Κοροναϊός – Σουηδία : Επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα – Στους 373 οι νεκροί
Η σουηδική κυβέρνηση σχολιάζεται τόσο για την προσέγγιση που εφαρμόζει η οποία στην ουσία επιτρέπει έμμεσα στους πολίτες να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους χωρίς ποινές, όπως επίσης δέχεται και επικριτικά σχόλια από εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη Σουηδία αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Σκανδιναβίας, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αντιφατική προσέγγισή της στην αντιμετώπιση του Covid-19.
Το σουηδικό πείραμα έχει προκαλέσει διεθνή αμηχανία καθώς τα σχολεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες έχουν παραμείνει ανοιχτά. Και ενώ άλλες χώρες ψήφισαν νόμους που περιορίζουν τη μετακίνηση, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν βασίστηκε στην κοινή λογική των συμπολιτών του.
Αλλά μετά από μια εβδομάδα απογοητευτικών δεδομένων, ο Λεβέν φαίνεται τώρα να αλλάζει στάση.
Δηλώσεις πρωθυπουργού
Σε συνέντευξη που δημοσίευσε το Σάββατο το Dagens Nyheter, προειδοποίησε ότι η Σουηδία μπορεί να αντιμετωπίζει «χιλιάδες» θανάτους από τον κοροναϊό και είπε ότι η κρίση είναι πιθανό να συνεχιστεί για μήνες και όχι εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, οι επικρίσεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα ανάγκασαν την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού του κόμματος να υποχωρήσει σε πρόταση του κοινοβουλίου για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση του ιού, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ την Κυριακή.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε φθάνοντας τους 373 το Σάββατο, αυξημένος κατά 12% από την Παρασκευή. Αυτό φέρνει το ποσοστό ανά εκατομμύριο στη μεγαλύτερη οικονομία της Σκανδιναβίας σε 36, σε σύγκριση με 29 στη Δανία και 9 στη Νορβηγία, όπου υπάρχουν πολύ σκληρότερα μέτρα.
Εκτίμηση της κατάστασης
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, Anders Tegnell, λέει ότι ο στόχος στη χώρα του, όπως και παντού, είναι να «ισοπεδώσουν την καμπύλη» για να αποφύγουν προβλήματα στα νοσοκομεία. Από την Πέμπτη, είπε ότι η καμπύλη «αρχίζει να γίνεται κάπως πιο απότομη, αλλά συνολικά» παραμένει «αρκετά επίπεδη».
Πολλοί ειδικοί εμπειρογνώμονες της Σουηδίας, ανησυχούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, καθώς και τη γενική προσέγγισή της στο όλο θέμα.
«Είναι συνηθισμένοι να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία, αλλά αυτό δε λειτουργεί για μια πανδημία όπως αυτή, όπου οι βασικές συντεταγμένες είναι άγνωστες», δήλωσε η Claudia Hanson, ανώτερη λέκτορας στην παγκόσμια δημόσια υγεία με έδρα τη Στοκχόλμη.
Προσέγγιση
Η κοινωνική απομόνωση ως έξυπνη απάντηση στις εξάρσεις όπως του Covid-19 είναι επιτακτική. Περίπου πριν από έναν αιώνα, όταν ο κόσμος αντιμετώπιζε την ισπανική γρίπη, δύο πόλεις των ΗΠΑ κατέληξαν να γίνονται μελέτες περιπτώσεων λόγω των πολύ διαφορετικών προσεγγίσεων τους.
Στη Φιλαδέλφεια, η πόλη διοργάνωσε μια παρέλαση με 200.000 ανθρώπους την εβδομάδα και γρήγορα είδε μια απότομη άνοδο του ποσοστού θνησιμότητας.
Στο Σαιντ Λούις, αξιωματούχοι επέβαλαν σκληρούς κανόνες κοινωνικής απομάκρυνσης. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μικρότερο από το μισό της Φιλαδέλφειας.
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό κόστος της καραντίνας μιας ολόκληρης κοινωνίας έχει προσθέσει ένα ακόμη επίπεδο στη συζήτηση. Όμως, με μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου να καταλήγει σε καραντίνα και περιορισμούς, οι προσπάθειες της Σουηδίας να διατηρήσει την οικονομία της ανοικτή δεν κάνουν πολλά για να την προστατεύσουν από την ύφεση.
Στην πραγματικότητα, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το σουηδικό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί έως και 8% φέτος, γεγονός που θα αποτελούσε πολύ μεγαλύτερη κρίση από ό, τι το 2008-2009.
Η Σουηδία έχει ήδη κάνει λίγα βήματα προς την κατεύθυνση περισσότερων περιορισμών. Πρόσφατα απαγόρευσε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50 άτομα, σε σύγκριση με 500 προηγουμένως.
Και τα εστιατόρια μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο όσους είναι καθισμένοι στα τραπέζια, όχι όταν στέκονται στα μπαρ. Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας για ηλικιωμένους απαγορεύονται και ο Λόβεν έχει θέσει αυστηρότερες οδηγίες.
Αλλά παραμένει μακριά από τα μέτρα που λαμβάνονται αλλού. Στη γειτονική Δανία, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης για το σπάσιμο των νέων νόμων για τον κοροναϊό.
Ο Λεβέν μέχρι στιγμής επεδίωξε να μειώσει τον ρόλο της νομοθεσίας στη διαμόρφωση της αντίδρασης της Σουηδίας. «Δε θα μπορέσουμε ποτέ να νομοθετήσουμε τα πάντα, δε θα μπορέσουμε ποτέ να απαγορεύσουμε όλες τις βλαβερές ενέργειες», ανέφερε ο Λόβεν την περασμένη εβδομάδα. «Όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας».
Πηγή: bloomberg.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις