Κοροναϊός : Αχτίδα ελπίδας στην Ευρώπη, στο μάτι του κυκλώνα οι ΗΠΑ
Ενθαρρυντικές ενδείξεις από την εξέλιξη της νόσου στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ενώ οι νεκροί των ΗΠΑ προσεγγίζουν τις 10.000
Καθώς η Ευρώπη αρχίζει να παρατηρεί τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια στη σκληρή μάχη με τον κοροναϊό, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την δυσκολότερη εβδομάδα τους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Με 525 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, η Ιταλία σημείωσε τον χαμηλότερο αριθμό νέων θυμάτων για τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στους Ιταλούς να ελπίζουν ότι άφησαν πίσω τους τις χειρότερες μέρες της μάχης με τον κοροναϊό, την πιο θανατηφόρα καταστροφή που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
“Τα νέα είναι καλά, αλλά δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Άντζελο Μπορέλι.
Η χώρα έχει σημειώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από κοροναϊό παγκοσμίως, με τον δραματικό απολογισμό να ανέρχεται στους 15.887 θανάτους και τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τις 129.000.
Και στη Γαλλία, οι εξελίξεις μοιάζουν θετικές, καθώς σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με τις Ισπανικές αρχές, η χώρα της Ιβιρικής Χερσονήσου είδε τους νεκρούς της να μειώνονται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στα 674 άτομα.
Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονταν τα θετικά νέα για τους Ισπανούς, ο πρωθυπουργός τους, Πέδρο Σάντσεθ καλούσε την Ευρώπη στην εκπόνηση ενός κοινού “Σχεδίου Μάρσαλ” για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν το αμερικανικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, με στόχο την ανάκαμψή τους μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, 15 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν διοχετευτεί στις επιμέρους εθνικές οικονομίες.
Στην Ιταλία, ο Πάπας Φραγκίσκος, κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας των 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών, κάλεσε τους ανθρώπους να δείξουν κουράγιο μπροστά στην πανδημία.
Ο ποντίφικας, ο οποίος έχει ήδη υποβληθεί δύο φορές στο τεστ για τον κοροναϊό, τέλεσε τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων μέσω livestreaming. Ωστόσο, η Πλατεία του Αγίου Πέτρου παρέμεινε έρημη από τα συνηθισμένα πλήθη των πιστών και η βασιλική σχεδόν άδεια.
Καθώς οι καθολικοί προετοιμάζονται για το Πάσχα, την πιο ιερή εορτή του θρησκευτικού ημερολογίου, πολλές εκκλησίες σε όλο τον κόσμο έχουν σφραγιστεί και οι τελετές μεταδίδονται μέσω της τηλεόρασης και των κοινωνικών δικτύων.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τους πολίτες να ελπίσουν βάσει της θετικής εικόνας που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες. “Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ”, δήλωσε. Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, ο τόνος του δεν ήταν εξίσου αισιόδοξος, όταν προειδοποιούσε ότι “τις επόμενες ημέρες η Αμερική θα υποφέρει την κορύφωση αυτής της τρομερής πανδημίας”.
Ο επικεφαλής των αμερικανικών Υγειονομικών Υπηρεσιών, Jerome Adams, προειδοποίησε ότι έρχεται “η πιο σκληρή και θλιβερή εβδομάδα στη ζωή των Αμερικανών πολιτών”, ενώ συμπλήρωσε ότι “πρόκειται για το δικό μας Περλ Χάρμπορ, τη δική μας 11η Σεπτεμβρίου”.
Το σύνολο των θανάτων στις ΗΠΑ προσέγγιζε τις 10.000, δηλαδή τρεις φορές περισσότερους από εκείνους που σημειώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ σε ολόκληρη τη χώρα είχαν σημειωθεί 337.000 κρούσματα κοροναϊού. Μόλις ένα μήνα πριν, η χώρα είχε επιβεβαιώσει μόνο 214 κρούσματα σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Η Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ, υπεύθυνη του συντονισμού της αντιμετώπισης του νέου κοροναϊού στον Λευκό Οίκο, σημείωσε επίσης ότι οι αριθμοί της Ισπανίας και της Ιταλίας “μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον μας”.
Η Μπιρξ ανακοίνωσε επίσης ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τους ελέγχους για τον νέο ιό: Στο Νιου Τζέρσεϊ, το 42% των τεστ για τον Covid-19 βγήκαν θετικά, ενώ στο Κοννέκτικατ και στο Μίσιγκαν το ποσοστό των θετικών τεστ άγγιξε το 20%.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του κοινού, ο Τραμπ ήρθε σε λεκτική διένεξη με δημοσιογράφο, κατηγορώντας τον για κατασκευή “fake news” όταν ερωτήθηκε γιατί ενώ δεν παύει να δηλώνει ότι “δεν είναι γιατρός” επιμένει τόσο για τη χρήση της ανθελονοσιακής ουσίας υδροξυχλωροκίνης. Ο Τραμπ αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ενημέρωσης τονίζοντας ότι δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε από τη δοκιμή του φαρμάκου και κομπάζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 29 εκατομμύρια χάπια.
Ο Δρ. Άντονι Φάουκι, κορυφαίος γιατρός της χώρας στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων, έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποστηρίζει τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού, αλλά ο Τραμπ δεν του επέτρεψε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του