Καθηγητής Πνευμονολογίας στο MEGA: Φαίνεται να έχουμε φτάσει στην κορύφωση της επιδημίας
Ο καθηγητής θεωρεί μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας που κατόρθωσε να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς να καταρρεύσει το πολύπαθο σύστημα υγείας
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Για την εξέλιξη της πανδημίας και την πιθανή χαλάρωση των μέτρων μέσα στον Μάιο, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Mag» ο Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Γιάννης Κιούμης
Σύμφωνα με τον κ. Κιούμη, φαίνεται να έχουμε φτάσει στην κορύφωση της επιδημίας οπότε «μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε με την άκρη των χειλιών μας».
Ο καθηγητής θεωρεί μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας που κατόρθωσε να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς να καταρρεύσει το πολύπαθο σύστημα υγείας. Ανέδειξε τη σημασία της ύπαρξης κλινών ΜΕΘ, καθώς, όπως είπε, «η επιδημία κρίνεται στα κρεβάτια των ΜΕΘ και όχι των θαλάμων».
Για την άρση των μέτρων υποστήριξε πως αυτή πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και σταδιακά, καθώς οποιοδήποτε βιαστικό μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη της επιδημίας. Μάλιστα, δήλωσε πως η χαλάρωση πρέπει να ξεκινήσει μετά τις 27 Απριλίου ή μέσα στο Μάιο. Το κριτήριο για την έναρξη της χαλάρωσης θα είναι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Την άρση πρέπει να ακολουθήσουν μαζικά τεστ για τον έλεγχο της επιδημίας.
Σχολίασε επίσης την απόφαση της Ιερά Συνόδου που θέλει τους ναούς να παραμένουν ανοιχτοί για δύο ώρες μετά την τέλεση των Ακολουθιών καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ μετά την ακολουθία της Αποκαθήλωσης τη Μεγάλη Παρασκευή, θα παραμείνουν ανοικτοί για τέσσερις ώρες. Κατανοεί, όπως λέει, το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων, εν τούτοις χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συνιστά στους πιστούς να το αποφύγουν.
Για το άνοιγμα των σχολείων υποστήριξε πως για να γίνει επαναφορά στην πραγματικότητα χρειάζεται ρίσκο, καθώς δεν υπάρχει μεθοδολογία ή αλγόριθμος. Ωστόσο, απαιτούνται προσεκτικά και σταδιακά βήματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις