Ο κοροναϊός φέρνει το τέλος των influencers – Γιατί οι διάσημοι εξοργίζουν
Την ώρα που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την καθημερινότητά μας, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις «περιπέτειες» διασήμων και influencers - ούτε υπό το πρίσμα της ανούσιας διασκέδασης.
Μπορεί όλος ο κόσμος να υποφέρει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο από την πανδημία του κοροναϊού αλλά κάποιοι καλοπερνάνε.
Πρόκειται για τους διάσημους σταρ και τους influencers, οι οποίοι από την ασφάλεια των «παλατιών» τους μάς καλούν να «μείνουμε σπίτι», να «είμαστε θετικοί» και ότι «το περνάμε αυτό όλοι μαζί».
Ο πλούτος και τα προνόμια των διασήμων εξοργίζουν
Τα παραδείγματα είναι πολλά και χαρακτηριστικά. «Η υπερδύναμή μου είναι να μένω σπίτι» είπε η Wonder Woman, Γκαλ Γκαντότ, από την ντουλάπα – δωμάτιό της.
Η Έλεν ντι Τζένερες και η Κέιτι Πέρι έχουν «τρελαθεί» και «έχουν χάσει τις μέρες» που έχουν περάσει στα τεράστια σπίτια τους.
Μία influencer στις ΗΠΑ, η Αριέλ Τσάρνας, εξαγρίωσε τους followers της όταν διαγνώστηκε θετική με τον κοροναϊό. Έκανε δωρεάν το τεστ γιατί ο γιατρός ήταν γνωστός της, μετακόμισε για ασφάλεια στο εξοχικό της στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης και αγκάλιαζε τα παιδιά της παρόλο που ήταν άρρωστη. Κανείς δεν την πίστεψε, όταν με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγγνώμη από το κοινό της.
Όταν η Τζένιφερ Λόπεζ δημοσίευσε ένα βίντεο με την οικογένειά της στον κήπο – υπερπαραγωγή του σπιτιού της, το κοινό δεν άντεξε άλλο. «Σε μισούμε όλοι» ήταν η αντίδραση που συγκέντρωσε τα περισσότερα likes.
Γιατί ο κόσμος γυρνά την πλάτη σε διάσημους και influencers
Μία από τις κοινωνικές συνέπειες του κοροναϊού ήταν ότι το ευρύ κοινό άρχισε να αποστρέφεται τους διάσημους. Στις ΗΠΑ, οι διάσημοι αντιπροσωπεύουν την αξιοκρατία και το κυνήγι του πλούτου μέσω του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς.
Ωστόσο, το όνειρο για κοινωνική ανέλιξη εξαφανίζεται όταν η κοινωνία μπαίνει σε lockdown, η οικονομία σταματά, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και το μέλλον όλων παγώνει σε ένα μικρό διαμέρισμα.
Η διαφορά μεταξύ «κοινών θνητών» και διασήμων είναι πιο φανερή από ποτέ. Το hashtag #guillotine2020 (γκιλοτίνα) είναι από τα πιο δημοφιλή στα social media. Και όσο αδειάζουν τα ράφια του σούπερ μάρκετ, κάποιοι προτείνουν ότι ίσως πρέπει να φάμε τους πλούσιους.
Έτσι όταν ο τραγουδιστής Φάρελ Γουίλιαμς ζήτησε από τους ακόλουθούς του να κάνουν δωρεές στο ΕΚΑΒ των ΗΠΑ, εκείνοι τον έκραξαν δημοσίως και του είπαν να δώσει αυτός τα χρήματα από την τσέπη του.
Η λάμψη των σταρ σβήνει από το σύννεφο της πανδημίας που σκεπάζει τον κόσμο
Αν και οι διάσημοι των ΗΠΑ δεν συγκαταλέγονται στους πιο πλούσιους ανθρώπους της χώρας, εντούτοις αυτοί είναι που επικοινωνούν με το κοινό, δίνοντάς του πρόσβαση στη ζωή τους.
Το λεγόμενο celebrity culture (η κουλτούρα των διασήμων) τους αποθεώνει όχι μόνο για το ταλέντο και την προσωπικότητά τους, αλλά και για τον ίδιο τους τον πλούτο – από τα πάρτι που κάνουν στα παιδιά τους, μέχρι τις συλλογές αυτοκινήτων τους, τα σπίτια τους και τις πλαστικές τους επεμβάσεις.
Ωστόσο, η χρυσή τομή των celebrities έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να κινούνται ανάμεσα στην ελίτ και τη μάζα, να εμπνέουν και να είναι προσιτοί ταυτόχρονα. Σε κανονικούς καιρούς, κερδίζουν την εύνοια του κόσμου όταν χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους για να ενημερώσουν το κοινό για κάποιο καλό σκοπό.
Όμως, πλέον η ενημέρωση εστιάζεται μόνο σε ένα πράγμα: τον κοροναϊό. Το κοινό αποτελείται από στρασαρισμένους ανθρώπους οι οποίοι είναι κρατούμενοι στα ίδια τους τα σπίτια και κάθε ώρα και στιγμή βλέπουν άσχημες ειδήσεις για το θέμα του κοροναϊού.
Το μόνο που δεν χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος αυτή τη στιγμή είναι να δει τη Μαντόνα να κάνει μπάνιο σε μία μπανιέρα γεμάτη πέταλα τριαντάφυλλων.
«Συνεισφορές», όπως αυτή της Γκαλ Γκαντότ, η οποία τραγούδησε – παράφωνα – το Imagine του Τζον Λένον δεν θεωρούνται σημαντικές από το κοινό.
H ανούσια διασκέδαση δεν αποτελεί φυγή από την καθημερινότητα
Από την άλλη, οι παιδαριώδεις αυτές πράξεις των σταρ τραβάνε την προσοχή μας. Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και διψάμε για διασκέδαση, για να δούμε και να κάνουμε το οτιδήποτε.
Μπορεί οι διάσημοι να μας εξοργίζουν αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να σταματήσουμε να βλέπουμε τις αξιοζήλευτες ζωές τους, την ασφάλεια που απολαμβάνουν από την πανδημία, τα γελοία τους live στο Instagram.
Ίσως το μυαλό μας χρειάζεται μία παύση, να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε για λίγο παρακολουθώντας τον αγαπημένο μας Youtuber να κάνει κάποιο χαζό challenge.
Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιου είδους διασκέδαση δεν αποτελεί διαφυγή από τη στυγερή καθημερινότητα. Είμαστε υπερβολικά απασχολημένοι με το να επιβιώσουμε από την πανδημία για να μας αποσπούν τέτοια πράγματα την προσοχή.
Οι ψυχικές δυσκολίες της πανδημίας, που περιγράφει κάποια influencer σε ένα δακρύβρεχτο βίντεο, είναι κάτι που όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε. Από την άλλη, οι απλοί πολίτες δεν θα λυπηθούν κάποιον που έχει προνόμια, ανέσεις και χρήματα, την ώρα που οι ίδιοι κάνουν προμήθειες σε φαγητά και μάσκες.
Αν και η επιβίωση των ατόμων που βγάζουν τα προς το ζην στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαρτάται από τις συνεχείς δημοσιεύσεις της ζωής τους, θα ήταν καλό κάποιοι εξ αυτών να απομακρυνθούν και να μείνουν ήσυχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα καλά παραδείγματα διασημοτήτων
Βέβαια, το ποιοτικό ή αξιοπερίεργο περιεχόμενο τραβάει ακόμα περισσότερο την προσοχή και τη θετική γνώμη αυτήν την περίοδο.
Την ώρα λοιπόν που η δύναμη της διασημότητας έχει βουτήξει στα βάθη, ο πραγματικός entertainer ξεχωρίζει.
Για παράδειγμα, ο Άντονι Χόπκινς συγκίνησε το Διαδίκτυο παίζοντας πιάνο με την αξιαγάπητη γάτα του.
Η Μπρίτνεϊ Σπιρς, μία από τις πιο παρεξηγημένες διασημότητες, περνάει το μήνυμά της για την ψυχική υγεία και την ανάγκη να γίνουμε όλοι μία κοινότητα, βασισμένη στη δική της εμπειρία με τα ψυχολογικά προβλήματα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη