Κοροναϊός : Ένας… κτηνίατρος σώζει τις Νήσους Φερόες
Μια προσαρμογή του εργαστηρίου του ήταν η κεντρική αιτία που στις νήσους δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από κοροναϊό
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σε έναν επιστήμονα που ερευνούσε τις λοιμώξεις των… σολομών αποδίδουν οι κάτοικοι των Νήσων Φερόες το γεγονός ότι κατόρθωσαν να αποφύγουν τους θανάτους από κοροναϊό, καθώς χάρη σε αυτόν έγιναν το μέρος του κόσμου με το μεγαλύτερο ποσοστό τεστ επί του πληθυσμού.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα νοσηλεύεται μόλις ένα κρούσμα κοροναϊού και είναι μία από τις πέντε Ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τη Λετονία, τη Γεωργία, τη Μάλτα και το Λίχτενσταϊν που έχουν κατορθώσει να μην έχουν ούτε έναν νεκρό από τον ιό.
Την Τετάρτη,ο πρωθυπουργός της χώρας Bárður á Steig Nielsen ανακοίνωσε ότι από την 20η Απριλίου οι παιδικοί σταθμοί, τα βρεφοκομία και οι πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν. Οι μαθητές που τελειώνουν φέτος το σχολείο θα επιστρέψουν επίσης στις τάξεις τους, αλλά θα αποφοιτήσουν χωρίς κοινό.
Ένας κτηνίατρος έσωσε τις Φερόες
Οι ντόπιοι πολιτικοί αποδίδουν αυτή την τεράστια επιτυχία στην προνοητικότητα του επιστήμονα κτηνιατρικής Debes Christiansen, επικεφαλής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τις Ασθένειες των Ζώων και των Ψαριών.
Ο Christiansen προειδοποίησε την κυβέρνηση του αυτοδιοικούμενου εδάφους του Βασιλείου της Δανίας ήδη από τον Ιανουάριο για την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού που είχε εμφανιστεί τότε στην Κίνα.
Το εργαστήριό του, το οποίο ήταν εξοπλισμένο για την διάγνωση ιικών λοιμώξεων σε σολομούς προμηθεύτηκε επιπλέον εξοπλισμό και προσαρμόστηκε στις ανάγκες της εξέτασης ανθρώπων. Εκεί γίνονταν μαζικά τεστ σε σολομούς που ψαρεύονταν στα νερά των Νήσων, έπειτα από το ξέσπασμα ενός ιού που προκαλούσε αναιμία στο είδος, και ο οποίος “θέρισε” το είδος το 2001. Το 90% των εξαγωγών του αρχιπελάγους αποτελείται από ψάρια – τα μισά εκ των οποίων είναι σολομοί.
Στα μαζικά τεστ οφείλεται η επιτυχία
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 10% του συνόλου των 61.000 κατοίκων έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κοροναϊό. Οι γιατροί της αυτόνομης δημοκρατίας ήταν σε θέση να εντοπίσουν και να θέσουν σε καραντίνα όλα τα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους 184 πολίτες που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό. Από εκείνους που ασθένησαν, οι 131 έχουν αναρρώσει πλήρως.
Ο Christiansen δήλωσε στον Guardian ότι η μετάβαση στα τεστ σε ανθρώπους “ήταν πολύ απλή. Το μόνο που χρειάστηκε να αλλάξω ήταν ορισμένα συστατικά. Στην κανονική δουλειά μας είναι συγκεκριμένα για τον ιό που προσβάλει τα ψάρια, αλλά και για βακτήρια των ψαριών. Τώρα απλώς άλλαξα τρία συστατικά για να ελέγχω ασθενείς για κοροναϊό”.
Ο Christiansen και οι εγκαταστάσεις του θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν έως και 1000 τεστ την ημέρα, αν κρινόταν απαραίτητο και αν υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία τεστ που έγιναν ήταν αρνητικά στο σύνολό τους.
“Φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο στις Φερόες αυτή τη στιγμή. Όλοι μιλούν για τους άσχημους αριθμούς (των ασθενών που εμφανίζουν συμπτώματα, όμως έχουμε ελέγξει πάνω από το 10% του πληθυσμού, επομένως δεν νομίζω να μας έχουν ξεφύγει και πολλοί φορείς”.
Συγχαρητήρια δέχτηκε και από την αντιπολίτευση
Η Kristina Háfoss, βουλεύτρια της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Οικονομικών, έδωσε συγχαρητήρια στον Christiansen για την άμεση δράση του, αλλά και στην κυβέρνηση που δημιούργησε στο κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας μια εγκατάσταση όπου οι πολίτες μπορούσαν να εξεταστούν χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητό τους, ενώ χρησιμοποίησε το ξενοδοχείο του αεροδρομίου ως χώρο για καραντίνα.
Συγκεκριμένα, δήλωσε στον Guardian: “Αν ήμασταν αναγκασμένοι να στέλνουμε τα τεστ για ανάλυση στη Δανία, θα έπρεπε να περιμένουμε μέρες – ακόμη και μια ολόκληρη εβδομάδα – για να μάθουμε τα αποτελέσματα και δεν θα ήμασταν σε θέση να ελέγξουμε αποτελεσματικά την ασθένεια.”
“Ο έλεγχος και ο εντοπισμός των επαφών ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι. Καταφέραμε να εντοπίσουμε όλους όσους βγήκαν θετικοί στον ιό αλλά και τα άτομα που τους είχαν συναντήσει. Όλοι τους τέθηκαν σε καραντίνα για δυο εβδομάδες”.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις