ΕΚΤ : Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για όλες τις πράξεις χρηματοδότησης
Σε μια απόφαση-σταθμό για την Ελλάδα η ΕΚΤ επαναφέρει το καθεστώς εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα είναι πλέον αποδεκτά στο σύνολό τους ως ενέχυρα για δανεισμό δίνοντας στις τράπεζες πρόσβαση σε σημαντική ρευστότητα. Για έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της χώρας μιλά ο Χρήστος Σταϊκούρας.
- Οι δέκα κλάδοι με τις υψηλότερες αποδοχές στην Ελλάδα
- Βίντεο ντοκουμέντο από το κύκλωμα ναρκωτικών που έκρυβε ηρωίνη σε χωράφια στο Κορωπί
- Δίκη Πισπιρίγκου: Καταπέλτης η κατάθεση Καλόγρηα – «Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ασφυξία»
- «Όχι» από τους γονείς του μουσικού σχολείου για τα γεύματα της εταιρείας Γιαννίτσης
Σε μια απόφαση-σταθμό για την Ελλάδα η ΕΚΤ επαναφέρει το καθεστώς εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα είναι πλέον αποδεκτά στο σύνολό τους ως ενέχυρα για δανεισμό, δίνοντας στις τράπεζες απεριόριστη πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.
Για έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της χώρας μιλά ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Η απόφαση της ΕΚΤ
Πακέτο μέτρων για τη χαλάρωση των κανονισμών όσον αφορά τη χρήση χρεογράφων ως ενέχυρων για τη λήψη ρευστότητας στο ευρωσύστημα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τρίτη.
Στόχος των «άνευ προηγουμένου» μέτρων είναι να περιορίσουν τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών που καταβάλει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του αρνητικού αντίκτυπου του κοροναϊού στην οικονομία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το πακέτο περιλαμβάνει και waiver για τα ελληνικά χρεόγραφα, τα οποία θα είναι πλέον αποδεκτά ως ενέχυρα στο σύνολό τους.
Δηλαδή, η ΕΚΤ θα δέχεται κατ’ εξαίρεση (waiver) ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το δεύτερο κατά σειρά στοχευμένο μέτρο που λαμβάνει για την Ελλάδα η ΕΚΤ μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών (PΕΕP), για την βοήθεια των ελληνικών τραπεζών και τη διατήρηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Η ΕΚΤ υιοθετεί, όπως αναφέρει η ίδια, μια πρωτοφανή δέσμη μέτρων προς άμβλυνση της έντασης των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
H EKT με τις αποφάσεις της διευκολύνει την χορήγηση δανείων με εγγυήσεις, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά για τη διάρκεια της πανδημίας και θα επανεξεταστούν, πριν από το τέλος του 2020.
ΥΠΟΙΚ: Έμπρακτη στήριξη της χώρας
Την ικανοποίησή του εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εξηγώντας τι πρακτικά σημαίνει η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, μιλά για ουσιαστική και έμπρακτη στήριξης της χώρας.
Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, «με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.»
» Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).»
Διευρύνονται οι πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών
Η απόφαση αυτή, εξηγεί ο κ. Σταϊκούρας, «σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.»
» Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.»
Έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη
«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας. Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις