Πώς διαβάζουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ
Με καχυποψία διαβάζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ τα σενάρια των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, ιδίως αν η υγειονομική κρίση αποκλιμακωθεί πριν από το καλοκαίρι. Γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ συνδέουν τυχόν εκλογές με νέο μνημόνιο και ο Α. Τσίπρας μιλάει για «νωπή εντολή» του Κ. Μητσοτάκη. Για τυχοδιωκτισμό μιλούν στο ΚΙΝΑΛ
Με καχυποψία διαβάζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ τα σενάρια των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, ιδίως αν η υγειονομική κρίση αποκλιμακωθεί πριν από το καλοκαίρι.
Ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά ξορκίζουν τα εκλογικά σενάρια και μάλιστα το έχουν κάνει σαφές και σε συνεντεύξεις τους όταν κλήθηκαν να τοποθετηθούν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την οικονομία με το πρόγραμμα «μένουμε όρθιοι» μίλησε για «σενάριο επιστημονικής φαντασίας».
Απαξίωσε αυτά τα εκλογικά σενάρια χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» τη «συζήτηση τούτη την ώρα που μετράμε νεκρούς».
Σήμερα, στο βραδινό δελτίο του ΑΝΤ1 ο κ. Τσίπρας πήγε ένα βήμα παραπέρα.
Πρόωρες εκλογές με επίδικο ένα νέο μνημόνιο;
Συνέδεσε αυτά τα σενάρια με τον ερχομό ενός νέου μνημονίου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι όποιος σκέφτεται πρόωρες εκλογές σε συνθήκες πανδημίας «διαπράττει απίστευτο κυνισμό», σημείωσε ότι «θα υποστεί τεράστια ζημιά ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του αν σκέφτονται έτσι».
Ωστόσο έβαλε έναν αστερίσκο αποδίδοντας τα εκλογικά σενάρια στο «αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μας φέρει σε περιπέτειες ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση αυτή την κρίση (σ.σ. εννοώντας την πανδημία)».
Υπό την έννοια αυτή στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα είχε νόημα για την κυβέρνηση μόνο αν αφορούσε το δίλημμα ποιος θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα στην οικονομία και θα είχε ως επίδικο ένα νέο μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι το βασικό μοτίβο της κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι ότι με τα «αποσπασματικά», «ανεπαρκή» και «αντεργατικά» οικονομικά, οδηγεί σε νέο μνημόνιο καθώς δεν δαπανά για να δημιουργήσει προσδοκίες για γρηγορότερη ανάκαμψη.
Ρίσκο και ψευδαίσθηση αυτάρκειας
Ωστόσο στην προέκταση αυτής της ανάγνωσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτουν και την παράμετρο του ρίσκου που ενέχει για την κυβέρνηση καθώς το πολιτικό κόστος και η φθορά της κυβέρνησης θα είναι μεγάλη αν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα νέο μνημόνιο.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα μίλησε για «ψευδαίσθηση αυτάρκειας» του πρωθυπουργού αν στηρίζεται στις παρούσες δημοσκοπήσεις που του δίνουν υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, εμπιστοσύνης των πολιτών και συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπό του.
Αυτό που μάλλον δείχνουν να φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι μιας μορφής πίεση προς την αντιπολίτευση για να προωθηθούν σενάρια συγκυβέρνησης.
Έχει μια σημασία ότι ο κ. Τσίπρας παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προσωπικά επιδεικνύει ένα ισχυρό συναινετικό πρόσωπο άφησε να εννοηθεί ότι δεν διατίθεται να προχωρήσει σε κάτι περισσότερο, λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει νωπή λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Τυχοδιωκτισμός
Την ίδια ώρα και η Φώφη Γεννηματά εναντιώνεται στο σενάριο των πρόωρων εκλογών και μάλιστα σχεδόν τα αποδοκιμάζει με επιθετική ρητορική όπως και ο κ. Τσίπρας.
«Όταν δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να μιλάμε για εκλογές» επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ο στενός της συνεργάτης Χρήστος Πρωτόπαπας μίλησε με ακόμα πιο σκληρά λόγια και χαρακτήρισε τυχοδιωκτισμό τις πρόωρες εκλογές.
«Θα είναι τυχοδιωκτισμός να καταφύγουμε σε εκλογές και μάλιστα διπλές, που θα εντείνουν επικίνδυνα διαλυτικά φαινόμενα» σημείωσε με νόημα ο κ. Πρωτόπαπας.
Κάλπες …ανασυγκρότησης της χώρας
Όπως είχαν γράψει Τα «ΝΕΑ» τα σενάρια των πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο και οι σχετικές εισηγήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αναζωπυρωθεί μετά την πανδημία.
Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, τις ονομάζουν ήδη κάλπες… ανασυγκρότησης της χώρας μετά από έναν καταστροφικό μήνα και με μια επιδημία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις της.
Πριν από την πανδημία υπήρχαν εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές αλλά είχαν περισσότερο χαρακτήρα πολιτικής σκοπιμότητας πχ να «καεί» η απλή αναλογική, καθώς ο εκλογικός νόμος για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής με το κλιμακωτό μπόνους θα τεθεί σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Τώρα πλέον αυτό φαντάζει λεπτομέρεια μπροστά σε αυτά που βιώνει η κοινωνία σε υγειονομικό επίπεδο και αυτά που ετοιμάζεται να ζήσει μετά την καραντίνα σε οικονομικό επίπεδο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις