Κοροναϊός: Στην εντατική ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου έχοντας διαγνωστεί θετικός στον κοροναϊό, μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Ο Ράαμπ αντικαθιστά τον Τζόνσον όπου χρειαστεί
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εισήχθη, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, καθώς επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του.
Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Τζόνσον ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο έχοντας διαγνωστεί θετικός στον κοροναϊό, μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ντάουνινγκ Στριτ.
UK Prime Minister Boris Johnson, who has coronavirus, has been taken to intensive care https://t.co/hQClxR7lRt
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) April 6, 2020
«Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, η κατάσταση του πρωθυπουργού επιδεινώθηκε και, με τη συμβουλή της ιατρικής του ομάδας, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο» αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού, ενημερώνοντας παράλληλα πως προσωρινά καθήκοντα του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών.
«Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντομικίν Ράαμπ, να τον αναπληρώσει, όπου αυτό είναι απαραίτητο».
Παράλληλα, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «ο πρωθυπουργός λαμβάνει εξαιρετική φροντίδα και ευχαριστεί όλο το προσωπικό του NHS για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους».
PM is asking Dominic Raab to deputise for him
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) April 6, 2020
Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμπαν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά στελέχη για την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, φαίνεται πως κάτι σημαντικό άλλαξε και κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στη ΜΕΘ και να ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να τον αναπληρώσει όπου χρειάζεται.
Όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται δηλαδή περί εντελώς διαφορετικής εξέλιξης από τις εκτιμήσεις που ακούγονταν τις τελευταίες 18 περίπου ώρες, όπου γινόταν λόγος συνεχώς πως «ο πρωθυπουργός έρχεται σε επαφή» και «είναι ενημερωμένος για τα πάντα».
Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας -παρά τις διαβεβαιώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ- υπήρχε έντονη φημολογία ότι η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον δεν είναι καλή και οι πληροφορίες από το νοσοκομείο St Thomas έβγαιναν με το σταγονόμετρο.
Η ανακοίνωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ
BREAK: @BorisJohnson in intensive care. pic.twitter.com/lH3yuV4KMI
— Joe Pike (@joepike) April 6, 2020
Μηνύματα συμπαράστασης
Τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση στέλνουν πολιτικοί στον Μπόρις Τζόνσον.
Ο καγκελάριος Rishi Sunak με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως «οι σκέψεις μου απόψε είναι με τον Μπόρις Τζόνσον. Ξέρω ότι θα πάρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θα βγει από αυτό ακόμα ισχυρότερος».
Την ίδια ώρα, ο πρώτος υπουργός και ηγέτης της Σκωτίας, Νικολά Στουρζένο, δήλωσε -με ανάρτησή του επίσης στο Twitter- πως «οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, ο οποίος ανέφερε πως ότι «προσεύχεται για την ταχεία ανάρρωση του πρωθυπουργού». Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο του St Thomas διαθέτει «ένα από τα καλύτερα ιατρικά στελέχη στον κόσμο», σημειώνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να είναι σε ασφαλέστερα χέρια».
Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο επικεφαλής του κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ. «Ελπίζω και προσεύχομαι για τον Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει γρήγορα μέσα από αυτή τη δοκιμασία».
Praying for the Prime Minister’s swift recovery tonight. @GSTTNHS has some of the finest medical staff in the world, and he couldn't be in safer hands. https://t.co/xh8iyKUv7n
— Sadiq Khan (@SadiqKhan) April 6, 2020
Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι οι σκέψεις του είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του, προσθέτοντας: «Ευχαριστούμε το προσωπικό του NHS για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους».
Ο διάδοχός του, Κιρ Στάρμερ, έκανε λόγο για «πολύ λυπηρά νέα. Όλες οι σκέψεις της χώρας είναι μαζί με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή».
Το tweet από το νοσοκομείο
Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως υποβάλλεται σε τεστ ρουτίνας για τα συμπτώματα του κοροναϊού, αλλά η διάθεσή του είναι καλή και βρίσκεται σε επαφή με την ομάδα του, μια ημέρα μετά την εισαγωγή του σε νοσοκομείο της Βρετανίας.
«Κατόπιν συμβουλής του γιατρού μου, πήγα στο νοσοκομείο για μερικά τεστ ρουτίνας καθώς εξακολουθώ να έχω συμπτώματα του κοροναϊού» έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.
«Η διάθεσή μου είναι καλή και παραμένω σε επαφή με την ομάδα μου, καθώς εργαζόμαστε μαζί για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό και να κρατήσουμε τους πάντες ασφαλείς» σημείωσε.
Last night, on the advice of my doctor, I went into hospital for some routine tests as I’m still experiencing coronavirus symptoms. I’m in good spirits and keeping in touch with my team, as we work together to fight this virus and keep everyone safe.
— Boris Johnson #StayAlert (@BorisJohnson) April 6, 2020
Σε τι εξετάσεις υποβάλλεται ο Τζόνσον
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν προηγουμένως εκτενώς στις πιθανές εξετάσεις στις οποίες αναμενόταν να υποβληθεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Αν και δεν έγινε επισήμως γνωστό σε τι είδους εξετάσεις θα υποβληθεί, ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πιθανό να εκτιμηθεί η κατάσταση των πνευμόνων του, της καρδιάς και άλλων οργάνων απέναντι στον ιό.
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου κυτταρικής βιολογίας στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου, ο Ρούπερτ Μπέιλ, δήλωσε ότι πιθανώς οι γιατροί θα εξετάσουν στοιχεία όπως ο κορεσμός οξυγόνου, αλλά και η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό, μέσα από εξετάσεις αίματος, καθώς επίσης η λειτουργία της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών.
Ενδεχομένως, είπε, να υποβληθεί και σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις των πνευμόνων για μία πιο ακριβή εικόνα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του University College London (UCL) Ντέρεκ Χιλ, πολλοί ασθενείς του κοροναϊού που έχουν δυσκολία αναπνοής υποβάλλονται σε απεικόνιση των πνευμόνων με υπερήχους, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο σοβαρά έχουν προσβληθεί οι πνεύμονες, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από αυτούς παίρνουν εξιτήριο και κάποιοι επιδεινώνονται και χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις