Προσφυγικό: O κοροναϊός «πάγωσε» τις επανασυνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας
Αν και με πρόφαση τον κοροναϊό πολλές χώρες θυμήθηκαν ξαφνικά τα ασυνόδευτα παιδιά στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, η διαδικασία μεταφοράς τους καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη λόγω των περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων για την προστασία από την πανδημία.
Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην Ελλάδα, τόσο με τον κοροναϊό όσο και για το προσφυγικό, δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει ότι έχουν «παγώσει» οι επανασυνδέσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά με τις οικογένειές τους σε ευρωπαϊκές χώρες.
Αν και με πρόφαση τον κοροναϊό πολλές χώρες θυμήθηκαν ξαφνικά τα ασυνόδευτα παιδιά στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, η διαδικασία μεταφοράς τους καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη λόγω των περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων για την προστασία από την πανδημία.
Έτσι, ο εγκλωβισμός των παιδιών αυτών υπό απάνθρωπες συνθήκες διαιωνίζεται.
Μάλιστα, αποτροπιασμό προκαλούν οι πρόσφατες εικόνες που έχουν έρθει στο φως και δείχνουν ότι οι ελληνικές αρχές αναγκάζουν τους νεοαφιχθέντες στα νησιά να παραμείνουν στο σημείο άφιξής τους, λόγω της 14ημερης καραντίνας σε ταξιδιώτες. Αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι αυτοί να κοιμούνται στο ύπαιθρο, ενώ κύμα κακοκαιρίας μαίνεται στη χώρα.
Περίμενε τον αδερφό του, αλλά…
Ο Αχμέντ περίμενε επτά μήνες για να ξαναδεί τον αδερφό του Ουαχίντ, ο οποίος θα έφτανε από την Ελλάδα.
Όμως, στις 19 Μαρτίου, την ώρα που η Ευρώπη έπεφτε στον κλοιό του κοροναϊού, οι ελληνικές αρχές πήραν τηλέφωνο τον Αχμέντ για να του πουν ότι η μεταφορά ακυρώθηκε λόγω των περιορισμών στις πτήσεις.
Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασιλείο, αν και ο Ουαχίντ θα μπορούσε να ταξιδέψει με ενδιάμεσο προορισμό.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν «παγώσει» τις επανασυνδέσεις. Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Safe Passage, μόνο η Ελλάδα έχει σταματήσει 52 μεταφορές για επανασύνδεση προς τη Βρετανία. Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των ακυρώσεων θα φτάσει τις εκατοντάδες.
«Ήταν τόσο απογοητευτικό», είπε ο Αχμέντ. «Είχαμε ετοιμάσει τα πάντα, του είχα νοικιάσει δωμάτιο εδώ, χαιρόμουν τόσο πολύ που θα τον ξανάβλεπα».
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας (Home Office), στο οποίο περιλαμβάνεται και ο φάκελος της μετανάστευσης, δήλωσε ότι η χώρα προέλευσης πρέπει να οργανώσει τη μεταφορά.
Ωστόσο, δικηγόροι και οργανώσεις επιμένουν ότι το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τις επανασυνδέσεις.
Ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν απροστάτευτοι σε ελληνικά καμπ
Μία δικηγόρος, η Αναστασία Σολόποβα, εργάζεται για να βοήθησει έναν 15χρονο από το Κουβέιτ που βρίσκεται και αυτός στη Σάμο να επανασυνδεθεί με τον αδερφό του στη Βρετανία.
«Υπάρχουν υποχρεώσεις τόσο στη Βρετανία όσο και στη χώρα όπου βρίσκεται το παιδί ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διεκπεραίωση της μεταφοράς. Το Home Office πρέπει να έχει ως κύριο μέλημα του την προστασία του ανήλικου σε όλες τις διαδικασίες της Σύμβασης του Δουβλίνου».
«Η Βρετανία πρέπει να δράσει άμεσα όσο ακόμα είναι δυνατές οι πτήσεις με ενδιάμεση στάση. Ζητήσαμε από το υπουργείο Εσωτερικών να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να μεταφέρουν τον πελάτη μου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαφορετικά ο πελάτης μου, ένα ασυνόδευτο και εξαιρετικά ευάλωτο αγόρι, θα παραμείνει για μήνες υπό επικίνδυνες συνθήκες στο ΚΥΤ της Σάμου».
Παρόμοια κατάσταση και στη Γαλλία
Η διαδικασία της επανασύνδεσης είναι μακρά, καθώς μπορεί να διαρκέσει έως έναν χρόνο, ενώ οι ανήλικοι περιμένουν για τη μεταφορά τους σε δύσκολες συνθήκες.
Ο Guardian μίλησε επίσης στον Ιμπραήμ από το Αφγανιστάν, ο οποίος επίσης περιμένει για μήνες για τον αδερφό του που βρίσκεται στη Γαλλία και ανησυχεί για την υγεία του λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
«Περάσαμε από μία μακρά διαδικασία για να αποδείξουμε ότι είναι αδερφός μου. Επιτέλους, έπειτα από 10 μήνες, στις 6 Μαρτίου μας είπαν ότι μπορεί να έρθει. Τώρα δεν μπορεί να ταξιδέψει κανείς. Χάσαμε όλη μας την οικογένεια, τη μητέρα, την αδερφή και τον άλλον αδερφό μας. Είναι μόλις 15 ετών και δεν έχει ούτε φίλους ούτε οικογένεια στη Γαλλία».
«Να δράσουν οι κυβερνήσεις για τις επανασυνδέσεις»
Η Μπεθ Γκάρντινερ – Σμιθ, επικεφαλής της Safe Passage, αναφέρει: «Καταλαβαίνουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, αλλά θα μπορούσε να δοθεί μία λύση. Το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να συμπεριλάβει τους ασυνόδευτους πρόσφυγες στα σχέδιά τους για επαναπατρισμό Βρετανών πολιτών από χώρες της Ευρώπης».
H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι: «Αν και οι μεταφορές υπό τη Σύμβαση του Δουβλίνου έχουν παγώσει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ο ΟΗΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης των μεταφορών για επανασυνδέσεις οικογενειών, ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά».
Πρόσφυγες κοιμούνται στο ύπαιθρο στα νησιά λόγω καραντίνας και lockdown
Το δημοσίευμα καταλήγει με τα σπαρακτικά λόγια του Αχμέντ: «Έχω λεφτά να πληρώσω για την πτήση του Ουαχίντ, αλλά δεν το επιτρέπουν οι ελληνικές αρχές».
Φοβάται ότι ο αδερφός του θα μείνει στον δρόμο κατά τη διάρκεια του lockdown: «Πληρώνω το νοίκι του [στη Σάμο], αλλά ο ιδιοκτήτης λέει ότι μπορεί να μείνει μέχρι τις 12 Απριλίου. Οι πρόσφυγες στη Σάμο δεν έχουν ούτε τέντες, θα χρειαστεί να πάει να κοιμηθεί στο ύπαιθρο».
«Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει το lockdown και πότε θα κλείσουν εντελώς τα αεροδρόμια. Θέλω απλά ο αδερφός μου να είναι μαζί μου, μόνο έτσι θα ξέρω ότι είναι ασφαλής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις