Σταϊκούρας: Βαθιά ύφεση το 2020, να ριχτούν ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως θα είναι βαθιά το 2020 και εξήγησε πως οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι από 5% έως 10% για την ΕΕ. Επανέλαβε τις προβλέψεις ότι για κάθε μήνα που είναι κλειστή η οικονομία στοιχίζει στη χώρα το 2,5% του ΑΕΠ και πρόσθεσε πως η ανάκαμψη θα έχει σχήμα "U" που θα εκτείνεται και στο 2021.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Την ώρα που έχουν πάρει φωτιά οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι πιέσεις στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας τη Βουλή, ενόψει των αποφάσεων του Eurogroup έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου, πιο φιλόδοξου.
«Είναι σαφές ότι τα μέτρα, αν και ιδιαίτερα χρήσιμα, δεν αρκούν για το μέγεθος μιας τέτοιας δοκιμασίας και για τις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Χρειάζεται να ριχτούν και άλλα ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα γιατί οι ανάγκες της οικονομίας είναι μεγαλύτερες. Αυτή είναι η θέση της χώρας μας για τη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης, της αγοράς εργασίας, των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Σχετικά με την ύφεση παραδέχθηκε πως θα είναι βαθιά το 2020 και εξήγησε πως οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι από 5% έως 10% για την ΕΕ. Επανέλαβε τις προβλέψεις ότι για κάθε μήνα που είναι κλειστή η οικονομία στοιχίζει στη χώρα το 2,5% του ΑΕΠ και πρόσθεσε πως η ανάκαμψη θα έχει σχήμα «U» που θα εκτείνεται και στο 2021.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει και συντάσσεται με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που προτείνουν και πιέζουν για την έκδοση ευρωομολόγου και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί επιπλέον ενέσεις ρευστότητας για την ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις ανάγκες της επόμενης μέρας του κορονοϊού. «Τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με γενναίες αποφάσεις και πράξεις» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στη σημερινή του συνεδρίαση το Eurogroup θα καταλήξει σε μία συνεκτική συμφωνία με ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Συνολικό πακέτο
«Ευελπιστώ σε ένα συνολικό πακέτο, πιο φιλόδοξο και συνεκτικό, που θα αποδεικνύει ότι αυτά τα μέτρα, αυτές οι πολιτικές που θα παρθούν, θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, στην απαρχή ενός στέρεου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και δεν θα είναι κατώτερα των περιστάσεων, ούτε θα δείχνουν ατολμία και απροθυμία», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, με ισχυρή φωνή, συμμετέχει ισότιμα στο Eurogroup, κερδίζει αξιοπιστία, βαθμούς ευελιξίας και αυτοπεποίθηση. Καταθέτει τις προτάσεις της, που βασίζονται σε στέρεα επιχειρήματα και όχι σε ιδεοληπτικά νεφελώματα. Τοποθετείται με σαφήνεια, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτό έπραξε και θα πράττει, όχι με όρους επικοινωνίας αλλά ουσίας».
«Ο εχθρός είναι κοινός, απαιτούνται κοινές, τολμηρές και ουσιαστικές ευρωπαϊκές λύσεις, ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης και απαλλαγμένες από περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας και στις εθνικές οικονομίες και στην ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιόγραφου. Διεκδικούμε επιπλέον ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με την αναδιάταξη και την ενίσχυση του προσεχούς δημοσιονομικού πλαισίου», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις