Κοροναϊός : Η αντοχή του ΕΣΥ δεν κρίθηκε ακόμα – Τι πρέπει να αλλάξει
Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι σε τι κατάσταση θα βρεθεί το ΕΣΥ το επόμενο διάστημα
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εν μέσω πανδημίας «γιορτάστηκε» με κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας όλης της χώρας από τους υγειονομικούς του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.
Μέρα μάχης για την δημόσια υγεία
Στην πραγματικότητα οι υγειονομικοί μετέτρεψαν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σε μια μέρα μάχης για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Η υγεία του λαού.
Ο πολιτικός κόσμος εκθείασε για ακόμα μια φορά το έργο τους κρατώντας τις διαφορετικές του προσεγγίσεις και θέσεις για τις πολιτικές που απαιτούνται στον τομέα της υγείας.
Ωστόσο οι πολιτικές αντιπαραθέσεις πλέον γίνονται στη βάση του πόσο πρέπει να ενισχυθεί και όχι πόσο πρέπει να αποψιλωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Οι πολίτες που ζουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων και έχουν βάλει σε καραντίνα την προηγούμενη –από το ξέσπασμα της πανδημίας- καθημερινότητά τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία συντάσσονται με τα αιτήματα γιατρών και νοσηλευτών σε αντίθεση με την έλλειψη αλληλεγγύης σε άλλες εποχές, όταν κινητοποιούνταν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα δείγμα αυτού που πλέον είναι πανθομολογούμενο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Οι κοινωνίες την επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδιες.
Απαιτείται νέα πολιτική – δεν άντεξαν τα συστήματα υγείας
Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι σε τι κατάσταση θα βρεθεί το ΕΣΥ το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας χτες δήλωσε ότι κατά την άποψή του «πρέπει να αναθεωρηθούν όλα», η δομή του συστήματος υγείας, το μισθολογικό γιατρών και νοσηλευτών, ο τρόπος των προσλήψεων του προσωπικού, το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις διαθέσιμες και τις κατά πολύ περισσότερες αναγκαίες να υπάρχουν ΜΕΘ.
Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως χρειάζεται μια νέα πολιτική στα συστήματα Υγείας σε όλη την Ευρώπη που δεν άντεξαν την πίεση της πανδημίας.
Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς εμβόλιο
Η αντοχή του ΕΣΥ στην Ελλάδα δεν έχει κριθεί ακόμα καθώς σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον Σωτήρη Τσιόδρα, μπορεί να υπάρξει μια ύφεση του φαινομένου τους επόμενους μήνες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, ωστόσο ένα νέο κύμα έξαρσης του κοροναϊού το φθινόπωρο δεν αποκλείεται να αποτελέσει γεγονός.
Και όλα αυτά χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί και κατά τα φαινόμενα είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί τους επόμενους μήνες, ένα εμβόλιο για το νέο ιό.
Ο Ηλίας Μόσιαλος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι πλήρης επιστροφή στην –πριν τον κοροναϊό- κανονικότητα χωρίς το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει.
Όλα αυτά θέτουν επί τάπητος και αναδεικνύουν ως ένα από τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και της δικής μας χώρας την κατάσταση του ΕΣΥ.
Απόσταση λόγων και έργων
Παρά τα λόγια ευγνωμοσύνης της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας και της κυβέρνησης, η φωνή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας όπως ακούστηκε σήμερα σε όλη τη χώρα με επίκεντρο τις δομές του ΕΣΥ αναδεικνύει ότι ακόμα υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων.
Η κυβέρνηση προχωράει σε 4200 προσλήψεις. Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πως αυτές είναι κατά βάση προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αυτές οι 4200 προσλήψεις να είναι μόνιμες.
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ αυτές οι προσλήψεις είναι «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς οι κενές οργανικές θέσεις αριθμούν 30000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και 6 χιλιάδες γιατρούς.
Τα ίδια ισχύουν και με τις ΜΕΘ. Μπορεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για μέσα στον Απρίλιο να είναι οι κλίνες ΜΕΘ να φτάσουν έως και τις 1000 (αυτή τη στιγμή είναι 902 εκ των οποίων οι 247 αποκλειστικά για τον κοροναϊό), ωστόσο οι υγειονομικοί διεκδικούν 3500 χιλιάδες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (2000 +1500).
Η αντοχή του ΕΣΥ δεν έχει κριθεί ακόμα
Με δεδομένο ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να λειτουργήσουν για πολλούς μήνες σε συνθήκες καραντίνας και καθώς δεν θα έχει υπάρξει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, η κατάσταση του ΕΣΥ είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει σε βάθος χρόνου αν πραγματικά η κοινωνία μπορεί να βγει νικήτρια στη μάχη με τον κοροναϊό.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται πάντως να έχει λάβει το μήνυμα αν κανείς κρίνει από την επιλογή της σήμερα να στείλει αστυνομικές δυνάμεις να διαλύσει συγκεντρώσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη στάση της ΕΛΑΣ στην κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις