Κοροναϊός: «Δεν υπάρχει έξοδος από το lockdown αν δεν βρεθεί το εμβόλιο», λένε επιστήμονες
Οι ερευνητές ουσιαστικά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε όσους θεωρούν πως η κανονικότητα θα επιστρέψει άσχετα με το πότε θα δημιουργηθεί το εμβόλιο.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Στη δημοσίευση μίας νέας μελέτης προχώρησε μία ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ την οποία και παρουσιάζει ο Guardian.
Σε αυτή οι ερευνητές ουσιαστικά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε όσους θεωρούν πως η κανονικότητα θα επιστρέψει πριν καν δημιουργηθεί το εμβόλιο.
«Η Κίνα εφάρμοσε ένα πολύ επιθετικό πλάνο αποκλεισμού και κατάφερε να αποκρούσει το πρώτο κύμα της covid-19. Όμως ο κίνδυνος είναι εδώ και η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος με πολλούς νεκρούς αποό τον νέο κορωνοϊό, είναι πραγματικά αληθινή», ανέφερε ο εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, καθηγητής Joseph T Wu.
«Ενώ αυτά τα μέτρα ελέγχου φαίνεται να έχουν μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς ανοσία έναντι της Covid-19, ο αριθμός των μολυσμένων θα μπορούσε εύκολα να αυξηθούν σημαντικά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία θα επανέρχονται σταδιακά και θα αυξήσουν την επαφή των ανθρώπων με τις εισαγόμενες περιπτώσεις από το εξωτερικό, καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως», πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Μέσω του lockdown άλλωστε, η Κίνα μείωσε τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει κάποιος φορέας ή ασθενής του νέου κοροναϊού, από τους τρεις, στον έναν. Γι΄αυτό το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι.
«Αν η κανονικότητα στην κοινωνική ζωή επανέλθει πολύ γρήγορα και πριν από το διάστημα που θα έχουμε εγγυήσεις ότι μπορεί να επανέλθει, τότε ο κίνδυνος να αυξηθεί και πάλι η αναλογία εξάπλωσης, είναι σχεδόν βέβαιος», τονίζουν οι επιστήμονες.
Οι αριθμοί από την έκρηξη της επιδημίας στην Κίνα αναδεικνύουν ένα ακόμη στοιχείο. Όσο μεγαλύτερη έκθεση στον κοροναϊο τόσο και περισσότερα θύματα.
Ενώ στην υπόλοιπη Κίνα που η κυβέρνηση πρόλαβε και επέβαλε την καραντίνα πριν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μικρότερο του 1%, στην επαρχία Χουμπέι, εκεί που ξεκίνησαν όλα και η κατάσταση ξέφυγε πριν γίνει αντιληπτή η σοβαρότητά της, η θνησιμότητα εκτοξεύθηκε στο 6%.
Γνωρίζοντας λοιπόν πως το lockdown και η διακοπή κάθε δραστηριότητας επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία, αυτό που προτείνει το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στις ηγεσίες των κρατών ανά τον κόσμο, είναι, μετά την απόκρουση του πρώτου κύματος, να διατηρηθεί μία ισορροπία μεταξύ των μέτρων για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας.
«Φαντάζει ως μοναδική στρατηγική, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, ένα φάρμακο, παρ’ ότι αλλάζει τόσο δυναμικά η ζωή και η καθημερινότητά μας. Πριν βρεθεί αυτό το φάρμακο, η άρση της καραντίνας δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή», δήλωσε η ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ, αποφεύγοντας να ορίσει μία πιθανή ημερομηνία για τη δημιουργία ενός νέου αποτελεσματικού εμβολίου, που θα βγάλει την ανθρωπότητα από το τέλμα που έχει περιέλθει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις