Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αποκλειστικά στο in.gr: Βέλγιο – Πώς ο κοροναϊος πλήττει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας

Αποκλειστικά στο in.gr: Βέλγιο – Πώς ο κοροναϊος πλήττει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν τη μεγαλύτερη ως τώρα παρέμβασή τους στη χώρα μεταφέροντας αποκλειστικά από το in.gr την εμπειρία τους στην αντιμετώπιση επιδημιών

Με περισσότερους από 1.000 θανάτους από τον κοροναϊό να έχουν καταγραφεί σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, το Βέλγιο είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Παρά το ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα υγείας του Βελγίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη έως τώρα παρέμβασή τους στη χώρα για να προσφέρουν υποστήριξη σε ζωτικούς τομείς, όπως πρόληψη και έλεγχο λοιμώξεων σε νοσοκομεία, φροντίδα για τους ηλικιωμένους και υποστήριξη για ευάλωτες ομάδες, όπως άστεγους και μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Το Βέλγιο, όπως διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει μια πολύ οξεία φάση της πανδημίας του κοροναϊού. Την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν 600 άνθρωποι εισάγονταν σε νοσοκομείο κάθε μέρα, ενώ περισσότεροι από 1.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή.

Παρόλο που μόλις οι μισές νοσοκομειακές κλίνες της χώρας για τη νόσο είναι γεμάτες, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά κενά στις υπηρεσίες, γεγονός που έκανε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να παρέμβουν.

Η εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην αντιμετώπιση επιδημιών

Θα περίμενε κανείς ότι με ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο, το Βέλγιο δεν θα χρειαζόταν μια οργάνωση, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για να ανταπεξέλθει σε μια υγειονομική κρίση. Όμως, παρά τα πολλά νοσοκομεία που παρέχουν περίθαλψη υψηλής ποιότητας και τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων υγείας, το Βέλγιο δεν έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει μεγάλες επιδημίες.

Εκπαίδευση του προσωπικού γηροκομείου από ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Credit Olivier Papegnies)

«Τα νοσοκομεία στο Βέλγιο δεν χρειάζονται τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να προσφέρουν περίθαλψη υψηλής ποιότητας» λέει η Μίνι Νικολάι, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Αυτό που προσφέρουμε όμως είναι η εμπειρία μας –που αποκτήσαμε αντιμετωπίζοντας τη χολέρα, τον Έμπολα και την πανώλη– στην οργάνωση ενός νοσοκομείου και της ροής των ασθενών με τρόπο που να αποτρέπει την περαιτέρω μόλυνση, ώστε η περίθαλψη των ασθενών να γίνεται στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.»

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ξεκινήσει ήδη να εργάζονται σε νοσοκομεία σε δύο από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο: τη Μονς και την Αμβέρσα.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αμπρουάζ Παρέ στη Μονς, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελούμενη από πέντε γιατρούς και νοσηλευτές και τρεις τεχνικούς υπεύθυνους παρέχει ιατρική υποστήριξη και εκπαίδευση στη χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας και στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του πώς μπορεί κανείς να εργάζεται με ασφάλεια όταν υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού προστασίας.

Νοσηλεύτρια εξετάζει ασθενείς με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοροναϊού σε νοσοκομείο που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Credit Pablo Garrigos/MSF)

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοηθάει, επίσης, το νοσοκομείο να διαχωρίζει καλύτερα τους ασθενείς με κορωνοϊό από τους άλλους ασθενείς και παρέχει συμβουλές για το πώς μπορεί να προσαρμοστεί η δυναμικότητα και η λειτουργία του νοσοκομείου σε διάφορα σενάρια. Η ομάδα θα παρέχει επίσης ψυχολογική υποστήριξη στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο εργάζεται εξαιρετικά σκληρά σε πολύ δύσκολες συνθήκες εδώ και μερικές εβδομάδες.

«Όταν ήρθαμε, υπήρχε μεγάλος αριθμός ασθενών, και οι αριθμοί αυξάνονταν κάθε μέρα» λέει ο Stephan Goetghebuer, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μονς για τον κοροναϊό.

«Η συνεργασία μας με το νοσοκομείο είναι πολύ γόνιμη. Μαθαίνουμε αμφότεροι πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε καλύτερα στην κατάσταση. Ελπίζουμε ότι αυτή η εμπειρία σε ένα νοσοκομείο που έχει επηρεαστεί σημαντικά από την επιδημία, σε συνδυασμό με την εμπειρία μας σε πολλές άλλες επιδημίες, θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ταχεία υποστήριξη σε άλλα νοσοκομεία στις περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο.»

Στην Αμβέρσα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν «ζώνες πλυντηρίων» στα νοσοκομεία Στάιβενμπεργκ, Μίντελχαϊμ και Γιαν Πάλφιν, όπου μπορούν να πλυθούν και να απολυμανθούν σωστά οι προστατευτικές ποδιές που φορούν οι εργαζόμενοι υγείας που φροντίζουν ασθενείς με κοροναϊό. Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υποστήριξη και εκπαίδευση στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και τα πρωτόκολλα ατομικού εξοπλισμού προστασίας και στα τρία νοσοκομεία.

Στην Αμβέρσα και το Μπρασχάτ, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις τοπικές αρχές στη δημιουργία μονάδων υγείας αποκλειστικά για ασθενείς με κοροναϊό, παρέχοντας μεταξύ άλλων τεχνική υποστήριξη στα μέτρα προστασίας και τη διαχείριση υγείας.

Στο Λιρ και το Σιντ Τρούιντεν, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν υποστήριξη σε δύο μονάδες υγείας, μία με 20 κλίνες και μία με 40 κλίνες, όπου αναρρώνουν ασθενείς με κοροναϊό που έχουν πάρει εξιτήριο από τη ΜΕΘ, πριν επιστρέψουν σπίτι τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουν να καταγράψουν την προσέγγισή τους όσον αφορά τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί και αλλού χωρίς ανάγκη για άμεση υποστήριξη από ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Φροντίδα για τους ηλικιωμένους

Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων του νέου κοροναϊού στο Βέλγιο είναι ηλικιωμένοι, με πάνω από το 93% να είναι άνω των 65 ετών.

Οι ηλικιωμένοι πλήττονται διπλά από την επιδημία, καθώς πολλοί εργαζόμενοι υγείας έχουν τέτοιο φόρτο εργασίας που δεν προλαβαίνουν να επισκεφθούν τα γηροκομεία.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν κινητές ομάδες νοσηλευτών και υπεύθυνων προαγωγής υγείας σε περισσότερα από 150 γηροκομεία στις Βρυξέλλες. Κατά τις επισκέψεις τους, οι ομάδες ελέγχουν εάν κάποιοι τρόφιμοι έχουν μολυνθεί με τον ιό, οργανώνουν την απομόνωσή τους από τους άλλους τρόφιμους και μεριμνούν για την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα ελλείψει τακτικών επισκέψεων από γιατρούς.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει συμβουλές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το πώς μπορεί να προσαρμοστεί η δυναμικότητα και η λειτουργία ενός νοσοκομείου σε διάφορα σενάρια. (Credit Pablo Garrigos/MSF)

Ακόμη, οι κινητές ομάδες υποστηρίζουν και εκπαιδεύουν το προσωπικό των γηροκομείων στην απολύμανση των δυνητικά μολυσμένων χώρων και στην αποτελεσματική χρήση του εξοπλισμού προστασίας όταν υπάρχει έλλειψη.

Υποστήριξη των πιο ευάλωτων κοινοτήτων

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι στο Βέλγιο ζουν στον δρόμο, γεγονός που επιδεινώνεται από το κλείσιμο διαφόρων κέντρων για άστεγους και μετανάστες χωρίς έγγραφα εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

Κανονικά, όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι, το οποίο προφανώς είναι αδύνατο για όσους δεν έχουν πού να μείνουν. Για τον λόγο αυτόν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν ένα κέντρο όπου μπορούν να μένουν οι άστεγοι που έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊο, να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα και να παραπέμπονται σε νοσοκομείο, εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους. Το κέντρο διαθέτει 50 κρεβάτια και μπορεί να επεκταθεί στα 150, αν χρειαστεί.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοηθάει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αμπρουάζ Παρέ στη Μονς να διαχωρίζει καλύτερα τους ασθενείς με κοροναϊό από τους άλλους ασθενείς (Credit: Kristof Vadino)

Μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζει τη διαλογή και τις παραπομπές ασθενών με κοροναϊο στον Ανθρωπιστικό Κόμβο στις Βρυξέλλες, ένα μέρος όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες έξι οργανώσεις παρέχουν φροντίδα σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο όλο τον χρόνο.

Νέες προκλήσεις

Έχοντας επιστρατεύσει 115 εργαζομένους συνολικά, η παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε αυτούς τους ζωτικούς τομείς στο Βέλγιο θα ενισχύσει –αλλά προφανώς δεν θα υποκαταστήσει– την εξαιρετική δουλειά που κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι υγείας από την αρχή της επιδημίας. Το ιατρικό προσωπικό σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες, όπως ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού (π.χ. ποδιές και μάσκες), ενώ έρχονται πολύ περισσότερες προκλήσεις.

«Το ιατρικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή στο Βέλγιο πρέπει να ελέγχονται πιο συστηματικά, ώστε τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να μην γίνονται εστίες νέων μολύνσεων» λέει η Μίνι Νικολάι. «Οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι και οι μετανάστες χωρίς έγγραφα, επίσης πρέπει να ελέγχονται πιο συστηματικά, ώστε να μπορούμε να σπάσουμε τις λιγότερο ορατές αλυσίδες μετάδοσης και εκείνοι να μπορούν να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα».

Μάθε εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά του κοροναϊού.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024