Κοροναϊός : Πέντε πράγματα που θα αλλάξουν μετά την πανδημία
Αν και χιλιάδες θα είναι αυτοί οι οποίοι θα θρηνούν συγγενείς και αγαπημένους, η μεγαλύτερη επιρροή του κοροναϊού, θα είναι το πως θα αλλάξει η συμπεριφορά μας στο μέλλον.
Μόλις τελειώσει η πανδημία θα φανεί ο απολογισμός του κοροναϊού και κατά πόσο επηρέασε τη ζωή μας αλλά και τον τρόπο που θα τη ζούμε από εδώ και στο εξής.
Αν και χιλιάδες θα είναι αυτοί οι οποίοι θα θρηνούν συγγενείς και αγαπημένους, η μεγαλύτερη επιρροή του κοροναϊού, θα είναι το πως θα αλλάξει η συμπεριφορά μας στο μέλλον.
Εδώ είναι μερικά παραδείγματα για το πώς θα είναι ο μετα-κοροναϊού κόσμος, σύμφωνα με το skynews.
Η κοινωνία
Φαίνεται σαν να πέρασε αρκετός καιρός, αλλά ήταν μόλις πέντε μήνες πριν που τσακωνόμασταν για το εάν η Βρετανία θα πρέπει ή όχι να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κοινωνία φαινόταν πιο διχασμένη από ποτέ.
Και τότε ήρθε η μεγαλύτερη κρίση μιας τουλάχιστον ολόκληρης γενιάς και ίσως και μετά τον πόλεμο, με τους ανθρώπους να αναγκάζονται να αυτοπεριοστούν αλλιώς θα ήταν αντιμέτωποι με τον θάνατο, μια σοβαρή νόσο ή -το λιγότερο- να τη μεταδώσουν σε κάποιον άλλον που θα νοσούσε βαριά.
Η Βρετανία έγινε ξαφνικά ένα κράτος που νοιάζεται.
Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται να χειροκροτούν τους υγειονομικούς και τους έκτακτους εργαζόμενους, οι κοινότητες συσπειρώνονται, ελέγχοντας τι χρειάζονται οι ευάλωτοι άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν προσφερθεί εθελοντικά για να βοηθήσουν όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ενδεχομένως η σχέση μεταξύ ανθρώπων και κυβέρνησης – πολιτικής. Όλα τα μέρη συμφωνούν σε γενικές γραμμές για το τι πρέπει να γίνει, για πρώτη φορά: να ακολουθήσουν τους εμπειρογνώμονες.
Μπορεί η αλλαγή να φαίνεται ως κάτι προσωρινό, αλλά θα επανεξεταστεί θεμελιωδώς ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες βλέπουν το κράτος και το ρόλο τους σε αυτό, και αντίστροφα.
Η εργασία
Εκατομμύρια άνθρωποι που περνούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους να μετακινούνται σε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας, έχουν ξαφνικά διαπιστώσει ότι μπορούν να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά από την άνεση του καναπέ τους.
Παράλληλα με την εξοικονόμηση χρόνου, τους έχει επιτραπεί να έχουν μια διαφορετική σχέση πλέον τόσο με την οικογένειά τους ή ακόμα και διαφορετική οπτική για τον τρόπο ζωής μέσα στο σπίτι.
Για ορισμένους, αυτό μπορεί να ήταν πιο απομονωτικό από ό,τι πριν, υπογραμμίζοντας την αξία της συνεργασίας με μια ομάδα ανθρώπων που μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα δίκτυο υποστήριξης.
Εν τω μεταξύ, όσοι έλαβαν μέρος στην «έκρηξη» επιχειρηματικού πνεύματος μικρής κλίμακας που ξέσπασε μετά την οικονομική κρίση, ξαφνικά διαπίστωσαν ότι μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους εξαρτάται από το ότι οι άνθρωποι μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να αγοράζουν ό, τι θέλουν – κάτι που δεν είναι δυνατό στο διάστημα του lockdown.
Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, απώλειες θέσεων εργασίας και μπορεί να οδηγήσει πολλά από αυτά τα άτομα που διευθύνουν επιχειρήσεις ή ήταν ευτυχισμένοι αυτοαπασχολούμενοι, να σκέφτονται εάν τελικά είναι ασφαλές αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο για το μέλλον. Άλλοι, από την άλλη, μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν αποκτήσει περισσότερη εξουσία από την κρίση.
Τεχνολογία
Ποτέ στην ιστορία του Διαδικτύου δεν υπήρξε μια τέτοια απότομη αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία όπως τώρα.
Μη μπορώντας να συναντήσουμε ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο, ο κόσμος έχει ξαφνικά μετατοπιστεί από την άμεση επαφή σε εικονικές συναντήσεις.
Εκτός από την εισαγωγή εκατομμυρίων σε μια περιθωριακή τεχνολογία η οποία μέχρι τώρα ήταν περιορισμένη μόνο σε όσους εργάζονταν ήδη «εικονικά», η κρίση έφερε μαζικές πιέσεις στην ίδια την υποδομή του διαδικτύου – η οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας αγωνιζόταν να διατηρήσει οποιαδήποτε λογική ταχύτητα ούτως ή άλλως.
Μόλις η καραντίνα λάβει τέλος, θα υπάρχουν πιέσεις για καλύτερη υποδοχή του διαδικτύου.
Ελεύθερος χρόνος
Ποτέ πριν, οι Βρετανοί δεν εκτίμησαν τους ανοικτούς χώρους τους όσο τώρα που δεν είναι σε θέση να τους χαρούν.
Ένα από τα λίγα που επέτρεψε η κυβέρνηση μετά το lockdown, ήταν ότι μπορούν οι πολίτες να αθλούνται έξω μια φορά τη μέρα.
Αυτό ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν έξω και να τρέχουν, να περπατήσουν ή απλά να περάσουν έξω από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν λίγο από τη μονοτονία. Ταυτόχρονα, τα πάρκα είναι κλειστά για το κοινό ενώ οι παραλίες έχουν κλείσει.
Πέρα ωστόσο από το να εκτιμάμε την άσκηση και το «έξω», ένα από τα οφέλη του lockdown είναι και το γεγονός ότι έχει καθαρίσει η ατμόσφαιρα, καθώς τα αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Αλλά ο μεγαλύτερος δυνατός αντίκτυπος στον ελεύθερο χρόνο μας ήταν η επίδραση της κρίσης του κοροναϊού στην τουριστική βιομηχανία.
Με ανθρώπους που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πολλά μέρη του κόσμου, κανείς δεν κατάφερε να πάει διακοπές, αφήνοντας εκατομμύρια επιχειρήσεις χωρίς εισόδημα.
Η κατανάλωση
Ενώ τα σούπερ μάρκετ είδαν τις πωλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες να ανταγωνίζονται τις πιο πολυάσχολες περιόδους του έτους, η κλειδαριά ήταν καταστροφική για το High Street [σ.σ. οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι του Η.Β.].
Οι έμποροι λιανικής και των εμπορικών κέντρων είχαν ήδη αρχίσει να «παίρνουν τα πάνω τους» από την άνοδο των αγορών μέσω του Διαδικτύου, αλλά για πολλούς που δραστηριοποιούνται σε μικρά μαγαζιά που αναγκάστηκαν να κλείσουν, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές αλυσίδες καταστημάτων που ενδέχεται να μην επιβιώσουν.
Καθώς οι αλυσίδες υποφέρουν, οι μικροί λιανοπωλητές και τα τοπικά καταστήματα ευημερούν. Με τους ανθρώπους να μην μπορούν να κάνουν «χαλαρά» ψώνια στα μαγαζιά, οι περισσότεροι απολαμβάνουν την ευκαιρία να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τα τρόφιμα που χρειάζονται από μια επιχείρηση κοντά στο σπίτι τους.
Και όσοι πλέον κάνουν τις αγορές του σούπερ μάρκετ ηλεκτρονικά, μπορεί να διαπιστώσουν τελικά ότι το προτιμούν.
Στο μεταξύ, με τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων να απειλούνται, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να σκέφτονται διαφορετικά ακόμα και για τα απορρίμματα τους και πόσο μεγάλες ποσότητες πετάνε.
Μια τέτοια απειλή που θα μπορούσαμε να μας κάνει να γυρίσουμε στις δύσκολες παλιές εποχές του Χειμώνα της Δυσαρέσκειας του 1979, μας έκανε να επανεκτιμήσουμε την εβδομαδιαία αποκομιδή απορριμμάτων.
Παράλληλα μάλιστα έχει παρατηρηθεί και μια αύξηση σε άρθρα τα οποία συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μειώσουν τα απορρίμματα τους, με την σταρ του Great British Bake Off, Nadia Hussain, να προτείνει συνταγές για να το πω να μαγειρέψετε… φλούδα μπανάνας.
- Η 11άδα της ΑΕΚ για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (pic)
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε