Στοιχεία – σοκ: 12.000 θέσεις εργασίας «θύματα» του κοροναϊού τον Μάρτιο
Σε χαμηλά εικοσαετίας οι ροές απασχόλησης. Δραματική μείωση των προσλήψεων. Στις 77.044 οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου.
- Σκληροί κακοποιοί οι δύο δραπέτες από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Οι πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα ακόμη περιμένουν τους κατοίκους
- O Μπράιαν Τζόνσον, o πολυεκατομμυριούχος ενάντια στο θάνατο, θέλει να μην πεθάνεις
- Γιατρός σε εφημερία είχε πρώτο περιστατικό για το 2025 την μεθυσμένη κόρη του - Πώς αντέδρασε (βίντεο)
Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Μάρτιο, δίνοντας μια πρώτη εικόνα των καταστροφικών συνεπειών στην αγορά εργασίας από το lockdown λόγω κοροναϊού.
Παρά τα υποστηρικτικά μέτρα της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία έχασε στη διάρκεια του Μαρτίου σχεδόν 42.000 θέσεις εργασίας.
Μόνο το τριήμερο 3-5 Μαρτίου χάθηκαν πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας ( καταγγελίες συμβάσεων, οικειοθελείς αποχωρήσεις).
Αλλες 30.000 χάθηκαν από τις 16 έως τις 20 Μαρτίου μετά το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων. Μόνο στις 16 Μαρτίου, σε μία μέρα δηλαδή, χάθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας
Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον μήνα Μάρτιο 2020 ανήλθαν στις 77.044, μειωμένες κατά 13.880, έναντι του Μαρτίου 2019 που ανήλθαν στις 90.924.
Δραματική μείωση των προσλήψεων
Οπως δείχνουν τα στοιχεία, οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα περιορίστηκαν μετά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των θέσεων εργασίας λόγω του κοροναϊού, αλλά δεν μηδενίζονται.
Μία από τις κύριες αιτίες των δραματικών αυτών επιδόσεων ήταν η μείωση των προσλήψεων κατά 50% σχεδόν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 103.002 από 202.157 στο ίδιο διάστημα πέρυσι.
Αντίθετα, οι αποχωρήσεις τον φετινό Μάρτιο ανήλθαν σε 144.905. Από τις 144.905 συνολικά αποχωρήσεις, οι 67.861 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 77.044 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Μάρτιος 2020 και Μάρτιος 2019, προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 85.276 λιγότερες θέσεις εργασίας, για τον Μάρτιο 2020 (αρνητικό ισοζύγιο -41.903 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (43.373) τον Μάρτιο του 2019.
Το ισοζύγιο Μαρτίου 2020 αποτελεί τη χαμηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου αντίστοιχου μήνα από το 2001 μέχρι σήμερα, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ασυνήθιστα χαμηλή επίδοση ισοζυγίου, για μήνα Μάρτιο, καταγράφεται σε περιβάλλον ειδικών οικονομικών συνθηκών στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 464.236 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 498.590, εκ των οποίων οι 287.579 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 211.011 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους 2020 είναι αρνητικό και διαμορφώνεται στις 34.354 λιγότερες θέσεις εργασίας.
Βρούτσης: Τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, λόγω κορoναϊού, είναι παροδικά
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «είναι παροδικά και καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας να τα αναχαιτίσουμε. Τα αποτελέσματα για τον μήνα Μάρτιο 2020 αποτυπώνουν την αναμενόμενη δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς, παγκόσμιου χαρακτήρα, υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19.»
Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε αρνητικό πρόσημο κατά 41.903 θέσεις εργασίας και έλαβε τη δυσμενέστερη αρνητική τιμή του στις 20 Μαρτίου. Εκτοτε παρουσίασε τάσεις βελτίωσης, γεγονός που αντανακλά την ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων που λάβαμε στην αγορά εργασίας.
«Μέτρα έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά με τα οποία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα μια ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μέτρα τα οποία είναι ήδη γνωστά σε όλους, όπως αποτυπώθηκαν με τις μέχρι τώρα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με κοινό παρανομαστή την ακύρωση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας δείχνοντας τα αντανακλαστικά, την ευαισθησία και την έγκαιρη παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και συνολικά της κυβέρνησης. Μέτρα τα οποία έφεραν αποτέλεσμα και φρέναραν τις ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στην αγορά εργασίας που πήγαιναν να δημιουργηθούν.»
Ο κ. Βρούτσης αναφέρει: «Ταυτόχρονα, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο αποδεικνύουν τη δυναμική αποκλιμάκωσης της ανεργίας που έλαβε χώρα από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και στην Ελλάδα».
«Πράγματι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο του 2020 το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση και ανήλθε στο 16,4% έναντι 18,5% του Ιανουαρίου 2019. Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων, για τον μήνα Ιανουάριο, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% και ανήλθε στα 3.911.640 άτομα, έναντι 3.865.733 άτομα το 2019.»
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, η οποία, ευλόγως, λόγω των δυσμενών, σε παγκόσμια κλίμακα, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, αναμένεται δυστυχώς να ανακοπεί στους επόμενους μήνες. Συνιστά, ωστόσο, μια παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα καθώς η όποια ανακοπή της αποκλιμάκωσης ή αύξησης της ανεργίας θα είναι παροδική και αντιμετωπίσιμη.
«Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε όλον τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας η οικονομία και η αγορά εργασίας δέχονται ισχυρά πλήγματα. Είμαστε όμως εδώ! Με συντονισμένες, ψύχραιμες, υπεύθυνες και καλά στοχευμένες πολιτικές και μέτρα ανακούφισης στηρίζουμε την απασχόληση, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, ώστε την επόμενη μέρα να βγούμε όλοι, μα όλοι, ενωμένοι και έτοιμοι για μια δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας κερδίζοντας το χαμένο έδαφος και να σταθούμε πάλι όλοι μαζί όρθιοι στην πρωτοφανή αυτή δοκιμασία με υγιείς εργαζόμενους, ακμαίες επιχειρήσεις και ζωντανές θέσεις εργασίας», καταλήγει ο κ. Βρούτσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις