Κοροναϊός : Διχογνωμία για τη χρήση της μάσκας και από υγιείς πολίτες
Τα επιτακτικά αιτήματα - τόσο από τους πολίτες που νιώθουν ανησυχία εξαιτίας των αντικρουόμενων απόψεων όσο και των ειδικών - για μια σαφή οδηγία και από τους ευρωπαϊκούς φορείς, έχουν κινητοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο να τοποθετηθεί σχετικά τα επόμενα 24ωρα
Εν αναμονή των ευρωπαϊκών υγειονομικών Αρχών για μία κοινή οδηγία αναφορικά με τη χρήση μάσκας και από τους υγιείς πολίτες, ως ένα ακόμη «όπλο» για να σταματήσει η διασπορά της νόσου Covid-19 στην κοινότητα, πληθαίνουν οι επιστημονικές συστάσεις παγκοσμίως για τα οφέλη της.
Δεδομένου όμως ότι ακόμη και γιατροί και νοσηλευτές στερούνται το προστατευτικό αυτό μέσο εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσής τους, οι ειδικοί προκρίνουν ως βέλτιστη λύση για τους πολίτες τις υφασμάτινες μάσκες.
Ηδη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) – μετά την αναδίπλωση και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – έσπευσε να δημοσιεύσει στην επίσημη ιστοσελίδα του οδηγίες… ραπτικής, σύμφωνα με τις οποίες αρκεί ένα βαμβακερό μπλουζάκι για τη δημιουργία του τμήματος της μάσκας που καλύπτει το στόμα και τη μύτη αλλά και των απαραίτητων κορδονιών για την εφαρμογή της στο πρόσωπο.
Παρ’ όλα αυτά, το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κέντρο (ECDC) επιμένει προς το παρόν στην αρχική τοποθέτησή του: πως η μάσκα δηλαδή ωφελεί μόνον στην περίπτωση που η χρήση της γίνεται από επιβεβαιωμένους ασθενείς με Covid-19 ή από πολίτες με ύποπτα συμπτώματα.
Ομως, τα επιτακτικά αιτήματα – τόσο από τους πολίτες που νιώθουν ανησυχία εξαιτίας των αντικρουόμενων απόψεων όσο και των ειδικών – για μια σαφή οδηγία και από τους ευρωπαϊκούς φορείς, έχουν κινητοποιήσει το Κέντρο να τοποθετηθεί σχετικά τα επόμενα 24ωρα.
Πρακτικές απαντήσεις
Υπό τις εξελίξεις αυτές «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, αναζητώντας πρακτικές απαντήσεις.
«Οταν κινούμαστε σε ανοιχτούς χώρους δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αντιθέτως στους κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα το σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο, όπου συχνά είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις, τότε η χρήση μάσκας ακόμη και από υγιείς πιθανόν να βοηθά στη μη μετάδοση της νόσου», εξηγεί ο καθηγητής.
Εστιάζοντας εντούτοις στην καρδιά του προβλήματος, ο ειδικός υπογραμμίζει: «Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι αγοράζουν μάσκες υψηλής προστασίας (FFP2) – αυτές με τη βαλβίδα εκπνοής -, οι οποίες όμως πρέπει να προορίζονται μόνον για το υγειονομικό προσωπικό. Εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι η μάσκα αυτή ελευθερώνει κατά την εκπνοή τον αέρα, συνεπώς ένας ασυμπτωματικός πολίτης που νοσεί και κινείται σε κλειστό χώρο πιθανόν να μεταδώσει την ασθένεια στους γύρω του».
Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην καταναλώνουν ούτε χειρουργικές μάσκες, καθώς και ο τύπος αυτός κρίνεται απαραίτητος για το ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό. «Οι υφασμάτινες είναι η καλύτερη επιλογή, δεδομένου ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενες. Αρκεί να τις πλύνει κανείς σε υψηλή θερμοκρασία – στους 60 βαθμούς Κελσίου – με απορρυπαντικό για να τις απολυμάνει».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το θέμα αυτό και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, τηρώντας επιφυλάξεις για την ευρεία χρήση τους.
Ειδικότερα, όπως τόνισε, «με βάση τα δικά μας δεδομένα αυτή τη στιγμή, το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες».
Ο ίδιος δε, δεν παρέλειψε να επισημάνει τους κινδύνους στην περίπτωση που οι πολίτες δεν ακολουθούν πιστά τους κανόνες που αφορούν την ορθή χρήση της μάσκας, δίνοντας το παρακάτω γλαφυρό παράδειγμα: «Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντίλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. Το 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας».
Και συνεχίζει: «Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντίλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- Νότια Κορέα: Ποιος αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος
- Η ψυχρή αλήθεια για τα ορυκτά της Αρκτικής – Ποιος θα εργαστεί στην παγωμένη ερημιά;
- Νέα Οδός: Συστάσεις στους οδηγούς μετά το έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
- «Τα έχω καλά με τη μοναξιά»: Ο Λάκης Γαβαλάς μιλά για τα Χριστούγεννα που πέρασε στο κελί της φυλακής
- Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «υποδομή» στα συρολιβανέζικα σύνορα – Τι λέει για Χεζμπολάχ
- Η Ρεάλ αφαιρεί το «Σαντιάγο» από το «Μπερναμπέου»