Κοροναϊός : Η Ελλάδα αντιμέτωπη με το μεγάλο στοίχημα στη μάχη ενάντια στην πανδημία
Αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα -και ίσως ένα από τα τελευταία- στοιχήματα της μεγάλης και πολύ επιτυχημένης μάχης που δίνει με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα -και ίσως ένα από τα τελευταία- στοιχήματα της μεγάλης και πολύ επιτυχημένης μάχης που δίνει με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα.
Η χώρα μας, που κάθε ημέρα αναφέρεται ως παράδειγμα προς μίμηση στα διεθνή ΜΜΕ για το πως έχει αντιμετωπίσει τον φονικό ιό, σε αντίθεση με άλλες μεγαλύτερες και σίγουρα πιο πλούσιες χώρες που έχουν αποτύχει παταγωδώς, καλείται να βάλει και να κερδίσει ένα ιστορικό στοίχημα. Αυτό του Πάσχα.
Το Πάσχα θα είναι ένα ιστορικό τεστ για τις ικανότητες των Ελλήνων που συνήθως μαζεύονται με τις μεγάλες οικογένειές τους αυτή την περίοδο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα «Μένουμε στο Σπίτι», ώστε να συνεχίσει να παραμένει επίπεδη η καμπύλη, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο Independent συνοψίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον δύσκολο δρόμο που καλούμαστε να διαβούμε το επόμενο 10ημερο.
Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος των αυστηρότερων μέτρων που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, βάζοντας ουσιαστικά μπλόκο σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια, με τους αυστηρούς ελέγχους, αλλά και τα πρώτα πρόστιμα να πέφτουν ήδη.
Οι ισορροπίες εξάλλου είναι πάρα πολύ εύθραυστες. Κάτι που μας υπενθυμίζουν περιστατικά όπως αυτό που συνέβη απόψε στη Λάρισα, όπου σε οικισμό Ρομά 20 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό. Άμεσα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε καραντίνα τον οικισμό, ωστόσο υπάρχουν μεγάλοι φόβοι για τη διασπορά του φονικού ιού.
Έτσι, με τα θετικά μηνύματα να έρχονται από παντού γίνεται κατανοητό ότι τηρώντας τα μέτρα και κατά τη διάρκεια του Πάσχα και μέχρι το τέλος τους, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στις 27 Απριλίου, η επόμενη μέρα θα έχει μόνο θετικά μηνύματα να μας φέρει.
Σε αντίθετη περίπτωση τα παραδείγματα είναι πολλά και είναι όλα τραγικά…
Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τις εκκλησίες
Όσον αφορά στις εκκλησίες, όπου υπήρξε αλαλούμ αναφορικά με το αν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα, κάτι που τελικά διαψεύστηκε τόσο από την πολιτική όσο και από τη θρησκευτική ηγεσία της χώρας μας, επικρατεί ακόμα προβληματισμός.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να προβληματίζεται σχετικά με τον συνωστισμό πιστών τις ώρες που οι εκκλησίες θα είναι «ανοιχτές», παρά το γεγονός ότι άπαντες προτρέπουν τους πιστούς να μην το κάνουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του MEGA, Γιάννη Χρηστάκου, υπήρξε διαβούλευση της κυβέρνησης με την ηγεσία της εκκλησίας, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στον πρωθυπουργό τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στους πιστούς ότι οι εκκλησίες δεν θα είναι ανοιχτές για εκείνους και ότι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα
Ακόμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση, ειδικά στις μέρες που έρχονται, να ζήσουμε εικόνες με αστυνομικούς να μπαίνουν σε εκκλησίες, όπου θα έχουν μαζευτεί 10 ή 20 άνθρωποι και να αρχίσει να κόβει πρόστιμα.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμη να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Αστυνομικοί ακόμα και έξω από τις εκκλησίες
Ακόμα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο στην εφημερίδας «Το Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλο, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν αστυνομικοί σε όσες περισσότερες εκκλησίες γίνεται, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις πολιτών και οι μικρές περιφορές επιτάφιων.
Όπως σημείωσε στο MEGA «μιλάμε για 13 χιλιάδες εκκλησίες, δεν μπορούν να δοθούν τόσοι αστυνομικοί. Ωστόσο θα γίνει στους μεγαλύτερους ναούς, εκεί που υπάρχουν καταγγελίες για συγκεντρώσεις πιστών, ή ιερείς που έχουν πει ότι έχουν σκοπό να ανοίξουν τις εκκλησίες. Και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει σχετικές καταγγελίες πολιτών».
88 νεκροί στην Ελλάδα και 1.955 συνολικά
Πάντως όσον αφορά στη χώρα μας μετράει 1.955 κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων τα 71 είναι του τελευταίου εικοσιτετραώρου.
Ακόμα, οι θάνατοι έχουν αγγίξει τους 88, με τους πέντε εξ αυτών να είναι την τελευταία ημέρα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παραμένουν 79 άνθρωποι. O μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 67 έτη, εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες. Το 77% εξ αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 77 ετών και άνω.
Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Λάρισα
Ωστόσο, όσα θετικά και αν γραφτούν, οι κίνδυνοι παραμονεύουν στη γωνία.
Συγκεκριμένα, σε καραντίνα τέθηκε, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, ο οικισμός Ρομά στη Λάρισα μετά τη διαπίστωση δεκάδων κρουσμάτων κοροναϊού για λόγους δημόσιας υγείας.
Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.
Σημειώνεται πως στον συγκεκριμένο οικισμό, την Τετάρτη, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού και αμέσως οι Αρχές ξεκίνησαν την ιχνηλάτηση των επαφών του. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα προκύπτει δυστυχώς ότι τουλάχιστον 13 ακόμη άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον κοροναϊό, θέτοντας σε συναγερμό την Πολιτική Προστασία, η οποία κήρυξε τον οικισμό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στον συγκεκριμένο οικισμό διαβιούν περίπου 3.000 άνθρωποι και η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί φόβους επιδημικής έξαρσης.
Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας
Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτιση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη αποφασίζεται:
- Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας.
- Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης .
- Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
- Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.
- Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.
Σε πλήρη ύφεση η μεταδοτικότητα στην Ελλάδα
Η σημαντική αυτή διαπίστωση προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων (MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis) του Imperial Gollege, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μελέτη, και με την ιδιότητα τού μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
«Στη μελέτη μας φαίνεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε κατακόρυφη πτώση των μολύνσεων από κοροναϊό στις 23 Μαρτίου, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το λοκντάουν. Από την ίδια μέρα φαίνεται ότι και η μεταδοτικότητα του ιού είναι σε πορεία συρρίκνωσης, σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ σημαντική μείωση εμφάνισης κρουσμάτων προηγήθηκε στις 1Ο Μαρτίου, με το κλείσιμο των σχολείων».
Αν αναστραφεί τώρα το lockdown η επιδημία θα αναζωπυρωθεί
Εντυπωσιακό, λέει ο κ. Μαγιορκίνης είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με τη Γερμανία, η οποία έχει κάνει εκτεταμένα τέστ, και ακόμη δεν έχει περάσει σε ύφεση, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση, και τα μέτρα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει αυτή η μελέτη, τονίζει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος, είναι ότι αν αναστραφεί το λοκντάουν σε αυτή τη χρονική περίοδο, η επιδημία θα αναζωπυρωθεί, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο κόσμος, και να μην πάρει θάρρος από την καλή πορεία που διανύουμε.
«Στις 28 Μαρτίου είχατε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν τα νούμερα συνεχιστούν σε αυτούς τους ρυθμούς, ίσως σε τρεις εβδομάδες, μπούμε σε ύφεση. Σήμερα 13 μέρες μετά φαίνεται ότι αυτή ήρθε νωρίτερα;», προκύπτει εύλογα το ερώτημα. Στις 28 Μαρτίου είχα αναφερθεί σε ύφεση του συνολικού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα, απαντά ο κ. Μαγιορκίνης. «Σήμερα βλέπουμε ότι η μεταδοτικότητα έπεσε αρκετά νωρίς, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι ακόμα πιο αισιόδοξος».
Lockdown και κλείσιμο σχολείων τα πιο αποτελεσματικά μέτρα
Όσον αφορά την Ιταλία ο επίκουρος καθηγητής αναφέρει ότι ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς, παρόλο που έχει αρχίσει να περνάει σε φάση συρρίκνωσης. «Είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από την Ισπανία, η οποία είναι ακόμη σε φάση σταθεροποίησης (σσ: η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με σταθερό ρυθμό).
Η Γαλλία μπαίνει πιο αργά από την Ισπανία σε φάση σταθεροποίησης, ενώ η Αγγλία θα αργήσει να μπει σε ύφεση». Ανησυχητική φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ότι είναι η πορεία της Σουηδίας, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη σε λοκ ντάουν, δεν έχουν κλείσει σχολεία, και απλά έχουν ληφθεί μέτρα αυτοαπομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.
«Συνολικά η μελέτη δείχνει ότι τα δύο πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι το κλείσιμο των σχολείων και το λοκντάουν».
Tα αποτελέσματα της μελέτης που είναι σε εξέλιξη και διεξάγεται από τέλη Φεβρουαρίου σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και Ην. Βασίλειο, θα ανανεώνονται εβδομαδιαίως, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις