Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η δημόσια Υγεία, η παρακαταθήκη της κυβέρνησης και η αχίλλειος πτέρνα του ΕΣΥ

Κοροναϊός : Η δημόσια Υγεία, η παρακαταθήκη της κυβέρνησης και η αχίλλειος πτέρνα του ΕΣΥ

Γιατί το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι «το σύστημα υγείας θα είναι σαφώς καλύτερο την επόμενη μέρα» του κοροναϊού. Τι απαντούν οι γιατροί και γιατί καταγγέλλουν κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο θέμα των προσλήψεων. Η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού είναι η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος υγείας λένε οι γιατροί

Η κυβέρνηση δεν φείδεται καλών λόγων για το δημόσιο σύστημα υγείας και διαβεβαιώσεων ότι το ΕΣΥ θα είναι καλύτερο την επόμενη μέρα της πανδημίας του κοροναϊού.

Ωστόσο παραμένει η απόσταση μεταξύ λόγων και έργων, σύμφωνα τουλάχιστον σε όσα λένε οι ίδιοι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των δημοσίων νοσοκομείων.

Παρακαταθήκη

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι σε πολύ σύντονο χρονικό διάστημα «καταφέραμε ως χώρα και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις του παρελθόντος, καλύψαμε ελλείψεις, προσφέραμε νέες υπηρεσίες, ανοίξαμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φέραμε καινούργιο εξοπλισμό, στελεχώνουμε το Σύστημα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας».

Μάλιστα ο κ. Κοντοζαμάνης, είπε πως όλα αυτά δημιουργούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον, διότι μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας τα έχει πάει καλά.

«Ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και αυτό καταδεικνύεται καθημερινά στην περίπτωση του κοροναϊού» πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.

Εξέφρασε δε, την βεβαιότητα ότι μετά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε θα έχουμε ένα «πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό και, πιο σύγχρονο σύστημα υγείας» και τόνισε ότι θα αποτελούν παρελθόν οι αναμονές για μια κλίνη ΜΕΘ, όπως συνέβαινε την περίοδο της γρίπης.

Το σύστημα υγείας καλύτερο την επόμενη μέρα

Υπογράμμισε ακόμη, ότι «το σύστημα υγείας θα είναι σαφώς καλύτερο την επόμενη μέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος, επαναλαμβάνοντας ότι κανένας πολίτης δεν έχει πληρώσει ούτε πρόκειται να πληρώσει στο μέλλον για υπηρεσία που σχετίζεται με τον κοροναϊό.

Πρόσθεσε ότι «αυτή η κρίση μας δίνει και την εμπειρία και τα εργαλεία προκειμένου να φτιάξουμε το σύστημα υγείας το οποίο θέλουμε να έχουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.500 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.

Σε ότι αφορά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ αυτά –σύμφωνα με τον κ. Πέτσα- έχουν αυξηθεί από τα 565 -που ήταν πριν από δυόμιση μήνες- στα 952.

Παραπλανητικές εντυπώσεις

Βέβαια τα στοιχεία αυτά μπορεί να δημιουργούν την αίσθηση ότι σε ποσοτικό επίπεδο γίνονται βήματα μπροστά ωστόσο δεν αποδίδουν την πραγματική κατάσταση και σε κάθε περίπτωση δημιουργούν και παραπλανητικές εντυπώσεις.

Για παράδειγμα στις ΜΕΘ συγκαταλέγονται ακόμα και αυτές που η κυβέρνηση μισθώνει στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ αποκλειστικά για τις ανάγκες της πανδημίας οι πραγματικά διαθέσιμες ΜΕΘ για τα κρούσματα κοροναϊού κυμαίνονται γύρω στις 250 σύμφωνα με τις πρόσφατες διευκρινίσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού –πέραν του ότι δεν πρόκειται στο σύνολό τους για μόνιμες θέσεις- δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ειδικότητες του προσωπικού που προσλαμβάνεται.

Όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι γιατροί και ανέδειξαν στις κινητοποιήσεις τους στις 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σε κάθε νοσοκομείο υπάρχουν δεκάδες κενά σε ειδικότητες όπως πχ εντατικολόγοι που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ.

Μεθόδευση

Μάλιστα η Ένωση των Γιατρών των Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) απάντησε στα περί προσλήψεων λέγοντας ότι «διαφωνεί κατηγορηματικά με την κυβερνητική μεθόδευση αντί να γίνονται οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία να υπογράφονται ολιγόμηνης διάρκειας συμβάσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών από ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους».

«Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει η οργάνωση και στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να γίνει με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις απαραίτητες ειδικότητες (κατά κύριο λόγο εντατικολογία, πνευμονολογία και παθολογία) καθώς και μόνιμη πρόσληψη του αντίστοιχου απαιτούμενου παραϊατρικού προσωπικού» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω αριθμοί που δίνει η κυβέρνηση υπολείπονται κατά πολύ τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των υγειονομικών του ΕΣΥ θεωρούν απαραίτητα για την κάλυψη των κενών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Καθώς μιλούν για την ανάγκη 3500 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ και κενές οργανικές θέσεις σε 6000 γιατρούς και 30000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Αχίλλειος πτέρνα η έλλειψη προσωπικού

Άλλωστε, σε αντίθεση με την εικόνα που δίνει το υπουργείο Υγείας πως όλα πάνε καλά στα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα Υγείας, η εικόνα που δίνει το ίδιο το προσωπικό των ΕΣΥ είναι εντελώς διαφορετική.

Όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ του MEGA η έλλειψη υλικού και προσωπικού είναι η αχίλλειος πτέρνα των εργαζόμενων στα ελληνικά νοσοκομεία, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, καταφέρνουν να συγκρατήσουν την πανδημία.

Μικρές μάχες στον καθημερινό πόλεμο με τον κορωνοϊό κερδίζουν οι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της χώρας. Οι ίδιοι μιλούν στο MEGA για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, καθώς δε διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να προστατευτούν.

Με τις ελλείψεις να τους προκαλούν μεγάλη ανασφάλεια και να νιώθουν ότι ρίχνονται στη μάχη χωρίς όπλα, οι εργαζόμενοι στα ελληνικά νοσοκομεία υπενθυμίζουν ότι είναι οι πρώτοι που μολύνονται με κορωνοϊό.

Ήδη, στην Κοζάνη διαπιστώθηκε θετική στον ιό μία νοσηλεύτρια της παθολογικής κλινικής. Από την ιχνηλάτηση βρέθηκαν θετικές και δύο βοηθοί θαλάμου.

Στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας,  θετικό ήταν το δείγμα μίας νοσηλεύτριας από τα χειρουργεία. Οι νοσούντες τίθενται εκτός μάχης, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι ελάχιστοι.

Must in

«Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση με τις τιμές στο ρεύμα - «Τρέχουν» να προλάβουν τα χειρότερα

Σε αναμμένα κάρβουνα για επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπόσχεται στήριξη στους καταναλωτές. Συναγερμός για τους δείκτες που «κοκκινίζουν».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024