Δήμαρχος Αιγάλεω: Θα μετατρέψουμε την πόλη μας σε «smart city»
Ο Γιάννης Γκίκας, δήμαρχος Αιγάλεω μιλάει στο in.gr
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Το Αιγάλεω έχει πάρει το όνομα του από το όρος Αιγάλεω, εκεί δηλαδή όπου ο Ξέρξης παρακολουθούσε την επικράτηση του ελληνικού στόλου έναντι του περσικού στην ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η περιοχή έχει μακρά ιστορία που διαμορφώθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους της, είτε αυτοί ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας (1928) και χριστιανούς Ασσύριους (1930) που έφεραν μαζί τους ήθη και έθιμα, παραδόσεις και πολιτισμό αλλά και δεξιότητες.
Τις δεκαετίες 1960 – 1970 Πόντιοι Παλιννοστούντες και εργάτες από την ελληνική περιφέρεια εγκαταστάθηκαν στο Αιγάλεω. Σήμερα στο Αιγάλεω ζούνε και εργάζονται περισσότεροι από 80 χιλιάδες άνθρωποι και λόγω της κομβικής θέσης εξυπηρετείται από 3 σταθμούς μετρό.
Ο νέος δήμαρχος της πόλης θέλει να δημιουργήσει μια σύγχρονη πόλη και ξεκινάει από την απλοποίηση των διαδικασιών: “ Ως νέα διοίκηση, βασικός μας στόχος είναι η καλυτέρευση της καθημερινότητας του δημότη. Να κάνουμε πιο εύκολη την ζωή στην πόλη με μικρές και στοχευμένές ενέργειες αρχικά αλλά και και με μεσοπρόθεσμα έργα υποδομής.
Στόχος μας είναι το Αιγάλεω να γίνει μια έξυπνη πόλη. Η αξιοποίηση του διαδικτύου είναι ένας κεντρικός πυλώνας ώστε να υλοποιηθεί ο βασικός στόχος όλων μας, να μετασχηματιστεί το Αιγάλεω σε μία πραγματικά Smart City”.
Ποια μέτρα λάβατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ. Γκίκα; Οι υπηρεσίες σας ανταπεξέρχονται επαρκώς;
Εξ’ αρχής, βρεθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους να τους εξηγήσουμε το έκτακτο της κατάστασης καλώντας τους να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες των αρχών. Δίχως πανικό βέβαια, αλλά με ψυχραιμία, αναστείλαμε άμεσα τις προγραμματισμένες δράσεις, παράλληλα με τις προληπτικές απολυμάνσεις στους δημόσιους χώρους. Με σεβασμό στους δημότες αλλά και τους εργαζόμενους, οι υπηρεσίες του δήμου προσαρμόστηκαν, ώστε να μην προσέρχονται οι πολίτες στις υπηρεσίες, αλλά να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους τηλεφωνικά ή μέσω ίντερνετ. Επιταχύναμε όσες διαδικασίες μπορούσαμε. Ξεκινήσαμε για παράδειγμα πολύ γρήγορα την επιστροφή πινακίδων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ώστε να αποφευχεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς. Προσαρμόσαμε τα μαγειρεία που προορίζονταν για τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να προετοιμάζουν γεύματα και να έχουμε καθημερινά επιπλέον 200 μερίδες φαγητό για τους συνανθρώπους μας σε ανάγκη.
Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι οι εργαζόμενοι στον δήμο Αιγάλεω συνεχίζουν την αποστολή τους σε δύσκολες συνθήκες, στην καθαριότητα, την κοινωνική προστασία, το πράσινο, στην καθημερινότητα ακόμα και στα διοκητικά και την παιδεία. Προσωπικά τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ για την ευσυνειδησία τους. Δίνουν καθημερινά το “είναι” τους και κάτι παραπάνω. Ακόμα και στην ανοιχτή αιμοδοσία που οργανώθηκε με τον Σύλλογο Εργαζομένων τον Μάρτιο για τις αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν, η ανταπόκριση όλων ήταν συγκινητική.
Λαμβάνετε παράπονα από συμπολίτες σας σχετικά με τις απαγορεύσεις ή η πλειονότητα έχει πειθαρχήσει σε αυτά; Παρατηρούνται ακραίες συμπεριφορές;
Σε κανέναν δεν αρέσει να του μειώνεται η ελευθερία κινήσεων του. Όμως μεγάλα παράπονα δεν έχουν υπάρξει, όπως μας έχει ενημερώσει και η δημοτική αστυνομία, διότι ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Βέβαια υπάρχουν και οι λίγες εξαιρέσεις αλλά όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον κίνδυνο.
Οι ειδικοί αναφέρονται σε αύξηση βίαιων περιστατικών σε οικογένειες λόγω της κατάστασης. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αιγάλεω έχουν δεχθεί κλήσεις για τέτοιου είδους περιστατικά;
Ο άξονας της παρέμβασης μας είναι να προλαβαίνουμε τέτοια περιστατικά. Για παράδειγμα, λόγω των έκτακτων συνθηκών, το γραφείο ψυχολογικής υποστήριξης συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του πλέον τηλεφωνικά, αλλά και διαδικτυακά μέσω Skype. Από την ανταπόκριση που βλέπουμε, αυτή η λειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας συγκεντρώνει πολύ ενδιαφέρον και είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να ενταθεί. Δίνουμε το σήμα πως μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε μόνοι μας.
Κύριε Γκίκα, θεωρείτε πως θα πληγεί σε μη αναστρέψιμο βαθμό η τοπική επιχειρηματικότητα λόγω της πανδημίας; Αναμένεται μάλιστα πολλοί συνάνθρωποι μας και δημότες σας να βρεθούν χωρίς εργασία. Έχετε σκεφτεί την επόμενη μέρα; Έχετε εκπονήσει κάποιο σχέδιο ώστε όσοι μείνουν άνεργοι να έχουν την αρωγή του δήμου στην προσπάθεια τους για επιστροφή στην εργασία;
Ας μην ξεχνάμε τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δίχως την αρωγή της κεντρικής πολιτείας, υπάρχει κάποιος δήμος που αντιμετωπίζει ξεχωριστά το μεγάλο αυτό πρόβλημα; Από τη μεριά μας ωστόσο, έχουμε εκκινήσει τις διαδικασίες, ώστε η πολιτεία να έχει στα χέρια της εισηγήσεις και αποφάσεις από τον δήμο Αιγάλεω, για να αναλάβει τις ευθύνες της. Να δωθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να δουλέψουν και να ελαφρυνθούν όσο το δυνατόν γίνεται οι συμπολίτες μας από υποχρεώσεις, θα πρέπει να είναι βασικές προτεραιότητες την επόμενη ημέρα.
Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δημιουργεί καθυστερήσεις. Σε περιπτώσεις δε ανθρωπιστικών κρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, φτωχοποίησης το πρόβλημα γίνεται μείζωνος σημασίας. Πιστεύετε πως θα έπρεπε ο ρόλος αυτό να ανήκει αποκλειστικά στις τοπικές διοικήσεις;
Οι πολιτές συχνά βλέπουν το κράτος ως ενιαίο και έτσι θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως ο κάθε φορέας έχει μόνο ένα κομμάτι ευθύνης, που συχνά δεν είναι καν ξεκάθαρο. Ο μόνος τρόπος για να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες, είναι η εξειδίκευση, η αμεσότητα και η συνεργασία. Και η κεντρική κυβέρνηση έχει ανάγκη την τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν.
Γι’ αυτό και προσπαθούμε με διαδημοτικές πρωτοβουλίες να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα κονδύλια, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο της Δυτικής Αθήνας. Είναι ελπιδοφόρο πως ήδη προχωρά η επεξεργασία ενός σχέδιου νόμου για τη διάκριση των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Για να βρούμε λύσεις για τους κατοίκους, χρειάζεται αυτό το τρίπτυχο, εξειδίκευση, αμεσότητα, συνεργασία. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι πλέον οι δήμοι έχουν τη συμπαράσταση που τους αρμόζει, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής όσο και κεντρικής κυβέρνησης. Σε αυτή την περίοδο κρίσης, υπάρχει τουλάχιστον ανταπόκριση για πρώτη φορά.
Δήμαρχε, μέσα σε όλα, υπάρχει και ένας σχεδιασμός έργων και δράσεων από την πλευρά σας. Θέλετε να μας πείτε τα σημαντικότερα έργα που έχετε προγραμματίσει να κάνετε;
Ως νέα διοίκηση, βασικός μας στόχος είναι η καλυτέρευση της καθημερινότητας του δημότη. Να κάνουμε πιο εύκολη την ζωή στην πόλη με μικρές και στοχευμένές ενέργειες αρχικά αλλά και και με μεσοπρόθεσμα έργα υποδομής. Στόχος μας είναι το Αιγάλεω να γίνει μια έξυπνη πόλη. Η αξιοποίηση του διαδικτύου είναι ένας κεντρικός πυλώνας ώστε να υλοποιηθεί ο βασικός στόχος όλων μας, να μετασχηματιστεί το Αιγάλεω σε μία πραγματικά Smart City. Μία “έξυπνη” πόλη όπου ο δημότης θα μπορεί να υποβάλει τις αιτήσεις σε πραγματικό χρόνο και να παραλαμβάνει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ηλεκτρονικά.
Η περαιτέρω ανάπτυξη του διαδικτύου είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχούς εφαρμογής των σχεδίων για τους δημότες. Γι’ αυτό και ο δήμος ήδη τρέχει τρία προγράμματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση στην τεχνολογία 5G στην περιοχή για παράδειγμα, το Horizon 2020 5G Essence, 5GENESIS & 5G!Drones, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» μεταξύ άλλων, ενώ εντάχθηκε στις “Πιλοτικές Εφαρμογές έξυπνης πόλης (Smart City)” και επιλέχθηκε ως ένας από τους δήμους της Ελλάδας στην πρωτοβουλία WiFi4EU του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εγκατάσταση σημείων Wi-Fi σε δημόσιους χώρους της πόλης. Στο Αιγάλεω πραγματοποιούμε κάθε δυνατή ενέργεια στο επίπεδο της δημιουργίας των υποδομών, ώστε το επίπεδο των υπηρεσιών να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Ειδική μέριμνα σκοπεύετε να λάβετε για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία; Έχετε στο πρόγραμμα σας έργα και ήπιες παρεμβάσεις ώστε να διευκολύνετε την καθημερινότητα τους;
Ήδη επεκτείναμε τη βοήθεια στο σπίτι για τις ευπαθείς ομάδες, ενισχύοντας την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης. Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους σε ανάγκη να τους παραδίδουν είδη πρώτη ανάγκης, τρόφιμα, συσσίτια, αλλά και φάρμακα, να τους συνοδεύουν σε τράπεζες ή και ταχυδρομείο, να τους υποστηρίζουν ψυχολογικά. Η ζωή όλων μας άλλαξε. Πιστεύω πως όλοι κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε όσους είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή.
O δήμος Αιγάλεω είναι μια ασφαλής πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες αυτής;
Το Αιγάλεω είναι μια πόλη μέσα στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, που και θελουμε και είναι ασφαλής. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης, είπαμε ότι στοχος μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν οι πολίτες δεν νιώθουν ασφάλεια. Βρισκομαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία γι’ αυτό το θέμα, με την κεντρική κυβέρνηση και τα αστυνομικά τμήματα τροχαίας και ασφαλείας της περιοχής μας.
Τάση της εποχής είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, η μείωση των εκπομπών αερίου. Θα ενθαρρύνετε και πως, την εναρμόνηση με τις σύγχρονες αυτές παγκόσμιες απαιτήσεις και τι έχετε πράξει ως σήμερα κ. Γκίκα;
Συζητούσα τις προάλλες με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Νίκο Χιωτάκη για τη σημασία της ευαισθητοποίησης όλων μας, όταν επισκέφτηκε το Αιγάλεω για να μας συγχαρεί για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμάτων στην πόλη.
Η αλλαγή κουλτούρας ξεκινάει από μικρή ηλικία και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας ενθαρρύνουμε τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους να είναι εκείνοι που θα βγουν μπροστά για την αλλαγή κουλτούρας. Από τη μεριά μας μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για συλλογή βιοαπόβλήτων, ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και φωτισμού χώρων με χρήση LED στην πόλη και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Η προστασία της γης μας μάς αφορά όλους.
Το πανεπιστήμιο των Η.Π.Α Rutgers τι είδος έρευνα θα έκανε στο δήμο σας αν δεν αναβάλλονταν λόγω κορονοϊού; Γενικότερα σκέφτεστε να εμπλέξετε περισσότερο την ακαδημαϊκή κοινότητα στην διαδικασία λήψης αποφάσεων ως συμβουλευτικό όργανο;
Η συνεργασια με το πανεπιστήμιο Rutgers και η έρευνα που θα διεξαχθεί έχει ως στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων και των κοινωνικών υπηρεσιών στον δήμο Αιγάλεω, προκειμένου: (α) οι ανάγκες των κατοίκων να γνωστοποιούνται γρηγορότερα στις υπηρεσίες και οι κοινωνικές υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκρίνονται σε αυτές πιο αποτελεσματικά, αλλά και (β) να μπορεί ο δήμος να επικοινωνεί ταχύτερα νέες και χρήσιμες υπηρεσίες στους κατοίκους που τις χρειάζονται περισσότερο.
Στον δήμο έχουμε ως προτεραιοτητα την ανάπτυξη των σχέσεων με πανεπιστημιακές κοινότητες και δη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που εδρεύει μέσα στον οικιστικό ιστό της πολης μας. Πιστεύουμε ότι και το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και οι φοιτητές του μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων, σε συνεργασια με τις υπηρεσίες του δημου που αναπτύσσουν και εκτελούν ευρωπαϊκά προγράμματα, με στόχο αφενός την ανάδειξη του Αιγάλεω ως μιας ζώσας πανεπιστημιούπολης και αφετέρου την ολοκλήρωση δράσεων που θα κάνουν τη διαφορά για την πόλη μας.
Με αφορμή μια εκδήλωση του Make a Wish για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τις ενέργειες του δήμου Αιγάλεω προς ενίσχυση ενός παιδιού που νοσεί από μια σπάνια αρρώστια, δηλώσατε: “Να είσαι χρήσιμος στον κόσμο είναι ο μόνος τρόπος να είσαι ευτυχισμένος”. Θεωρείτε χρέος σας και ως θεσμικός παράγοντας της χώρας αλλά και ως πολίτης να βοηθάτε όπως μπορείτε;
Εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε. Αυτή τη θέση την βλέπω ως λειτούργημα. Ήταν μια μεγάλη χαρά να συγκεντρώσουμε ως δήμος τη μεγαλύτερη δωρεά αυτή τη χρονιά για τη μικρή ηρωίδα μας. Οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς και εμείς θα δώσουμε και το περίσσευμα της ψυχής μας για να βοηθήσουμε. Έτσι λειτουργούμε και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις