Κοροναϊός : Η κυβέρνηση «πάτησε το κουμπί» σε αυστηρότερα μέτρα – Κλειστά διόδια και «τσουχτερά» πρόστιμα
Η επιβολή νέων, αυστηρότερων, μέτρων ήταν καιρό στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, με την κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα να ανακοινώνει «μπλόκο» σε διόδια, λιμάνια και σιδηροδρόμους
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
«Μπλόκο» σε όσους σκόπευαν να… περάσουν το Πάσχα στην επαρχία και τα νησιά της Ελλάδας έβαλε από σήμερα η κυβέρνηση.
Και επειδή μπορεί η μερίδα του λέοντος των Ελλήνων να τηρεί τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας, όμως υπάρχουν και εκείνοι που είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να καταλάβουν την κρισιμότητα της κατάστασης και με την συμπεριφορά τους κινδυνεύουν να γκρεμίσουν όλα όσα έχουμε χτίσει τόσον καιρό, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να… πατήσει το κουμπί σε νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Η επιβολή νέων, αυστηρότερων, μέτρων ήταν καιρό στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, με την κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα να ανακοινώνει «μπλόκο» σε διόδια, λιμάνια και σιδηροδρόμους.
«Μπλόκο» σε διόδια, λιμάνια και σιδηροδρόμους
Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, από σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00, τέθηκαν σε ισχύ σημεία ελέγχου μετακινήσεων σε όλους τους δρόμους της Ελλάδας (διόδια, Εθνικές Οδοί, παράδρομοι, οδικές αρτηρίες εντός πόλεων), ώστε να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα.
«Εξαρχής τονίζουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. Το Πάσχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και τους ηλικιωμένους», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε: «Από τις έξι το απόγευμα σε όλα τα διόδια και οδικά δίκτυα εγκαθίστανται κάμερες ελέγχων της κυκλοφορίας».
Επίσης, επεσήμανε πως «στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασία».
Οι έλεγχοι όπως, είπε θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία θα προχωρά σε έλεγχο όλων των οχημάτων.
Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από και προς τα νησιά. Το μέτρο ισχύει έως και τις 27 του Απριλίου, ενώ η μόνη εξαίρεση είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.
Τσουχτερά πρόστιμα
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «από απόψε το βράδυ εάν γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή θα διπλασιάζεται το πρόστιμο (300 ευρώ), θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφουν στη βάση τους τα αυτοκίνητα».
Τα πρόστιμα αυξάνονται, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους σκοπεύουν να μετακινηθούν ενόψει του Πάσχα. Οι μετακινήσεις θα επιτρέπεται μόνο για αποδεδειγμένο λόγο σε νοσοκομείο ή γιατρό.
Μόσιαλος: H κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε θα αργήσει πολύ να έρθει
Από την άλλη πλευρά, στο ερώτημα για την επόμενη μέρα του lockdown μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της χώρας μας στους διεθνής οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μόσιαλος, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στην πριν την πανδημία εποχή και έκανε λόγο για επιστροφή σε μια κατάσταση μερικής κανονικότητας, η οποία θα εξαρτηθεί από την αποτέλεσμα των μέτρων.
«Όποτε είναι να γίνει αυτό δεν μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε πριν τον κοροναϊό. Θα είναι επιστροφή σε μερική κανονικότητα» είπε ο κ. Μόσιαλος.
«Εγώ πιστεύω ότι και όταν τελειώσει η υπόθεση του κοροναϊού θα δούμε μία νέα κανονικότητα, δεν θα είναι αυτό που είχαμε πριν. Δηλαδή θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις εργασιακές σχέσεις, θα δούμε την εξ αποστάσεως εργασία να κερδίζει πολύ έδαφος, δεν θα χρειάζεται να γίνονται πολλά από αυτά που κάναμε πριν (πολλά άσκοπα συνέδρια, πολλές άσκοπες μετακινήσεις) θα δούμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με διαφορετικό μάτι» πρόσθεσε.
Για το τι θα συμβεί στη χώρα μας συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι «όλα θα εκτιμηθούν με βάση το τι θα κερδίσουμε τις επόμενες 2-3 εβδομάδες».
«Αν όλα πάνε καλά θα εξεταστούν μία σειρά σεναρίων (…) Το αισιόδοξο σενάριο θα προέβλεπε ότι θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε τη νόσο με τον τρόπο που το κάνουμε τώρα, ίσως κάπως καλύτερα. Θα πάρουμε την γνώμη και την εμπειρία άλλων χωρών που σκέφτονται και αυτές μερική αποκλιμάκωση, όχι μέσα στον Απρίλιο όμως, σε καμία περίπτωση» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις