Κοροναϊός : Πηγή fake news μερίδα πολιτικών και διασημοτήτων
Έρευνες δείχνουν ότι η παραπληροφόρηση μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μάχη με την πανδημία
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Ορισμένες διασημότητες και πολιτικοί με μεγάλο αριθμό ακολούθων στα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν τις κυριότερες πηγές fake news σε σχέση με τον νέο κοροναϊό, αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα, η οποία συμπληρώνει ότι τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν την απεύθυνση των influencers.
Μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Woody Harrelson και η τραγουδίστρια MIA έχουν δεχτεί κριτική εξαιτίας αναρτήσεών τους μέσω των οποίων υποστήριζαν την υποτιθέμενη σύνδεση των κεραιών 5G με την πανδημία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος προέβη σε σχόλια που υποτιμούσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης παρά τα επιστημονικά δεδομένα.
Έρευνα του Ινστιτούτου Reuters της Οξφόρδης για την μελέτη της δημοσιογραφίας αποκάλυψε ότι ενώ οι πολιτικοί, οι διασημότητες και άλλα δημόσια πρόσωπα ήταν υπεύθυνοι για την παραγωγή και τον διαμοιρασμό του 20% των ψευδών δηλώσεων για τον νέο κοροναϊό, οι αναρτήσεις τους καταλάμβαναν το 69% της συνολικής διείσδυσης στο κοινό μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Το ζήτημα έγινε ακόμη πιο κεντρικό από τη στιγμή που ορισμένοι Βρετανοί επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, εξαιτίας της ευρείας κυκλοφορίας ψευδών ισχυρισμών που συνδέουν τον κοροναϊό με το 5G.
Εταιρείες κοινωνικών δικτύων έχουν καλέσει σε σύσκεψη τον Βρετανό πουργό Πολιτισμού Oliver Drowden την Τετάρτη το απόγευμα, προκειμένου να του παρουσιάσουν τα μέτρα που λαμβάνουν για να περιορίσουν τις ψευδείς ειδήσεις που μεταδίδονται μέσα από τις πλατφόρμες τους για τον κοροναϊό.
Εικονικά ψεύδη – Χειροπιαστές συνέπειες
Το κοινωνικό κόστος ενδέχεται να είναι τεράστιο. Έρευνα του Δρ. Daniel Allington, καθηγητή στο King’s College του Λονδίνου, υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην πίστη σε ψευδείς ισχυρισμούς και στην τάση των πολιτών να παραβλέπουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Σύμφωνα με έρευνά του, οι άνθρωποι που δήλωναν ότι πιστεύουν πως ο κοροναϊός συνδεόταν με τις κεραίες 5G ήταν λιγότερο πιθανό να παραμείνουν στο σπίτι, να πλένουν τακτικά τα χέρια τους ή να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Αν και οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων κινήθηκαν γρήγορα για να θέσουν τέλος στην παραπληροφόρηση, διάσημοι καλλιτέχνες με εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter και το Instagram είχαν ήδη προλάβει να ανάψουν φωτιές, με το μήνυμά τους να φτάνει σε πολλές περιπτώσεις σε περισσότερα άτομα από εκείνα που παρακολουθούν τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του South East Coast αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση σε σχέση με ένα ηχητικό μήνυμα που έγινε viral. Το μήνυμα υποτίθεται ότι προερχόταν από κάποιον που εργάζεται για την υπηρεσία και ο οποίος φαινόταν να δηλώνει ψευδώς ότι τα ασθενοφόρα δεν θα πήγαιναν στα σπίτια ασθενών από κοροναϊό, ότι το κράτος χρησιμοποιούσε παγοδρόμια ως νεκροτομεία αλλά και ότι στις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται το ένα τρίτο των νεκρών να είναι βρέφη, μωρά και έφηβοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Η υπηρεσία τόνισε: “Η καταστροφολογία που ακούγεται στο μήνυμα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Συστήνουμε στο κοινό να αγνοεί το συγκεκριμένο μήνυμα και να μην το διαμοιράζει”.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις