Οι ηρωίδες της Εντατικής με τις μάσκες
Δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλήσεις με τις νοσηλεύτριες της Εντατικής του Ευαγγελισμού. Εκεί στον 3ο όροφο, στη ΜΕΘ-2, όπου δίνονται καθημερινώς πραγματικές μάχες για τη διάσωση ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό
Δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλήσεις με τις νοσηλεύτριες της Εντατικής του Ευαγγελισμού. Εκεί στον 3ο όροφο, στη ΜΕΘ-2, όπου δίνονται καθημερινώς πραγματικές μάχες για τη διάσωση ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό.
Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης αυτό συμβαίνει όχι επειδή τους απαγορεύει κανείς να μιλήσουν, ή επειδή δεν επιθυμούν, αλλά τούτες τις δύσκολες ημέρες βρίσκονται καθημερινώς με αυταπάρνηση – θα έλεγα – στο πλευρό των ασθενών.
Δέκα οκτώ κρεβάτια σε μια πτέρυγα, άλλα τόσα και ίσως και παραπάνω σε άλλη, δεκάδες άλλα κρεβάτια σε άλλες πτέρυγες, ο Ευαγγελισμός πιθανότατα αυτή τη στιγμή να διαθέτει τα περισσότερα κρεβάτια σε εντατικές μονάδες νοσηλείας από άλλα νοσοκομεία.
Επαρκούν; θα πείτε. Μόνο εάν τηρηθούν σχολαστικά τα μέτρα, εάν δηλαδή δεν χαλαρώσουν.
Η Γωγώ, η Λένα και η Μαρία είναι τρεις από τις πολλές νοσηλεύτριες της ΜΕΘ-2 του Ευαγγελισμού. Τρία νέα κορίτσια, με ολοκληρωμένη εκπαίδευση, επαγγελματική αρτιότητα, που έχουν προσληφθεί στο ΕΣΥ με συμβάσεις εδώ και δέκα χρόνια και ουδείς ενδιαφέρεται να τις μονιμοποιήσει.
Τρεις ηρωίδες της Εντατικής που οι ασθενείς τους, εάν τις συναντήσουν κάποια στιγμή έξω από το νοσοκομείο, δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσουν. Και όμως η Γωγώ, η Λένα και η Μαρία βρίσκονται ημέρες δίπλα τους, χαίρονται όταν πάνε καλά, σχεδόν πανηγυρίζουν και φωτογραφίζονται μαζί τους όταν τους αποδιασωληνώσουν, κλαίνε όταν μια μάχη χάνεται, αισιοδοξούν ότι μπορεί να έχασαν τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο.
Και ποιος θα τολμήσει να τους πει το αντίθετο; «Το μυαλό μας είναι συνεχώς στον άνθρωπο και η μόνη μας ανταμοιβή είναι ένα χαμόγελο που εισπράττουμε από τον ασθενή εάν πάνε όλα καλά, ή όταν μας κρατάει σφιχτά το χέρι, σαν να μη θέλει ποτέ να μας το αφήσει. Αυτή είναι η αμοιβή μας» λένε και οι τρεις με ένα στόμα, με μια ψυχή.
Η μία εξ αυτών, η Γωγώ, εμφανίστηκε στο συγκινητικό βιντεάκι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και το αφιέρωσε στις ελληνίδες και στους έλληνες επιστήμονες, ερευνητές, γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς που δίνουν τη μάχη κατά του κοροναϊού εντός και εκτός Ελλάδας: «Νιώθουμε υπερήφανοι και τους ευχαριστούμε» καταλήγει στο μήνυμά της που έστειλε μέσω των σόσιαλ μίντια η Πρόεδρος.
Στο βιντεάκι εμφανίζονται γιατροί και νοσηλευτές από τη χώρα μας και έλληνες γιατροί και νοσηλευτές απ’ όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους και η Γωγώ (ή Γεωργία όπως εμφανίζεται στο βίντεο).
Καμία ή κανείς απ’ αυτούς δεν μιλάνε, αλλά βλέποντάς τους στο βίντεο όντως νιώθεις υπερήφανος που συναντάς έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές στα πέρατα του κόσμου να σώζουν ζωές. Απλώς υπάρχει η υπενθύμιση της Προέδρου ότι «το μεγαλύτερο δώρο ζωής είναι η υγεία, αυτή είναι ο πραγματικός πλούτος». Λόγια που παίρνουν μεγαλύτερη αξία για τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στις Εντατικές.
Η χαρά όταν κάποιος παίρνει εξιτήριο
Η Γωγώ, η Λένα και η Μαρία αλλά και οι υπόλοιπες νοσηλεύτριες των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού προσφέρουν τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο:
«Ωρες παραμένουμε στη ΜΕΘ, μακριά από την οικογένειά μας, με τον κίνδυνο της μόλυνσης να παραμονεύει και με τις μάσκες από την πολλή χρήση να γίνονται ένα με το πρόσωπό μας. Συχνά, όταν κάποια στιγμή βγάζουμε τη μάσκα, μένουν για αρκετή ώρα οι χαρακιές στο μέτωπό μας» λένε. Αλλά για τις νοσοκόμες του Ευαγγελισμού, «η χαρά είναι περίσσια, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε όταν κάποιος από τους ασθενείς μας πάρει το εξιτήριο και φύγει από τη ΜΕΘ».
Γιατί θα πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι μέσα στις ΜΕΘ διεξάγεται ο πραγματικός πόλεμος, με τους ασθενείς να είναι ολομόναχοι, αντιμέτωποι με έναν φονικό ιό και με τη μόνη επαφή που έχουν με τη ζωή (εκείνες τις ώρες που παλεύουν με τον κοροναϊό) να είναι με τις νοσηλεύτριες και με τους γιατρούς.
- «Η γη της ελιάς»: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα
- ΟΗΕ: Το 70% των νεκρών στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά
- Αίγυπτος: Τάφος γεμάτος άθιχτα περιδέραια, βραχιόλια και δαχτυλίδια ηλικίας 3.800 ετών (εικόνες)
- «Φως στο Τούνελ»: Νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Οι αριθμοί του 41ου Μαραθωνίου της Αθήνας 2024 (pics)