Ποιος είναι ο λόγος που γέμισε η Ελλάδα νεκρά χελιδόνια
H εικόνα που αντίκρισαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Ελλάδας τις προηγούμενες μέρες ήταν συγκλονιστική: Δεκάδες χιλιάδες αποδημητικά πουλιά στα πρόθυρα του θανάτου, ήταν πεσμένα στο έδαφος, στην άσφαλτο, σε μπαλκόνια, πουλιά αμιγώς αερόβια, που ζουν στα σύρματα της ΔΕΗ είχαν γαντζωθεί σε τοίχους ή ήταν χωμένα σε υδρορροές, προσπαθώντας να σωθούν. Η σφοδρή κακοκαιρία […]
- Επιβάτες αεροπλάνου ξυλοκόπησαν άνδρα – Είχε προσπαθήσει να ανοίξει την έξοδο κινδύνου
- «Όχι» Φαραντούρη σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των 4 υποψηφίων πλην Κασσελάκη
- Σφραγίστηκε το κλαμπ στη Θεσσαλονίκη στο οποίο δηλητηριάστηκαν ανήλικοι από αλκοόλ
- Θύμα bullying έπεσε 12χρονος - Ανήλικοι τον εγκλώβισαν σε φρεάτιο σχολείου
H εικόνα που αντίκρισαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Ελλάδας τις προηγούμενες μέρες ήταν συγκλονιστική: Δεκάδες χιλιάδες αποδημητικά πουλιά στα πρόθυρα του θανάτου, ήταν πεσμένα στο έδαφος, στην άσφαλτο, σε μπαλκόνια, πουλιά αμιγώς αερόβια, που ζουν στα σύρματα της ΔΕΗ είχαν γαντζωθεί σε τοίχους ή ήταν χωμένα σε υδρορροές, προσπαθώντας να σωθούν.
Η σφοδρή κακοκαιρία της 5ης προς 6η Απριλίου χτύπησε τα αποδημητικά πουλιά στο τέλος ενός κουραστικού ταξιδιού χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Σαχάρα. Έτσι, χιλιάδες πέθαναν εξαντλημένα πατήθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα ή φαγώθηκαν από γάτες, ανήμπορα να αντιδράσουν.
«Η μετανάστευση ξεκίνησε μεν αρχές Μαρτίου αλλά πριν από περίπου μία εβδομάδα είχαμε δυσχερείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα, πολλοί πληθυσμοί μεταναστευτικών πουλιών, να φτάσουν εξουθενωμένοι στην Ελλάδα», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με ειδικότητα στη Διαχείριση Άγριας Πανίδας, Δημήτρης Μπακαλούδης.
Χελιδόνια, σαχτάρες, φυλλοσκόποι, μυγοχάφτες που συλλαμβάνουν και τρώνε στον αέρα διάφορα έντομα, πετώντας πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος βρέθηκαν μέσα στη δίνη των ισχυρών βόρειων ανέμων που επικρατούσαν πρόσφατα.
«Τα πουλιά αυτά», συνεχίζει ο κ. Μπακαλούδης, «πετάνε μέχρι και 350 χιλιόμετρα τη μέρα, με τους αντικυκλώνες να τα ευνοούν στο ταξίδι τους αφού τα “σηκώνουν” προς τα πάνω».
«Ωστόσο, σ’ αυτό το ταξίδι ενός μέρους του πληθυσμού, οι καιρικές συνθήκες ήταν εναντίον του, κάτι που βέβαια έχει ξανασυμβεί. Τα ζώα διαχειμάζουν στη νότια Σαχάρα μέχρι τη νότια Αφρική και ξεκινούν κατά κύματα τη μετανάστευση από τις αρχές Μαρτίου σε μια διαδρομή με περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα», σημειώνει ο καθηγητής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις