Task Force υπό τον Κουμουτσάκο για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού
Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην επιτελική ομάδα (Task Force) που συστήθηκε από την κυβέρνηση και ποια η αποστολή της.
Επιτελική ομάδα για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού συστήνει η κυβέρνηση, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.
Προβολή των ελληνικών θέσεων
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τη διεθνοποίηση της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, συστάθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον Γιώργο Κουμουτσάκο, επιτελική ομάδα εργασίας (Task Force) με σκοπό την προβολή των ελληνικών θέσεων στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο.
Στην Επιτελική Ομάδα Διεθνοποίησης προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους οι πρέσβεις ε.τ. Δημήτριος Ράλλης και Αικατερίνη Μπούρα, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζήνων και ο δημοσιογράφος Άγγελος Αθανασόπουλος.
Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι ο Δημήτριος Ράλλης έχει, μεταξύ άλλων, υπηρετήσει ως Πρέσβης της Ελλάδος στο Βερολίνο και ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ε.Ε..
Η Αικατερίνη Μπούρα υπήρξε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ και Πρέσβης της Ελλάδος στο Λίβανο.
Ο Αλέξανδρος Ζήνων, πέραν από Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, διετέλεσε Πρέσβης στις Πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο και στη Ρώμη.
Ο Άγγελος Αθανασόπουλος είναι για χρόνια διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Η πρώτη τηλεδιάσκεψη της επιτελικής ομάδας
Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτελικής Ομάδας Διεθνοποίησης του Μεταναστευτικού πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Γιώργου Κουμουτσάκου με θέματα:
Τη διεθνή προβολή των ελληνικών θέσεων μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης στον Έβρο. Την προετοιμασία ενόψει της έναρξης της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης για τη νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας σε θέματα ασύλου.
Σε αναστολή λειτουργίας η υπηρεσία ασύλου
Υπενθυμίζεται ότι λόγω ττων μέτρων κατά του κοροναϊού παραμένει σε αναστολή η λειτουργία της επιτροπής ασύλου που εξετάζει τα αιτήματα των προσφύγων και ως εκ τούτου όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «αιτήματα δεν θα επανεξεταστούν μέχρι να λειτουργήσει η υπηρεσία» καθώς οι αιτήσεις εξετάζονται με φυσική παρουσία του αιτούντα.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε, επίσης, όταν η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, στις αιτήσεις που θα κριθούν θα είναι και αυτών που μπήκαν στην Ελλάδα τον μήνα κατά τον οποίο είχε ανασταλεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου λόγω των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στα σύνορα με τον Έβρο.
«Θα κριθούν σε προσωπική βάση και γρήγορα και έτσι πολύ γρήγορα θα ξέρουμε ποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και ποιοι δεν έχουν και θα επιστραφούν πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης.
Ελεγχόμενη η κατάσταση και δύσκολα σενάρια
Όσον αφορά την κατάσταση στις δομές της Ριτσώνας και της Μαλακάσας που υπήρξαν κρούσματα κοροναϊού ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι «είναι ελεγχόμενη».
«Οφείλω να δώσε εύσημα στην ΕΛΑΣ και τον ΕΟΔΥ για την άμεση κινητοποίηση και την καλή συνεργασία με το υπουργείο. Έγινε η ιχνηλάτηση πολύ γρήγορα, εντοπίστηκαν οι άνθρωποι και μέσα στους χώρους έγινε η καραντίνα των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με το κρούσμα» σημείωσε.
«Η αστυνομία βοηθάει επίσης ώστε να μην υπάρχει μετακίνηση των διαμενόντων στις δύο αυτές δομές προς τον τοπικό πληθυσμό. Κάποιοι είπαν για γκέτο αλλά αυτή είναι μια ρηχή και ανόητη κριτική γιατί η μη μετακίνηση προστατεύει αμφότερους καθώς ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις. Πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για μη μετακινήσεις» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Ωστόσο είπε ότι «υπάρχουν και σενάρια δύσκολα για τα οποία προετοιμαζόμαστε γιατί μεταναστευτικό και επιδημία δημιουργούν συνθήκες πρωτόγνωρες που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε λίγο χρόνο».
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης από το βήμα της βουλής σήμερα εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης κρουσμάτων κοροναϊού, τόσο για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στις 38 δομές της χώρας όπου διαμένουν 70.000 αιτούντες άσυλο, τα κρούσματα κοροναϊού είναι 28, ενώ δεν υπάρχει κανένας θάνατος.
Όπως σημείωσε, από τα κρούσματα, τα 5 διαπιστώθηκαν στη Μαλακάσα και τα υπόλοιπα στη Ριτσώνα.
Ο κ. Μηταράκης μίλησε επίσης για την επιτυχία των πρόσφατων μέτρων κατά της «ασύμμετρης» τουρκικής απειλής, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες στα νησιά, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι «περιορισμένες, σχεδόν μηδενικές».
- Ανησυχία για την κατάσταση δέντρων στο Άλσος της Νέας Σμύρνης.
- Athens Photo World: Το ετήσιο φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας, επιστρέφει στην Τεχνόπολη
- Ρωσία: Η δολοφονία Κιρίλοφ, το διπλό μήνυμα του Κιέβου και το «πληγωμένο» προφίλ του Βλαντίμιρ Πούτιν
- Καλαμάτα: Στον εισαγγελέα ο 35χρονος που δολοφόνησε τον εργοδότη του – Στο «κάδρο» οικονομικές διαφορές
- H Apple στο στόχαστρο για παραπλανητική «είδηση» που επινόησε η ΑΙ
- Νέα αναβολή για τη δίκη των Σπαρτιατών – Τι συνέβη