Κοροναϊός: 83 νεκροί, 1.884 κρούσματα στην Ελλάδα – Αισιόδοξα μηνύματα από τις ΜΕΘ
Η ενθαρρυντική είδηση από τον Ευαγγελισμό.
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων κοροναϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 83 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα 1884 κρούσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν καταγραφεί 2 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας να φτάνει τους 83 (60 άνδρες και 23 γυναίκες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 87% είχε κάποιο επικείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Μήνυμα αισιοδοξίας από τις ΜΕΘ
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 84 ασθενείς στην Ελλάδα, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 20% αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 14 ασθενείς έχουν εξέλθει από την εντατική. Επίσης το 77% αυτών πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι από τον Ευαγγελισμό δόθηκε η ενημέρωση ότι από σύνολο 39 διασωληνωμένων στο νοσοκομείο έχουν αποσωληνωθεί οι 17 και επίσης 4 από αυτούς έχουν πάρει εξιτήριο σήμερα ενώ άλλοι 6 είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά διότι στον Ευαγγελισμό υπάρχει η πιο μεγάλη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τι συμβαίνει με τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό
Ο καθηγητής επανήλθε στο ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, τόσο ο ΠΟΥ, όσο όμως και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων επανέλαβαν πως η γενικευμένη χρήση μασκών από το κοινό «δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα».
Όπως είπε, ο ΠΟΥ επεσήμανε τους κινδύνους μετάδοσης του ιού από την λάθος χρήση της μάσκας. Υπάρχουν κίνδυνοι όπως είπε να μολυνθεί κανείς χωρίς να θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, σημείωσε πως δημιουργείται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών και η αποστασιοποίηση.
Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών. Επανέλαβε λοιπόν πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.
Ο λοιμωξιολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς. Ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε πως η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κοροναϊό θα ανακοινωθεί επίσημα σήμερα, Πέμπτη.
Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα τεστ κοροναϊού
Αναφερόμενος στα εργαστηριακά τεστ για τον κοροναϊό , ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως για την «επιβεβαίωση της νόσου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί». Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε όσους προβληματίζονται για τη διενέργεια τεστ σε υγιή πληθυσμό από πολλές χώρες του εξωτερικού. «Τα πολλά τεστ αφορούν και νεαρούς και αυτό διαστρεβλώνει τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της νόσου» σημείωσε. Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως κατά τη διάρκεια της επώασης της νόσου, όλα τα τεστ θα βγουν αρνητικά.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε πως ο μαζικός έλεγχος 10 εκατομμυρίων πολιτών θα ήταν αδύνατος, αλλά και λανθασμένος, υπό την έννοια πως θα οδηγούσε σε λάθος σπατάλη πόρων. Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τεστ σε πιο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, στο άμεσο μέλλον με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό.
Όπως είπε, ο σκοπός είναι να «τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού και του τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας».
Ωστόσο, για την ώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως στην Ελλάδα παραμένουμε στη φάση του μετριασμού. «Σε αυτή τη φάση η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ». Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η θνησιμότητα από τον κοροναϊό όπως καταγράφεται έχει δείξει σημαντικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες. «Στην πατρίδα μας εξακολουθεί να παραμένει στα πλαίσια του αναμενόμενου σε αυτή την περίοδο του έτους», είπε και τόνισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων, που τηρούν τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στον κοροναϊό .
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις