Το αβάστακτο κόστος της καταστροφής
Η κρίση βγάζει στην επιφάνεια αυτές τις διαφορετικές πραγματικότητες
- Πέντε γεωπολιτικές προκλήσεις για το 2025 – Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι παγκόσμιοι ηγέτες;
- Κωνσταντινούπολη: Λαοθάλασσα υπέρ της Παλαιστίνης με άρωμα Ισλάμ
- Οι αργίες και τα τριήμερα του 2025 - Πότε πέφτει τετραήμερο
- Ένας εσωτερικός -ακόμα και θανατηφόρος- κίνδυνος στα σύγχρονα αυτοκίνητα που δεν δίνουμε σημασία
Η κρίση που έχει προκαλέσει στον χώρο του αθλητισμού η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο βγάζει στην επιφάνεια το πόσο διαφορετική στάση έχουν μπροστά στο πρόβλημα οι παράγοντες των χωρών. Για την ώρα άλλοι ψάχνουν δύσκολες λύσεις, άλλοι προσπαθούν απλά να διαχειριστούν την κρίση κι άλλοι καυγαδίζουν. Αρκετοί προβληματίζονται και για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Ο προβληματισμός αυτός, γράφεται και λέγεται, ότι είναι μεγάλος κυρίως εκεί που τα χρήματα που έχουν πληρώσει τα τηλεοπτικά κανάλια για τις μεταδόσεις των πρωταθλημάτων είναι τεράστια. Εγώ θα έλεγα ότι ο προβληματισμός είναι μεγάλος εκεί που υπάρχουν και σοβαρές και μεγάλες ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις που «πουλάνε» ποδόσφαιρο.
Βέλγοι
Το Βέλγιο π.χ., που έγινε η πρώτη χώρα που αποφάσισε διακοπή του πρωταθλήματος (με επικύρωση βαθμολογίας και ανάδειξη πρωταθλητή βέβαια ώστε να μην έχει προβλήματα με την UEFA…), δεν πουλάει ποδόσφαιρο – τουλάχιστον όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.λπ. Οι Βέλγοι βασικά πουλάνε ποδοσφαιριστές: το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των ομάδων προέρχεται από το περίφημο μεταγραφικό παζάρι. Η διακοπή ενός τέτοιου πρωταθλήματος είναι μάλλον εύκολη υπόθεση: οι Βέλγοι θα κόψουν τα συμβόλαια των παικτών, θα αφήσουν ελεύθερους όσους δεν χρειάζονται, θα ψάξουν αγοραστές για αυτούς που έχουν. Και θα περιμένουν τη βελτίωση της κατάστασης για να αρχίσουν το νέο τους πρωτάθλημα μέσα στο καλοκαίρι – δεν είχαν άλλωστε και ομάδες να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Οφερμαρς
Ενα τέτοιο πρωτάθλημα έχουν και οι Ολλανδοί που όμως καυγαδίζουν μεταξύ τους. Ο Αγιαξ, η Αλκμαρ και η PSV μολονότι διεκδικούν το πρωτάθλημα θα ήθελαν αυτό να σταματήσει. Η Βίλεμ και η Φέγενορντ (που πιστεύει ότι μπορεί να μπει στη μάχη του τίτλου ή έστω να βρεθεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ) θέλουν να συνεχιστεί. Την περασμένη εβδομάδα έκανε τον γύρο του κόσμου μια επιθετική δήλωση του τεχνικού διευθυντή του Αγιαξ Μαρκ Οφερμαρς που τα έβαλε με την UEFA αλλά και την ολλανδική ομοσπονδία. «Θεωρώ ότι τα μεγάλα πρωταθλήματα έχουν ασκήσει στην UEFA πίεση για να συνεχιστούν οι αγώνες με οποιοδήποτε κόστος.
Και η UEFA κερδίζει: αν συνεχιστεί π.χ. το Τσάμπιονς Λιγκ θα εισπράξει εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι η UEFA και η ολλανδική ομοσπονδία λειτουργούν όπως ο Ντόναλντ Τραμπ που είπε πριν από μία εβδομάδα ότι η οικονομία είναι πιο σημαντική από τον κορωνοϊό. Πάνω από 100 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα στην Ολλανδία, εξαιτίας του κορωνοϊού. Για μένα το πρωτάθλημα έχει τελειώσει, η ζωή είναι πιο σημαντική» είπε ο Οφερμαρς. Διάφοροι ηθικολόγοι, που αφθονούν και στον χώρο του ποδοσφαίρου, χειροκρότησαν τις δηλώσεις χωρίς να προσέξουν τον πρόλογο του Ολλανδού στο συγκεκριμένο «κατηγορώ». «Εμείς δεν εξαρτιόμαστε από τα λεφτά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στην Ολλανδία δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Ιταλία» είπε ο Οφερμαρς. Και άρα λέω εγώ, μπορούμε να κάνουμε και μαθήματα ανθρωπισμού…
Ολλανδοί
Η κρίση βγάζει στην επιφάνεια αυτές τις διαφορετικές πραγματικότητες. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πρωταθλήματα που εξαρτώνται από τα έσοδα από την τηλεόραση και άλλα (λίγα…) που δεν έχουν τέτοια προβλήματα.
Στην Ολλανδία λίγα χρόνια πριν η λίγκα έφτιαξε το δικό της κανάλι, μια συνδρομητική τηλεόραση που υπάρχει για να μεταδίδει τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα των επαγγελματικών κατηγοριών. Επί της ουσίας οι ολλανδικές ομάδες λειτουργούν ως παραγωγοί, διανομείς και πωλητές του δικού τους προϊόντος. Αν αύριο διακόψουν το πρωτάθλημά τους απλά δεν θα εισπράξουν άλλα χρήματα – είναι κάπως διαφορετικό αυτό από το να περιμένεις χρήματα με βάση το συμβόλαιο που έχεις με κάποιο πάροχο. Τα έσοδα που εμφανίζει ο Αγιαξ από το τηλεοπτικό του συμβόλαιο με τη Λίγκα αντιπροσωπεύουν συνήθως μόλις το 14% των συνολικών του εσόδων – πέρυσι λόγω της σπουδαίας πορείας του στο Τσάμπιονς Λιγκ το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα μικρότερο.
Ο Αγιαξ και πολλές άλλες ολλανδικές ομάδες όντως δεν βασίζονται στα χρήματα από την τηλεόραση – οι πωλήσεις παικτών όπως ο Ντε Λιχτ π.χ. σίγουρα φέρνουν πιο πολλά χρήματα. Ομως για να μπορούν οι Ιταλοί, οι Αγγλοι, οι Ισπανοί να αγοράζουν από τον Αγιαξ παίκτες πρέπει να εισπράττουν ωραία χρήματα από τα κανάλια τους. Για αυτό αυτοί ψάχνουν να βρουν τι θα κάνουν αντί να κουνάνε το δάχτυλο στους υπόλοιπους, όπως ο Οφερμαρς και άλλοι πολλοί.
Αγγλοι
Οι Αγγλοι που έχουν λαμβάνειν και τα περισσότερα ψάχνουν τρόπους για το πώς θα τελειώσει το πρωτάθλημά τους: κάποιες προβλέψεις των υγειονομικών υπηρεσιών τους ότι στη Βρετανία θα υπάρχουν συνεχώς κρούσματα μέχρι τουλάχιστον τις 10 Ιουνίου, προφανώς και τρομάζουν την Πρέμιερ Λιγκ. Και δεν βρίσκω καθόλου παράλογο οι Αγγλοι να συζητούν ακόμα και τη διεξαγωγή των τελευταίων αγωνιστικών σε μια άλλη χώρα: προσπαθούν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο χρήματα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να έχουν ένα δυνατό πρωτάθλημα και να διαχειριστούν την κρίση όσο καλύτερα γίνεται.
Λίβερπουλ
Και στην Αγγλία φυσικά αυτό το γεγονός προκαλεί αντιδράσεις, αλλά οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις είναι εύκολες: η διαχείριση της κρίσης είναι δύσκολη. Ολοι αυτοί που αντιδρούν για την πιθανότητα να πάνε οι Αγγλοι να παίξουν ματς στην Κίνα π.χ. (όπως ακούστηκε), αντιδρούν και για το ότι οι αγγλικές ομάδες αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους – όχι πάντως των ποδοσφαιριστών, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Το Σάββατο, μετά τις Νιουκάστλ, Τότεναμ, Μπόρνμουθ και Νόριτς και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ αποφάσισε να θέσει το προσωπικό των γραφείων της σε υποχρεωτική άδεια. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, όπως ανακοινώθηκε, θα λάβουν το 20% του μισθού τους από την εταιρεία και θα εισπράξουν κι ένα επίδομα από το κράτος όπως προβλέπει το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τρομερές αντιδράσεις (η εφημερίδα Sunday Express φιλοξένησε απόψεις οπαδών που τη χαρακτήρισαν «ντροπιαστική») αλλά φανερώνει και την ανάγκη μιας προσοχής των οικονομικών από την πλευρά των συλλόγων: προφανώς αν διακοπεί το πρωτάθλημα θα γίνουν πολλά χειρότερα. Οι αγγλικές εφημερίδες έγραψαν ότι στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της Πρέμιερ Λιγκ ένας παράγοντας ομάδας είπε ότι «διαπίστωσε πως όλα είναι μια φούσκα». Είναι. Αλλά καλό θα ήταν να αποτραπεί η συνολική καταστροφή.
Κόστος
Η UEFA μετά την απόφαση των Βέλγων έστειλε σε όλους μια επιστολή συνιστώντας υπομονή. Θέλει να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα και να τηρηθούν οι διαδικασίες – αυτό και μόνο. Το κάνει γνωρίζοντας πως η πιθανότητα να τιναχτούν όλα στον αέρα είναι μεγάλη. Και κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις