Η Fed ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού και ενίσχυσης των προηγουμένων προγραμμάτων της, σε μια προσπάθεια να παράσχει στήριξη 2,3 τρισ. δολαρίων στην οικονομία που βρίσκεται σε κρίση λόγω του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ζερόμ Πάουελ, τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να «παράσχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση και σταθερότητα μπορούμε” στη διάρκεια της περιόδου όπου οι Αμερικανοί μένουν σπίτι για να σταματήσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρέχει κρίσιμη στήριξη για τα προγράμματα, αξιοποιώντας τις εξουσίες της κεντρικής τράπεζας για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τα μέτρα της Fed

Ο ακρογωνιαίος λίθος των σημερινών ενεργειών είναι ένα νέο fund δανεισμού 600 δισ. δολαρίων, για να παράσχει στήριξη στις μεσαίες επιχειρήσεις.

Το σχέδιο αφορά στο να παράσχει τετραετή δάνεια στις επιχειρήσεις, με τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων να αναβάλλονται για ένα έτος.

Τα δάνεια θα προέρχονται από τις τράπεζες, οι οποίες θα διατηρούν ποσοστό 5% και θα πουλήσουν το υπόλοιπο σε μηχανισμό της Fed.

Άλλος ένας διευκολυντικός μηχανισμός που δημιουργήθηκε σήμερα, θα αγοράσει βραχυπρόθεσμα ομόλογα 500 δισ. δολαρίων απευθείας από τις πολιτείες, τις κομητείες και τις πόλεις.

Η Fed δεν θα αγοράζει muni-bonds, δηλώνοντας μόνο ότι θα συνεχίσει να «παρακολουθεί στενά” αυτή την αγορά. Αυτό υποδηλώνει ότι η Fed ίσως αναλάβει δράση στον κλάδο στο μέλλον.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα επέκτεινε άλλον έναν διευκολυντικό μηχανισμό για να ξεκινήσει να αγοράζει νέες εκδόσεις ομολογιακών δανείων με υψηλές αξιολογήσεις.