Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κολλάει και στην κόλαση ο κοροναϊός – Απροστάτευτοι και σε απόγνωση οι πρόσφυγες

Κολλάει και στην κόλαση ο κοροναϊός – Απροστάτευτοι και σε απόγνωση οι πρόσφυγες

Από τη μια ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου ζητά να ληφθούν και να τηρηθούν άμεσα μέτρα κατά του κοροναϊού, ενώ από την άλλη, παράλληλα, οι πρόσφυγες κάνουν τον δικό τους αγώνα ράβοντας μόνοι τους μάσκες για να προστατευτούν από τον φονικό ιό.

Σταγόνα στον ωκεανό φαίνεται οι ευρωπαϊκές κινήσεις αλλά και οι αποφάσεις της κυβέρνησης, μπροστά στο δράμα που βιώνουν για χρόνια τώρα οι πρόσφυγες, οι οποίοι πέρα από τις αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν στα κέντρα φιλοξενίας, αναγκάζονται να επιβιώσουν και από την πανδημία που «θερίζει» την Ευρώπη.

Από τη μια ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου ζητά να ληφθούν και να τηρηθούν άμεσα μέτρα κατά του κοροναϊού, ενώ από την άλλη, παράλληλα, οι πρόσφυγες κάνουν τον δικό τους αγώνα ράβοντας μόνοι τους μάσκες για να προστατευτούν από τον φονικό ιό.

Το πιο πρόσφατο -το οποίο αποτελεί ένα από τα πολλά- δυσάρεστο περιστατικό εκτυλίχθηκε την Τρίτη στη «ζούγκλα» της Μόριας, όπου ένας 16χρονος έχασε τη ζωή του, την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι «παίρνει μπρος» η διαδικασία μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ενώ κάποιες χώρες ωστόσο προσπαθούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια απεγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κάποιες άλλες, παίζοντας το χαρτί της πανδημίας, βρήκαν ευκαιρία να κλείσουν την πόρτα στους ξεριζωμένους.

Την ίδια ώρα ανατριχιαστικές μαρτυρίες σχετικά με την αντιμετώπιση του αιμόφερτου ανήλικου βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, κάνοντας λόγο για ρατσιστικές αντιδράσεις από την πλευρά των ίδιων των διασωστών του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλεί τους πρόσφυγες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για άσυλο ωστόσο αυτές δεν μπορούν να εξεταστούν, καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δε λειτουργεί εξαιτίας… τεχνικών λόγων.

Οι δομές Μαλακάσας και Σιντίκης Σερρών μετά την λήξη της ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε από τις αρχές Μαρτίου και για ένα μήνα αναστολή των διαδικασιών υποβολής ασύλου για τους πρόσφυγες, θα παραμείνουν κλειστές, ενώ αχνοφαίνονται οι… απελάσεις.

Αν και με πρόφαση τον κοροναϊό πολλές χώρες θυμήθηκαν ξαφνικά τα ασυνόδευτα παιδιά στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, η διαδικασία μεταφοράς τους  φαίνεται να καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη λόγω των περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων για την προστασία από την πανδημία.

Η αντιμετώπιση της Ιταλίας απέναντι στους πρόσφυγες και η αντιμεταναστευτική του Σαλβίνι, η οποία έστρωσε στο δρόμο για τα «μπλόκα» κατά των μεταναστών και προσφύγων, ήταν γνωστή.

Η κυβέρνηση αυτή τη φορά όμως αποφάσισε ότι τα λιμάνια δεν είναι ασφαλή λόγω της πανδημίας και για τον λόγο αυτόν δεν θα αφήσουν σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων να δένουν.

Η Βρετανία από πλευράς της, «πάγωσε» τις επανασυνδέσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά με τις οικογένειές τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αιτήσεις ασύλου χωρίς αντίκρισμα

Η περίοδος ισχύος της ΠΝΠ για τη μηνιαία αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου έληξε. Ωστόσο όσοι πρόσφυγες θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο θα δουν αυτή να μένει στα… χαρτιά κι αυτό γιατί λόγω πανδημίας η υπηρεσία παραμένει κλειστή για «τεχνικούς λόγους», όπως ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ως εκ τούτου δεν θα εξετάζονται αυτή την περίοδο της πανδημίας και της ισχύς των περιοριστικών μέτρων τα αιτήματα ασύλου των προσφύγων.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος «αιτήματα δεν θα επανεξεταστούν μέχρι να λειτουργήσει η υπηρεσία» καθώς οι αιτήσεις εξετάζονται με φυσική παρουσία του αιτούντα.

«Υπάρχει όμως το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου» διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε, επίσης, όταν η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στις αιτήσεις που θα κριθούν θα είναι και αυτών που μπήκαν στην Ελλάδα τον μήνα κατά τον οποίο είχε ανασταλεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου λόγω των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στα σύνορα με τον Έβρο.

«Θα κριθούν σε προσωπική βάση και γρήγορα και έτσι πολύ γρήγορα θα ξέρουμε ποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και ποιοι δεν έχουν και θα επιστραφούν πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης.

Κλείνουν δομές – Ερχονται απελάσεις

Κλειστές θα παραμείνουν οι δομές Μαλακάσας και Σιντίκης Σερρών, μετά την λήξη της ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε από τις αρχές Μαρτίου και για ένα μήνα αναστολή των διαδικασιών υποβολής ασύλου για τους πρόσφυγες.

Οι συγκεκριμένες δομές φιλοξενούσαν όσους είχαν «εισέλθει παράνομα στη χώρα το Μάρτιο του 2020» αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των υποθέσεων ατομικά για κάθε πρόσφυγα και μετανάστη και «όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία και θα προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες απέλασης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Για λόγους δημόσιας υγείας οι δύο δομές στη Μαλακάσα και στη Σιντίκη Σερρών θα παραμείνουν κλειστές.

Συνεχίζεται η καραντίνα σε δύο προσφυγικές δομές

Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή για την κατάσταση στις προσφυγικές δομές όπου συνωστίζονται πρόσφυγες και μετανάστες είναι ο έλεγχος της διασποράς του κοροναϊού, καθώς ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι στην παλιά δομή της Μαλακάσας είχε βρεθεί το δεύτερο θετικό κρούσμα (53χρονος Αφγανός) σε κοροναϊό σε ότι αφορά τους πρόσφυγες.

Από το πρωί της Κυριακής η εν λόγω δομή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού είχε εντοπιστεί σε γυναίκα λεχώνα προερχόμενη από την προσφυγική δομή της Ριτσώνας. Ωστόσο στη συγκεκριμένη δομή καταγράφηκαν στη συνέχεια 23 κρούσματα κοροναϊού.

Και η δομή της Ριτσώνας έχει τεθεί για 14 μέρες σε καραντίνα, όπως και της Μαλακάσας.

20.000 άνθρωποι ζουν στην κόλαση εδώ και καιρό

Η ανατριχιαστική μαρτυρία ενός διασώστη του ΕΚΑΒ που παρέλαβε το τραυματισμένο σώμα του 16χρονου πρόσφυγα, ενώ σοκάρει η εικόνα που μεταδίδει τη στιγμή που έφτασε στο σημείο όπου «στέκονται άπραγοι 6-7 αστυνομικοί και δυο αδέσποτα σκυλιά που γλύφουν το αίμα του παιδιού από το δρόμο».

Ο ίδιος περιγράφει ρατσιστικές αντιδράσεις συναδέλφων του κατά τη μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ο »συνάδελφος» έψαχνε με την ησυχία του γάντια για να μη λερώσει τα χέρια του».

«Όσο σημαντικοί είναι οι λόγοι που εγκλωβισμένα παιδιά μαχαιρώνονται καθημερινά στη Μόρια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως το πλήρωμα του ΕΚΑΒ είναι εκεί όχι για να κάνει ρατσιστικές παρεμβάσεις, αλλά παρεμβάσεις διάσωσης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο διασώστης του ΕΚΑΒ, Γιώργος Βαφειάδης.

«Στη Λέσβο 20.000 άνθρωποι ζουν στην κόλαση εδώ και καιρό, κι εμείς ζούμε δίπλα του» καταλήγει.

Μηταράκης: Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης

κυβέρνηση έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης κρουσμάτων κοροναϊού, τόσο για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

28 κρούσματα και κανένας θάνατος

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δομές προσφύγων και μεταναστών λόγω κοροναϊού απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, με θέμα «αναγκαία μέτρα για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στις 38 δομές της χώρας όπου διαμένουν 70.000 αιτούντες άσυλο, τα κρούσματα κοροναϊού είναι 28, ενώ δεν υπάρχει κανένας θάνατος.

Όπως σημείωσε, από τα κρούσματα, τα 5 διαπιστώθηκαν στη Μαλακάσα και τα υπόλοιπα στη Ριτσώνα.

Ο κ. Μηταράκης μίλησε επίσης για την επιτυχία των πρόσφατων μέτρων κατά της «ασύμμετρης» τουρκικής απειλής, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες στα νησιά, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι «περιορισμένες, σχεδόν μηδενικές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος είχε σημειώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως η κατάσταση σε Ριτσώνα και Μαλακάσα είναι ελεγχόμενη.

Τόνισε ωστόσο, ότι «υπάρχουν και σενάρια δύσκολα για τα οποία προετοιμαζόμαστε γιατί μεταναστευτικό και επιδημία δημιουργούν συνθήκες πρωτόγνωρες που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε λίγο χρόνο».

Task Force για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού

Επιτελική ομάδα για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού συστήνει η κυβέρνηση, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τη διεθνοποίηση της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, συστάθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον Γιώργο Κουμουτσάκο, επιτελική ομάδα εργασίας (Task Force) με σκοπό την προβολή των ελληνικών θέσεων στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτελικής Ομάδας Διεθνοποίησης του Μεταναστευτικού πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Γιώργου Κουμουτσάκου με θέματα:

Τη διεθνή προβολή των ελληνικών θέσεων μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης στον Έβρο. Την προετοιμασία ενόψει της έναρξης της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης για τη νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας σε θέματα ασύλου.

Μπλόκο Ιταλίας στους πρόσφυγες

Τα ιταλικά λιμάνια δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή λόγω της επιδημίας του κοροναϊού και δεν θα αφήσουν σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων να δένουν, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Το σχετικό διάταγμα υπέγραψαν οι ιταλοί υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας της κυβέρνησης Κόντε.

Παράλληλα, στο κέντρο μεταναστών της Λαμπεντούζα δεν μπορούν πλέον να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες συνθήκες, με την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων ασφαλείας. Ο δήμαρχος του νησιού Τοτό Μαρτέλο ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να σταλεί πλοίο το οποίο να αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι της Λαμπεντούζα, ώστε να φιλοξενήσει προσωρινά όλους τους μετανάστες που θα αφιχθούν τις επόμενες ημέρες.

150 πρόσφυγες κατευθύνονται στην Ιταλία

Η απόφαση ελήφθη αργά χθες αφού ένα πλοίο που έχει ναυλώσει η γερμανική ΜΚΟ Sea Eye περισυνέλεξε 150 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης και κατευθύνθηκε προς την Ιταλία.

«Για όλη τη διάρκεια της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον εξάπλωση του ιού που προκαλεί την COVID-19, τα ιταλικά λιμάνια δεν μπορούν να εγγυηθούν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χαρακτηριστούν και να προσδιοριστούν ως τόποι ασφάλειας.»

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσδιορίζεται να λήξει στις 31 Ιουλίου, αλλά η καταληκτική ημερομηνία μπορεί να παραταθεί.

Η χθεσινή εντολή φέρει την υπογραφή των υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών καθώς και του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράνζα, ο οποίος προέρχεται από ένα αριστερό κόμμα που πάντοτε στήριζε τις εκστρατείες για προστασία των μεταναστών και των επιχειρήσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Έπειτα από μια σχετική ανάπαυλα στις αφίξεις πλεούμενων με πρόσφυγες από την Αφρική, οι αριθμοί άρχισαν να ανεβαίνουν πάλι τους πρώτους δύο μήνες του έτους, για να πέσουν απότομα τον Μάρτιο, καθώς η Ιταλία επλήγη από την επιδημία του κοροναϊού.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024