Η προστασία της πρώτης κατοικίας εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού
Ο μεγαλύτερο φόβος σήμερα βέβαια είναι όχι μόνο αν θα παραταθεί το σχετικό πλαίσιο προστασίας, αλλά και η δημιουργία (λόγω απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών – πανδημία) ενός νέου «κύματος» κόκκινων δανείων και «έκρηξης» πλειστηριασμών
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Της Χριστίνας Β. Γλυκού*
Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε παγκόσμια πρωτόγνωρες και ιδιαιτέρως δύσκολες καταστάσεις, λόγω της πανδημίας του covid-19. Απαγόρευση κυκλοφορίας, κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή, επιχειρήσεις με τεράστια μείωση τζίρου, εργαζόμενοι στον «αέρα», γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών κλειστά.
Μέσα λοιπόν σε όσα πρωτοφανή ζούμε, το ημερολόγιο δείχνει ήδη αρχές Απριλίου και η παράταση του ισχύοντος νόμου 4605/19 για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρίνεται επιβεβλημένη να ισχύσει… ΧΘΕΣ.
Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα στους θεσμούς και αναμένεται η έγκριση του για παράταση του υφιστάμενου πλαισίου με επικρατέστερο σενάριο το τέλος του έτους, ήτοι 31/12/2020.
Να θυμίσουμε μάλιστα ότι τα δικαστήρια της χώρας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μέχρι και 10/04/2020 (πιθανότατα θα συνεχιστεί), το ίδιο και οι πράξεις αναγκαστικής εκτελέσεως και διενέργειας πλειστηριασμών..
Επιπρόσθετα – και στα πλαίσια του Ν.4605/19 με την πρόσφατη ΠΝΠ της 30-03-2020 -, αναστέλλονται επί 3μηνο οι μηνιαίες καταβολές όσων οφειλετών αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία (πληττόμενοι ΚΑΔ – ΠΝΠ 13/3/2020 και ΠΝΠ 20/3/2020), καθώς και οι προθεσμίες των άρθρων 74 και 78 του εν λόγω νόμου αναφορικά με τη διαδικασία συναινετικής ρύθμισης και την προσωρινή προστασία του οφειλέτη μετά τη λήψη βεβαίωσης επιλεξιμότητας από την πλατφόρμα, με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμη αίτηση (άρθρο 5 παράγραφος 1 και 2 ΠΝΠ 30-3-2020)
Ανοικτή η διαδικασία
Συνακόλουθα – επειδή η διαδικασία είναι ηλεκτρονική και λαμβάνει χώρα εξ αποστάσεως – όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν οφειλέτες που άνοιξαν τη διαδικασία, προχώρησαν στη συμπλήρωση της αίτησης και έλαβαν τη βεβαίωση επιλεξιμότητας, άλλοι που ρύθμισαν διμερώς στα πλαίσια αυτά αποδεχόμενοι την πρόταση του πιστωτή και πολλοί που πληρούσαν τα κριτήρια και για επιδότηση δόσης από το Δημόσιο.
Η διαδικασία παραμένει ανοιχτή και οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής μπορούν να σπεύσουν να υπαχθούν στις ευεργετικές του διατάξεις.
Ο μεγαλύτερο φόβος σήμερα βέβαια είναι όχι μόνο αν θα παραταθεί το σχετικό πλαίσιο προστασίας, αλλά και η δημιουργία (λόγω απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών – πανδημία) ενός νέου ΄΄κύματος΄΄ κόκκινων δανείων και ΄΄έκρηξης΄΄ πλειστηριασμών με τη λήξη της περιόδου αναστολής, με δεδομένο ότι ναι μεν προσφέρεται τρίμηνη αναστολή δόσεων – στα πλαίσια τόσο του Ν.4605/19, όσο και του εξωδικαστικού αλλά και του Ν.3869/10 (Νόμος Κατσέλη) -, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα είναι η επόμενη μέρα και σε τι χρόνους θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και κυρίως με τι κόστος..
Ήδη πολλές επιχειρήσεις εκφράζουν φόβους ότι δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Οι προϋποθέσεις
Τέλος, ακόμα και αν παραταθεί το νέο πλαίσιο προστασίας θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν η αλλαγή κάποιων προϋποθέσεων για την υπαγωγή των οφειλετών σε αυτό όπως πχ η ύπαρξη κόκκινου προϊόντος μέχρι 31/12/2018, το ύψος του υπολοίπου για ένταξη στο νόμο κ.ο.κ, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες, οι οποίοι καλούνται σε μια δεκαετία να αντιμετωπίσουν και να επιβιώσουν – προστατεύοντας το βιός τους – τόσο από την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών όσο και από την πανδημία του covid-19 και το ΄΄τσουνάμι΄΄ των οικονομικών επιπτώσεων που έρχονται..
Εν κατακλείδι, μέλημα όλων μας είναι να ξεπεραστεί η πρωτοφανής και δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα και χωρίς μια δεύτερη (σε διάστημα δεκαετίας) οικονομική κρίση – αιμορραγία.
Η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας με διορθωτικές αλλαγές (σε συνδυασμό με νέα εξατομικευμένα προϊόντα βιώσιμης ρύθμισης για τους χιλιάδες των οφειλετών που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω απρόβλεπτης μεταβολής – πανδημία covid 19), θα αποτελέσει «ανάσα» για όλους αυτούς που πέρα από την αγωνία τους να προστατεύσουν την υγεία τους και να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση, καρδιοχτυπούν και για την επόμενη μέρα.
Για την προστασία όσων με κόπο απέκτησαν το βιός τους.
*Η Χριστίνα Γλυκού είναι Δικηγόρος – Διαπ. Διαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α – Διαπραγματευτής ΚΕΚ ΟΠΑ – Γενική Γραμματέας της Ενωσης Διαμεσολαβητών Ελλάδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις