Το 20ημερο που θα κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα»
Απαντες επισημαίνουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει μετά από εισήγηση των ειδικών, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλά συγκριτικά με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
«Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα», είπε την Τρίτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και σε αυτά τα λόγια αποτυπώνεται η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» της άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Ενδεικτική, άλλωστε, είναι και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων «θα είναι μακρόσυρτη».
Απαντες επισημαίνουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει μετά από εισήγηση των ειδικών, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλά συγκριτικά με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Σίγουρα μέσα στον Απρίλιο οι ειδικοί περιμένουν την κορύφωση της πανδημίας ώστε ανάλογα με τα πως θα εξελιχθεί θα εξετάσουν στη συνέχεια τον Μάιο τα μέτρα άρσης των περιορισμών.
Μόνο αν υπάρξει απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων μέχρι τις 27 Απριλίου, θα ξεκινήσει η συζήτηση για μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Ουσιαστικά, όλα δείχνουν ότι από τα μέσα Μαΐου και μετά ενδέχεται να αρχίσει η όποια χαλάρωση.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην ΕΡΤ. «Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από τον Μάιο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος επεσήμανε ότι θα είναι μακρά η περίοδος αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε ως πρώτα ορόσημα στην πορεία σταδιακής άρσης των περιορισμών, την επαναλειτουργία σχολείων και καταστημάτων.
Ενόψει του Πάσχα και ενδεχόμενης προσπάθειας ορισμένων να κατευθυνθούν προς την επαρχία, ο κ. Γεραπετρίτης, διεμήνυσε πως εάν απαιτηθεί θα αυξηθούν τα πρόστιμα ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις πύλες εξόδου.
Σε φάση σταθεροποίησης η χώρα
Η χώρα μας είναι σε φάση σταθεροποίησης, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος τόνισε ότι η άρση των μέτρων θα γίνεται αναλόγως με την γενική εικόνα του ιού. Έκανε λόγο για ήπια και σταδιακή άρση των μέτρων. Μάλιστα επεσήμανε ότι η ακόμη και η επιστροφή στην εργασία θα πρέπει να γίνει σταδιακά.
Μετά τις διακοπές του Πάσχα η απόφαση για τα σχολεία
Αν και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι στόχος του υπουργείου οι Πανελλαδικές να γίνουν στις αρχές Ιουλίου, εντούτοις αναμένουν από τους ειδικούς την απόφαση για το πότε και εάν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία.
Διαφορετικές απόψεις διατυπώνουν οι ειδικοί για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής υγείας του Σωτήρη Τσιόδρα, Μ. Λαζανάς πρότεινε (ΑΝΤ1) να μην ανοίξουν τα σχολεία και πρόσθεσε ως μόνη εξαίρεση τους μαθητές της τρίτης Λυκείου «που διαβάζουν, έχουν άγχος και ενδεχομένως κρίνεται το μέλλον τους».
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», o υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ξεκαθάρισε ότι το πότε και αν θα ανοίξουν οι εκπαιδευτικές μονάδες σε όλη τη χώρα είναι θέμα των ειδικών.
«Ακούμε τους ειδικούς και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ. Η απόφαση είναι δική τους. Μετά από δική τους εισήγηση θα παρθεί η αντίστοιχη απόφαση. Αυτό θα γίνει μετά τις διακοπές του Πάσχα» ανέφερε σχετικά.
Μιλώντας την Τετάρτη στην εκπομπή «MEGA Mag», o καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εξήγησε πως βάσει των δεδομένων της Κίνας «η επιδημική καμπύλη διαρκεί μερικούς μήνες. Στην Ελλάδα επιπεδώθηκε με τα μέτρα που πήραμε. Όμως αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο», προσδιορίζοντας το διάστημα αυτό από 2,5 έως και τρεις μήνες.
«Από 15 Μαϊου και έως το τέλος του μήνα, ελπίζουμε η επιδημική καμπύλη να είναι στην μέγιστη κατωφέρειά της» συμπλήρωσε, λέγοντας πως ακόμα δεν είναι γνωστό πως θα συμπεριφερθεί η επιδημία στην Ελλάδα.
«Ένας μικρό θαύμα πέτυχε η Ελλάδα μέχρι στιγμής στην Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Καλό είναι να το διατηρήσουμε» τόνισε ο καθηγητής, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα, πρότεινε, να δουν οι ιθύνοντες πώς θα λειτουργήσει αυτό στις άλλες χώρες, σε πρώτη φάση.
Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και για το αν θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.
«Η πρώτη επιβράδυνση της καμπύλης και του επιδημικού κύματος συνέβη απ’ όταν έκλεισαν τα σχολεία και έπειτα. Εάν η χρονική χρονιά πηγαίνει καλά με τα εξ αποστάσεως μαθήματα, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Το μοντέλο προβλέψεων
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Σαρηγιάννη, ο οποίος παρουσίασε το μοντέλο προβλέψεων στο Open, ανάφερε ότι η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να εφαρμόσει συγκεκριμένα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το μοντέλο αυτό δίνει στο ίδιο διάγραμμα τα επιβεβαιωμένα και τα προβλεπόμενα κρούσματα και συνδυάζει τα μέτρα αποκλεισμού που έχουν ήδη ληφθεί.
Τη δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τάση μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως φαίνεται και από την καθημερινή ενημέρωση από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε περάσει εδώ και μερικές μέρες την κορύφωση της καμπής της πανδημίας στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε περάσει στην αρχή της αποδρομής, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «τρέχει» ένα μοντέλο το οποίο κάνει προβολή συνολικά στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού, το οποίο επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, προβλέπεται συνολικός αριθμός επόμενων κρουσμάτων γύρω στα 2.100, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή και τα στοιχεία που αναλύει με τα συγκεκριμένα μοντέλα, μετά τις 10-17 Μαΐου είναι η ημερομηνία που πιθανολογεί ότι θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για μία σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής θα τηρούνται πιστά όλο αυτό το διάστημα.
- Σπαρτιάτες: Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη – Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας
- Ζαχαριάδης: «Την αξιωματική αντιπολίτευση την ορίζει ο λαός με εκλογές – Δεν ψήφισε Ανδρουλάκη για αρχηγό»
- FY & Αλεξία Κεφαλά: Μαζί στη ζωή, μαζί και στο MadWalk
- Βίκτορ Όρμπαν: Θα προσκαλέσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουγγαρία σε κόντρα με το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ
- ΑΕΚ: Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα του Γενάρη – Το… σχέδιο Ριμπάλτα και οι «5» που είναι σε δύσκολη θέση
- Η πρώτη επίσημη συνάντηση Ανδρουλάκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης