Καμπανάκι του ΟΗΕ: «Καταστροφικές» οι συνέπειες της έλλειψης προφυλακτικών
Στη Μαλαισία, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως χώρες παραγωγής προφυλακτικών και καουτσούκ, που είναι η πρώτη ύλη κατασκευής τους, οι πολίτες έχουν τεθεί υπό αυστηρή καραντίνα από τις 18 Μαρτίου έπειτα από μια επανεμφάνιση κρουσμάτων του Covid-19
Μια παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών διαφαίνεται στον ορίζοντα λόγω της παράλυσης πολλών εργοστασίων παραγωγής και δικτύων διανομής τους στον κόσμο εξαιτίας του νέου κοροναϊού, προειδοποιεί σήμερα βασικός κατασκευαστής του τομέα, ενώ ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη βρίσκονται σήμερα σε καραντίνα στα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις που κρίνονται «μη απαραίτητες» έχουν κλείσει σε πολλές χώρες.
Στη Μαλαισία, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως χώρες παραγωγής προφυλακτικών και καουτσούκ, που είναι η πρώτη ύλη κατασκευής τους, οι πολίτες έχουν τεθεί υπό αυστηρή καραντίνα από τις 18 Μαρτίου έπειτα από μια επανεμφάνιση κρουσμάτων του Covid-19.
Η μεγάλη εταιρεία στην Μαλαισία, η οποία κατασκευάζει ένα στα πέντε προφυλακτικά που κυκλοφορούν στον κόσμο, επλήγη σκληρά από τους περιορισμούς αυτούς που έχουν επιβληθεί και αναμένει μείωση κατά 200 εκατομμύρια προφυλακτικά της παραγωγής που έχει υπό φυσιολογικές συνθήκες από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου.
Καθώς και οι άλλες εταιρείες σαν αυτήν στον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες στην κατασκευή και την παράδοση προφυλακτικών, η παγκόσμια προσφορά μειώνεται, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της, Γκοχ Μίαχ Κίατ.
«Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει αναμφιβόλως μια έλλειψη προφυλακτικών», διευκρίνισε ο ίδιος στο AFP. «Αυτή είναι μια μεγάλη πηγή ανησυχίας, καθώς τα προφυλακτικά είναι ένα υγειονομικό είδος πρώτης ανάγκης», πρόσθεσε.
«Την ώρα που πολεμάμε τον Covid-19, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που πρέπει να εξετάσουμε», σημείωσε, εκφράζοντας ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για την προμήθεια προφυλακτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Η εταιρία, η οποία προμηθεύει με προφυλακτικά πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις όπως και ανθρωπιστικά προγράμματα, αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τα τρία εργοστάσιά της στη Μαλαισία όταν άρχισαν να ισχύουν τα αυστηρά μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν στη χώρα.
Ο όμιλος έκτοτε έλαβε άδεια να ξαναρχίσει την παραγωγή, αλλά με το 50% του εργατικού του δυναμικού προς το παρόν.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένη με τη σεξουαλική υγεία και την αναπαραγωγή (UNFPA) σήμανε συναγερμό και προειδοποίησε ότι μπορεί να εξασφαλίσει μόνον το 50 ως 60% των συνηθισμένων παραδόσεων προφυλακτικών λόγω των προβλημάτων που συνδέονται με τον νέο κοροναϊό.
«Το κλείσιμο των συνόρων και τα άλλα περιοριστικά μέτρα προκαλούν προβλήματα στη μεταφορά και την παραγωγή σε πολλές χώρες και περιοχές», δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (FNUAP), το οποίο χρειάστηκε να βρει εκτάκτως νέους παρόχους.
Η υπηρεσία αυτή, η οποία συνεργάζεται με τα προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού, υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η δυνατότητα παράδοσης των προφυλακτικών στις πιο φτωχές και ευάλωτες κοινότητες, σε αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο αν εξαντληθούν τα αποθέματα.
«Μια έλλειψη προφυλακτικών ή οποιουδήποτε μέσου αντισύλληψης μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία των εφήβων κοριτσιών, των γυναικών και των συντρόφων και των οικογενειών τους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκφράζει επίσης φόβους για αύξηση των επικίνδυνων αμβλώσεων και μια έξαρση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και κυρίως του AIDS.
Την ώρα μάλιστα που η παύση της λειτουργίας των εργοστασίων και το κλείσιμο των συνόρων προκαλούν προβλήματα στην προμήθεια προφυλακτικών, η ζήτησή τους δείχνει να απογειώνεται.
Μετά τα μέτρα καραντίνας, η Karex είδε τις παραγγελίες της να αυξάνονται, σύμφωνα με τον Γκοχ. Ινδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι πωλήσεις προφυλακτικών αυξήθηκαν κατά περίπου 30% την εβδομάδα που ακολούθησε της επιβολής καραντίνας στη χώρα αυτή του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων.
Θα σώσει την κατάσταση η Κίνα;
Απέναντι στους κινδύνους για μια έλλειψη, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται ωστόσο από την Κίνα, τη χώρα στην οποία εντοπίστηκε ο νέος κοροναϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου, αλλά τώρα δείχνει να έχει καταφέρει να τον περιορίσει.
Οι κύριοι παραγωγοί προφυλακτικών στην Κίνα ξανάρχισαν την παραγωγή μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για να εμποδιστεί η εξάπλωση της Covid-19 η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 70.000 θανάτους στον κόσμο.
H HBM Protections, η οποία κατασκευάζει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο προφυλακτικά ετησίως, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της επανήλθε στα φυσιολογικά της επίπεδα και ότι σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις κατασκευαστικές της δυνατότητες ως το τέλος του έτους.
Επίσης ο όμιλος Shanghai Mingbang Rubber Products, ο οποίος είναι προσανατολισμένος στην κινεζική αγορά, δήλωσε έτοιμος να αυξήσει τις παραδόσεις προφυλακτικών στο εξωτερικό, αν υπάρξει έλλειψη.
«Αν οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα, συμφωνούμε να εξαγάγουμε περισσότερα», δήλωσε στο AFP o επικεφαλής του ομίλου Κάι Κίτζιε.
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία