Ανίχνευση του κοροναϊού στα λύματα των πόλεων
Η μέθοδος αυτή μπορεί να εντοπίσει πιθανό κρούσμα κοροναϊού έως και δυο εβδομάδες νωρίτερα από την εμφάνιση των πρώτων σοβαρών συμπτωμάτων και την διάγνωση της νόσου μέσω τεστ
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Ερευνητές από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν αναλύσεις στα λύματα των υπονόμων, καθώς υποστηρίζουν ότι μπορούν να αποκαλύψουν την πραγματική εξάπλωση του κορωνοϊού.
Με τη μέθοδο αυτή επισημαίνουν ότι μπορεί να εντοπιστεί εγκαίρως κρούσμα της πανδημίας, μέχρι και δύο εβδομάδες πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Όπως υποστηρίζουν, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να εκτιμήσουν έμμεσα τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων σε μία κοινότητα, που λόγω έλλειψης επαρκών τεστ στον πληθυσμό παραμένει έως τώρα άγνωστο το μέγεθος του.
«Η ανάλυση των λυμάτων μπορεί να δώσει μία εικόνα για την εξάπλωση του κοροαοϊού, καλύτερη ακόμη και από τα τεστ, καθώς στα λύματα «αντανακλώνται» επίσης όσοι άνθρωποι δεν έχουν κάνει τεστ, καθώς και οι ασυμπτωματικοί» λέει ο Γκερτγιάν Μεντέμα , επικεφαλής Μικροβιολόγος Ολλανδικού Ινστιτούτου Έρευνας Υδάτων KWR.
Η μέθοδος αυτή μπορεί να εντοπίσει πιθανό κρούσμα κοροναϊού έως και δυο εβδομάδες νωρίτερα από την εμφάνιση των πρώτων σοβαρών συμπτωμάτων και την διάγνωση της νόσου μέσω τεστ.
Το παράδειγμα της Ολλανδίας
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σε πόλη της Ολλανδίας που εντοπίστηκε γενετικό υλικό του νέου κοροναϊού πριν προλάβει να γίνει η πρώτη καταγραφή κρούσματος.
«Η έγκαιρη ανίχνευση του ιού στα λύματα μπορεί να προετοιμάσει έγκαιρα τις αρχές δημόσιας υγείας, ώστε να αποφασίσουν κατά πόσο θα επιβάλουν ξανά περιοριστικά μέτρα και να αποφύγουν μία μαζική επανεμφάνιση του ιού» επισημαίνει η Ταμάρ Κον, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιολογίας της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τη διαδικασία αυτή και σε περιοχές που δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα του Covid-19 μέχρι τώρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις