Πιέσεις αντιπολίτευσης ενόψει Eurogroup – Η στάση της κυβέρνησης
Να μην μείνει παρατηρητής κάλεσε τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Να θέσει βέτο ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης. Αλλαγή πορεία της Ευρώπης ζήτησε η Φώφη Γεννηματά. Την κρίση θα την πληρώσουν οι λαοί εκτίμησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Την ελπίδα του για μια απόφαση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εξέφρασε ο Χ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι η Ελλάδα συντάσσεται με τις χώρες που θέλουν ευρωομόλογο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Την ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου, πιο φιλόδοξου, που θα είναι «με το μάτι στον κοροναϊό και το βλέμμα στην οικονομία», όπως είπε χαρακτηριστικά, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας, σε σύντομη παρέμβασή του, τη Βουλή, σχετικά, ενόψει των αποφάσεων του Eurogroup, για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κοροναϊού.
Χρειάζονται πιο ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα
«Είναι σαφές ότι τα μέτρα, αν και ιδιαίτερα χρήσιμα, δεν αρκούν για το μέγεθος μιας τέτοιας δοκιμασίας και για τις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Χρειάζεται να ριχτούν και άλλα ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα γιατί οι ανάγκες της οικονομίας είναι μεγαλύτερες. Αυτή είναι η θέση της χώρας μας για τη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης, της αγοράς εργασίας, των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Η Ελλάδα συντάσσεται με την έκδοση ευρωολόγου
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει και συντάσσεται με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που προτείνουν και πιέζουν για την έκδοση ευρωομολόγου και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί επιπλέον ενέσεις ρευστότητας για την ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις ανάγκες της επόμενης μέρας του κοροναϊού.
«Τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με γενναίες αποφάσεις και πράξεις» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι στη σημερινή του συνεδρίαση το Εurogroup θα καταλήξει σε μία συνεκτική συμφωνία με ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ευελπιστώ σε πακέτο αλληλεγγύης
«Ευελπιστώ σε ένα συνολικό πακέτο, πιο φιλόδοξο και συνεκτικό, που θα αποδεικνύει ότι αυτά τα μέτρα, αυτές οι πολιτικές που θα παρθούν, θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, στην απαρχή ενός στέρεου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και δεν θα είναι κατώτερα των περιστάσεων, ούτε θα δείχνουν ατολμία και απροθυμία», τόνισε και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα, με ισχυρή φωνή, συμμετέχει ισότιμα στο Eurogroup, κερδίζει αξιοπιστία, βαθμούς ευελιξίας και αυτοπεποίθηση. Καταθέτει τις προτάσεις της, που βασίζονται σε στέρεα επιχειρήματα και όχι σε ιδεοληπτικά νεφελώματα. Τοποθετείται με σαφήνεια, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτό έπραξε και θα πράττει, όχι με όρους επικοινωνίας αλλά ουσίας».
Δεν υπάρχουν μόνιμα καταφύγια για βουβάλια και βατράχια
Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε ακόμα για «σημαντικές, τολμηρές, φιλόδοξες λύσεις» συμπληρώνοντας ότι «ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν, ούτε για βατράχια αλλά ούτε για βουβάλια».
«Ο εχθρός είναι κοινός, απαιτούνται κοινές, τολμηρές και ουσιαστικές ευρωπαϊκές λύσεις, ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης και απαλλαγμένες από περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας και στις εθνικές οικονομίες και στην ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιόγραφου. Διεκδικούμε επιπλέον ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με την αναδιάταξη και την ενίσχυση του προσεχούς δημοσιονομικού πλαισίου», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Τσακαλώτος: Ο Σταϊκούρας να μην μείνει παρατηρητής στο Eurogroup
Να διεκδικήσει και να πάρει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο σημερινό Eurogroup καλεί τον υπουργό Οικονομικών ο αρμόδιος τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύτηκε τον Νοέμβρη του 2019 απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει στην άρση προστασίας της κύριας κατοικίας στα τέλη Απριλίου 2020. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση, αντίθετα είχε συμφωνήσει για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος που θα περιλάμβανε προστασία της κύριας κατοικίας. Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα. Τώρα, με την κρίση του Covid-19, καλέσαμε την Ν.Δ. να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Όμως σε πολλά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι αυτό δεν θα γίνει καθώς οι θεσμοί αντιδρούν» σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.
Καλεί επίσης τον κ. Σταϊκούρ «να συνταχθεί με τον ευρωπαϊκό νότο και να τοποθετηθεί υπέρ των όσων διεκδικούν Ιταλία και Ισπανία. Αντιτασσόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια να ταχθεί με τα συμφέροντα της χώρας, να μιλήσει για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, και να επιμείνει η όποια παροχή ενίσχυσης στις χώρες να είναι χωρίς μνημονιακούς όρους και δεσμεύσεις».
«Ο κ. Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η κυβέρνηση από την μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες. Αν ο κ. Σταϊκούρας αλλάξει ρότα θα έχει σε αυτό την στήριξή μας. Αν όχι, εκείνος και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη» πρόσθεσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Φώφη Γεννηματά: Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας τώρα
«Χρειάζεται αλλαγή πορείας, ναυάγιο θα σημαίνει τορπίλη στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην Ελλάδα επιβάλλεται σθεναρή κοινή στάση για την υποστήριξη των αναγκαίων τολμηρών αποφάσεων», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδος.
H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «η εξοργιστική εικόνα του πρόσφατου Eurogroup και η κατακραυγή του κόσμου, να τους συνεφέρει όλους, και σήμερα να υπάρξει θετική κατάληξη, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία σε κάθε κράτος μέλος».
Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως «χρειάζονται τολμηρές και πέρα από τα συμβατικά μέτρα αποφάσεις». «Να μην καταρρεύσουν μέσα στην κρίση οι επιχειρήσεις και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Αλλά και μετά την κρίση για την επανεκκίνηση των οικονομιών. Με νέο χρήμα, χωρίς μνημόνια και διόγκωση του δημοσίου χρέους των χωρών», προσέθεσε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ οι συντηρητικές αντιλήψεις για τη διαρκή λιτότητα και τα ασφυκτικά δημοσιονομικά προγράμματα ανήκουν στο παρελθόν.
«Δεν πιστεύω να υποστηρίζει κανείς ακόμη ότι για το 2021 είναι δυνατόν να μας ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%», σημείωσε.
Βαρουφάκης: Χωρίς βέτο μπαίνει ταφόπλακα στην ανάκαμψη
«Εάν η κυβέρνηση δεν θέσει βέτο στο «Eurogroup» και συμφωνήσει με όσα μας είπε πριν λίγο εδώ στη βουλή ο κ. Σταϊκούρας, θα έχει βάλει ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες ανάκαμψης της χώρας μας και θα την οδηγήσει σε χειρότερη οικονομική κρίση από αυτή του 2011» τόνισε μεταξύ άλλων σε παρέμβαση του στη βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ενημέρωση του σώματος από τον υπουργό Οικονομικών για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιστορικής σημασίας καθώς σήμερα κρίνεται αν η ΕΕ θα έχει μέλλον ή όχι.
Ωστόσο υπάρχει μια ασύλληπτη ανευθυνότητα από πλευράς της και ολιγωρία, καθώς δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το βασικό σφάλμα της που ξεκίνησε το 2010. Υπάρχει – σημείωσε – κάτι χειρότερο από μια μη απόφαση στο σημερινό Eurogroup, η απόφαση με τον ESM ως νεκροθάφτη της ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια αμοιβαιοποίηση του χρέους της ΕΕ, όχι έναν ESM που θα οδηγήσει σε ντόμινο καταρρεύσεων.
Θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος – θα προκληθεί κρίση πείνας
Το παιχνίδι όμως του ευρωομολόγου δυστυχώς έχει ήδη πουληθεί, οπότε ακόμα και χωρίς μνημονιακά προαπαιτούμενα στον ESM θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε του χρόνου σε μια δημοσιονομική προσαρμογή και λιτότητα που θα είναι χειρότερη από αυτήν του 2011.
Με μια τέτοια πιθανή έκβαση, τόνισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, μπορεί να μην έχουμε τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία, όμως θα τους έχουμε από την πείνα. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων θα οδηγηθούμε σε μια πραγματική κρίση πείνας. Θα θέσει λοιπόν ο κ. Σταϊκούρας σήμερα βέτο, μιας και ο κ. Κόντε θα υποχωρήσει όπως έκανε ήδη ο κ. Μακρόν;
Αν συμφωνήσει σήμερα ο κ. Σταϊκούρας θα έχει βάλει ταφόπλακα στην οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης της χώρας και θα έχει συμβάλει στην διάλυση της ΕΕ. Μια αργή και βασανιστική αποδόμηση της ΕΕ όπου ο λαός μας θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην χρεοδουλοπαροικία και περισσότερα μας θα φεύγουν στο εξωτερικό.
Ανοησίες τα σχήματα ειδικού σκοπού
Και συμπλήρωσε: Επιπλέον τα διάφορα οχήματα ειδικού σκοπού που προτείνονται τώρα είναι ανοησίες, η ΕΚΤ πρέπει να εκδώσει και να εγγυηθεί ένα ομόλογο ύψους 1 τρις και διάρκειας 30 ετών, ώστε να κερδίσουμε χρόνο μέχρι τότε και να αποφασίσουμε για την ομοσπονδοποίηση.
Αν δεν μπορούμε σήμερα να αποφασίσουμε κάτι τέτοιο με προοπτική 30 ετών η ΕΕ θα διαλυθεί. Το βέτο λοιπόν και η υπεύθυνη ανυπακοή είναι ο μόνος δρόμος για την διάσωση της ΕΕ και την επιβίωση της χώρας μας. Κι εμείς θα το στηρίξουμε, δεν θα φωνάζουμε «βάστα Χούκστρα» όπως κάνατε εσείς το 2015.
Παράλληλα έχει σημασία εσείς να ρίξετε τώρα και την τελευταία ρανίδα των πυρομαχικών σας στη μάχη της κρίσης του κοροναϊού αλλιώς το αναγκαίο ποσό διαρκώς θα αυξάνει εκθετικά. Όχι όμως από το «μαξιλαράκι» του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αγκάθια γιατί είναι ένα μνημονιακό δάνειο. Αξιοποιείστε όμως αυτή την εξαιρετική ευκαιρία για να πετάξετε στα σκουπίδια τις ανόητες μνημονιακές δεσμεύσεις της προκαταβολής φόρου φερ’ ειπείν, παγώστε άμεσα τον «Ηρακλή» που ήδη πέθανε.
Μην εμμένετε στην ανεύθυνη λογική του μνημονιακού δικομματισμού ότι με κάποια διαπραγμάτευση κάποιων όρων θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να σκίσετε εσείς, τα μνημόνια.
Η κυβέρνηση συνθηκολογεί
Και ο κ. Βαρουφάκης κατέληξε λέγοντας: Δυστυχώς όμως ο κ. Σταϊκούρας ήδη απεμπόλησε το μοναδικό όπλο, την μόνη διαπραγματευτική δύναμη που είχε για να δώσει τη σημερινή μάχη λέγοντας πως δεν σκοπεύει ουσιαστικά να βάλει βέτο (για να μην πάει τη χώρα δήθεν σε «συνθήκες 2015»).
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά μας οδηγεί σε συνθήκες 2011 όταν το ΠΑΣΟΚ έβαλε την χώρα στο γύψο. Ξεχνάτε ότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στο 15′ όπως λέτε, είναι ακριβώς οι ίδιοι που σήμερα βάζουν βέτο στο Eurogroup και οδηγούν στην διάλυση της ΕΕ.
Μην κρύβεστε πίσω από την ανευθυνότητα και την ολιγωρία τους, οι αυτόματοι σταθεροποιητές είναι ακριβώς η ομολογία της αποτυχίας και της ΕΕ και της Κυβέρνησης της ΝΔ, χρειάζεται άμεσα εμπροσθοβαρής δημοσιονομική επέκταση.
Τέλος να σημειώσουμε ότι σε Tweet του ο κ. Βραουφάκης έγραψε: «Κύριε Σταϊκούρα, με το «Δεν θα γίνω Βαρουφάκης» που μου είπατε σήμερα στη Βουλή ανακοινώσατε την αποψινή σας συνθηκολόγηση στο Eurogroup. Μέγα δώρο στον διάδοχο του φίλου σας του Γερούν!»
"Μετά από 10 χρόνια μνημονίων θα οδηγηθούμε σε μια πραγματική κρίση πείνας". Η σημερινή ομιλία του @yanisvaroufakis στη Βουλή εν όψει του αποψινού #Eurogroup.https://t.co/xcG75vbVke
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) April 9, 2020
#Βουλή #Βαρουφάκης: Σήμερα κ. Σταϊκούρα το μόνο όπλο που έχετε είναι το βέτο. Μόλις στείλατε ένα μήνυμα στους σκληρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Πετάξατε στο καλάθι των σκουπιδιών την μόνη διαπραγματευτική δύναμη που είχατε σήμερα στο Eurogroup.
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) April 9, 2020
Κύριε Σταϊκούρα, με το "Δεν θα γίνω Βαρουφάκης" που μου είπατε σήμερα στη Βουλή ανακοινώσατε την αποψινή σας συνθηκολόγηση στο Eurogroup. Μέγα δώρο στον διάδοχο του φίλου σας του Γερούν!
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) April 9, 2020
Κουτσούμπας: Και αυτή την κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι
«Μπορεί από το χθεσινό Γιούρογκρουπ να μην έχει βγει ακόμα λευκός καπνός και τα παζάρια ανάμεσα στα κράτη-μέλη να συνεχίζονται, μπορεί οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη- μέλη να είναι μεγάλες και στο τραπέζι να έχουν πέσει διάφορα σχέδια. Όμως το σίγουρο είναι ότι κοινός παρανομαστής όλων των διαφορετικών σχεδίων από τα επιτελεία της ΕΕ και των κρατών-μελών, υπό την ονομασία “Σχέδιο Μάρσαλ”, είναι ότι και αυτή την κρίση θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης» ανέφερε ο γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας στη βουλή.
«Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε εάν οι δανειοδοτήσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας γίνουν μέσω ESM, μέσω ενός ευρω-ομολόγου ή κορονο-ομόλογου όπως λένε κάποιοι και στη χώρα μας, ούτε εάν προκύψει κάποιος άλλος συμβιβασμός, όπως κι αν τον ονομάσουν αυτόν, προκειμένου να μπορεί ο καθένας να λέει στη χώρα του τα δικά του για να αποκοιμίσει το λαό του. Γιατί, εκτός των άλλων, είναι και τέτοιο το παιγνίδι που παίζεται.
Γιατί τα νέα δάνεια θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, για τη στήριξη του κεφαλαίου και ο “λογαριασμός” θα σταλεί πάλι στους λαούς, με νέους αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις. Όροι και δεσμεύσεις που ήδη προχωράνε στις διάφορες χώρες της ΕΕ και δοκιμάζονται σήμερα, μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα της “υγειονομικής κρίσης”, ο οποίος έχει φτιαχτεί και εξελίσσεται μόνο με αφορμή τον κορονοϊό.
Η συζήτηση βέβαια για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας έχει ανοίξει και στη χώρα μας, με τα διάφορα σχέδια να έχουν κι εδώ πέσει στο τραπέζι. Είναι πρώτα απ’ όλα το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ, αλλά και το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρά τις επιμέρους διαφορές τους κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση.
Οι διαφορές των προτάσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα αφορούν μόνο τον χρόνο και τον τρόπο σφαγής του λαού για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις