαλαν αιτήσεις για προσωρινά επιδόματα ανεργίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στην Ισπανία – μια χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι ήδη 14% – 800.000 άτομα έχασαν τις δουλειές τους μέσα στον Μάρτιο. Στη Βρετανία το αντίστοιχο νούμερο ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις